Video

Verontwaardiging en verbazing over feestende fans Willem II: 'Geen respect voor de zorg'

25 september 2020 om 07:46 • Aangepast 25 september 2020 om 14:11
nl
De reacties op de feestende fans van Willem II lopen donderdagavond uiteen van hevige verontwaardiging tot gelaten schouderophalen. De supporters hadden duidelijk lak aan de coronaregels tijdens het Europese duel dat Willem II thuis in Tilburg speelde tegen het Schotse Rangers FC.
Profielfoto van Frits van Otterdijk
Geschreven door

Juist vanwege de coronaregels werden er geen supporters toegelaten tot het Koning Willem II Stadion aan de Goirleseweg in Tilburg. Om de fans toch tegemoet te komen om een 'cupsfeer' te creëren, hing bij Euroscoop aan de Stappegoor, dichtbij het stadion, een groot beeldscherm. Daarop was de wedstrijd tegen de Schotse topploeg rechtstreeks te volgen.

Zingen, juichen, joelen
Een gebaar dat door de supporters op prijs werd gesteld. Het maximale aantal van duizend mensen stond op het plein bij het stadion te kijken. Hoewel er vooraf duidelijke instructies waren gegeven om minimaal anderhalve meter afstand van elkaar te houden, dromden de fans al snel samen. Zingend, juichend, joelend, ze deden eigenlijk alles wat niet mocht.

Dat de gemeente Tilburg tamelijk gelaten reageerde op de samenkomst van de supporters en niets ondernam tegen het overtreden van coronaregels lokte veel reacties uit op social media. De meeste mensen zijn boos op de gemeente Tilburg. In het bijzonder burgemeester Theo Weterings, voorzitter van de Veiligheidsregio Midden- en West Brabant, die 'op staande voet moet worden ontslagen', zo schrijft iemand.

Politievakbond
Maarten Brink voorzitter van de politievakbond ACP Zeeland-West Brabant is niet mals met zijn kritiek. "Politieagenten vragen zich echt af hoe bestuurders het in hun hoofd halen een vergunning te verlenen voor dit soort 'bijeenkomsten'. Ik heb het antwoord ook niet. Hier begrijp ik helemaal niets van. Niets. Ik hoop dat hier het laatste woord niet over gesproken is."

Arts-microbioloog Jan Kluytmans vroeg zich op Twitter af of de gemeente Tilburg nog wel meedoet, verwijzend naar de internetrel over de hashtag #ikdoenietmeermee.

Een aantal kritische reacties:

  • "Ik vind het te gek voor woorden. En dat wordt goedgekeurd door een burgemeester die in de raad van veiligheid zit? Nee, verder geen woorden voor. Zeer zeer slecht beleid", stelt Bernadette Spijkers op Facebook.
  • Ook Kees Murrie is er niet over te spreken: "Iedereen moet moet zich aan de regels houden maar zij mogen gewoon feesten. Heel raar allemaal."
  • Philip Harmsen heeft al een sanctie in gedachte: "De ziekenhuizen gesloten houden voor W2-supporters met COVID-besmetting."
  • Helma van den Tillaart laat weten: "Geen respect voor de zorg. Hopelijk gaat Rutte iets ervan zeggen."
  • Een vergelijking kan natuurlijk niet uitblijven. "En de kermis in Udenhout eind augustus mocht niet doorgaan. Beetje jammer dit", vindt Tessa Smeets.
  • "Wtf Tricolores!", schrijft VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff op Twitter. "Dit gaat gruwelijk mis zo. Ongelofelijk. Dit is hoe 'verpesten voor de rest' er uitziet. Vreselijk eigen doelpunt in onze strijd tegen corona."

Maar er zijn ook mensen die het minder erg vinden:

  • "Maak er een mooi feestje van daar op het plein. En als ze winnen dan helemaal knallen daar op het plein, kunnen de angsthazen en de azijnzeikers nog meer klagen, volgens mij hebben die geen leven of zo", schrijft Judith Cloe Romy.
  • Kevin van Ree: "Niet piepen! Als er 10.000 op de Dam kunnen staan met 1 besmetting toen dan kunnen er wel 1000 nu staan."
  • Demi van Berkel reageert op identieke wijze: "Oh jee, over twee weken alle Willem II-supporters op de ic. Net als na Pasen en de Black Lives Matter demonstraties... oh nee, dat viel ook allemaal mee."
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

Wachten op privacy instellingen...

LEES OOK:

Lees alles over het voetbalfeest in coronatijd in ons dossier 'Willem II en corona'.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.