Kijk hier hoe de gouden leeuw wordt teruggezet op de Markt in Den Bosch

14 september 2020 om 12:47 • Aangepast 21 september 2020 om 11:05
De gouden leeuw staat weer op zijn vaste plek (foto: Jos Verkuijlen)
De gouden leeuw staat weer op zijn vaste plek (foto: Jos Verkuijlen)
Fier en trots staat de leeuw weer op zijn sokkel voor de voormalige V&D in Den Bosch. Het beeld van de gouden leeuw werd opgeknapt. Vrijdagochtend werd de leeuw weer op zijn plekje gezet.
Profielfoto van Jos Verkuijlen
Geschreven door

De gouden leeuw wordt weer op zijn vertrouwde plek gezet:

Wachten op privacy instellingen...


De gouden leeuw is al jarenlang een gezichtsbepalend beeld op de Markt in Den Bosch. Het rijksmonument staat voor het pand waar V&D en Hudson's Bay gevestigd waren. De laatste jaren is het beeld meerdere keren aangereden, waardoor het telkens in Bergeijk weer opgeknapt moest worden. Dat deden Jack van Bommel en Elly Verrijt van restauratie-atelier Klooster en Beeld.

Nu met een opgeknapt laagje bladgoud en een herstelde sokkel kan de gouden leeuw er weer een tijdje tegenaan. "En nu maar hopen dat er niemand er meer tegenaan botst", lacht Jack van Bommel.

Herberg De Gouden Leeuw
De vergulde stenen leeuw op een metalen sokkel en hardstenen zuiltje is het enige restant van de ooit zeer vermaarde herberg De Gouden Leeuw, die op de plaats stond van de huidige V&D. De oudste vermelding van de herberg dateert uit 1483. In 1919 werd de herberg gesloopt en werd het beeldje van de gouden leeuw aan het gemeentebestuur geschonken, dat het de huidige plaats heeft gegeven.

Eerdere beelden van de restauratie:

Wachten op privacy instellingen...

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...