Weer twee nertsenbedrijven besmet: nu in Wilbertoord en Overloon

14 september 2020 om 07:31 • Aangepast 21 september 2020 om 07:34
nl
Bij nertsenbedrijven in Wilbertoord en Overloon zijn coronabesmettingen vastgesteld. In Wilbertoord gaat het om een bedrijf met ongeveer 1250 moederdieren. De besmetting kwam daar aan het licht door melding van ziekteverschijnselen bij de nertsen. De dieren zijn inmiddels geruimd.
Profielfoto van ANPProfielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

In Overloon had het bedrijf ongeveer 7500 moederdieren. Daar bleek de besmetting uit het monitoringsysteem waarbij wekelijks dieren getest worden op het virus, het systeem dat early warning wordt genoemd. Ook dit bedrijf wordt zo spoedig mogelijk geruimd.

In totaal zijn nu 52 nertsenbedrijven van de ongeveer 128 nertsenhouderijen die Nederland telt, besmet verklaard. Het gaat om 41 nertsenfokkerijen in Brabant en 11 bedrijven buiten onze provincie.

Extra onderzoek
Het Ministerie van Landbouw maakte onlangs bekend dat het extra onderzoek gaat doen naar mogelijk opzettelijke besmetting met het coronavirus bij nertsenhouders. Het grote aantal besmette bedrijven roept vragen op bij de politiek.

Het kabinet besloot onlangs versneld een eind te maken aan de nertsenfokkerijen. Die moeten volgend jaar maart al stoppen in plaats van in 2024. Het kabinet wil zo voorkomen dat het coronavirus op nertsenbedrijven blijft rondwaren. Het kabinet maakt voor de sanering 180 miljoen euro vrij.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.