'Lage waterstand in de Maas gaat voor problemen zorgen in de binnenvaart'

15 september 2020 om 17:50 • Aangepast 22 september 2020 om 17:04
nl
De binnenvaart gaat de komende weken last krijgen van de heel lage waterstanden in de grote rivieren. In het gebied van de Maas kan de wachttijd bij sluizen oplopen tot twee uur, dat zegt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) in de droogtemonitor die dinsdag verscheen.
Profielfoto van Janneke BoschProfielfoto van ANP
Geschreven door

De afvoer van de Maas was al laag en zal de komende tijd nog verder dalen, verwacht de LCW, omdat er tot eind september bijna geen regen wordt verwacht in het stroomgebied van die rivier. Voor scheepvaart op de Maas, maar ook onder meer een aantal Brabantse kanalen gelden daarom beperkingen.

Waterbeheerders proberen ondertussen zo veel mogelijk water vast te houden. Zo zijn er zandzakken geplaatst op de stuw bij Borgharen in Zuid-Limburg, want daar lekte water weg uit de Maas.

'Geen tekort aan kraanwater'
Ondanks die lage waterstanden, blijft er toch genoeg water uit de kraan komen, denkt het LCW. Drinkwaterbedrijven verwachten wel dat het gebruik van drinkwater de komende twee weken weer zal stijgen, omdat het droog en warm is. Ze roepen daarom nog eens op om vooral zuinig te zijn met kraanwater.

Onder meer in onze provincie is er een enorm neerslagtekort, het heeft veel te weinig geregend. Daardoor is er ook een erg lage grondwaterstand. De natuur onder andere rond Breda loopt daardoor grote schade op.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.