Bossche burgemeester wil strengere coronamaatregelen, 'We worden knettergek van de verschillen'

11 oktober 2020 om 14:17 • Aangepast 12 oktober 2020 om 11:40
Burgemeester Jack Mikkers is voor strengere coronamaatregelen (foto: Omroep Brabant).
Burgemeester Jack Mikkers is voor strengere coronamaatregelen (foto: Omroep Brabant).
Burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch ziet graag dat aanstaande dinsdag strengere coronamaatregelen worden genomen. Dat zei hij zondag in talkshow KRAAK. van Omroep Brabant. Volgens Mikkers is het lappendeken van regels veel te onduidelijk. "Het liefste heb ik één A4-tje met regels."
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

De uitspraak van Mikkers is enigszins opvallend. Onlangs kwamen de drie Brabantse Veiligheidsregio's met regels omtrent het aantal bezoekers in onder meer theaters. Mikkers, die naast burgemeester ook voorzitter is van de Veiligheidsregio Brabant-Noord, kwam als enige met andere maatregelen dan zijn collega's in Zuidoost en Midden- West. Van Mikkers mochten maximaal dertig mensen het theater in, terwijl een paar kilometer verderop theaters ontheffingen kregen voor veel meer mensen.

Na veel kritiek draaide Mikkers een dag later zijn besluit terug. "Toen andere burgemeesters meer soepele afwegingen maakten, werd mijn strenge aanpak niet langer houdbaar", verklaart Mikkers nu. "Dit komt dus omdat er teveel ruimte is gelaten voor eigen invulling. Deze ruimte moet er niet meer zijn. Ik wil één duidelijke aanpak, alles op één velletje papier. Wat mij betreft worden het ook landelijke regels, omdat de plaatselijke verschillen inmiddels klein zijn."

"Niet alleen burgers worden hier knettergek van, maar burgemeesters ook."

"Ik begon afgelopen maart met één A4-tje maatregelen. Inmiddels heb ik er zeven. Niet alleen burgers worden hier knettergek van, burgemeesters ook. Ik wil weer één blaadje, maar dat betekent automatisch ook dat er minder ruimte is voor uitzonderingen. Wat dus neerkomt op strengere regels."

Tegen sluiting van horeca
Ook vindt Mikkers dat de eigen verantwoordelijkheid van burgers niet goed werkt. "Het gaat juist thuis mis waar toch feestjes worden gegeven. In de horeca zie je dat ondernemers zorgen voor een veilige omgeving. Ik ben dus niet voor een sluiting van de horeca. Ik vind het asociaal gedrag als men zich niet aan simpele regels houdt als afstand houden."

Leden van het kabinet zijn zondag bij elkaar in het Catshuis in Den Haag om te praten over de oplopende coronabesmettingen. Maandag komt het Outbreak Management Team (OMT) en het Veiligheidsberaad bijeen. Waarschijnlijk worden in een persconferentie nieuwe maatregelen aangekondigd om het coronavirus in te dammen.

Normaal gesproken is een persconferentie op dinsdag. Als de coronacijfers blijven oplopen wordt de persconferentie misschien naar voren geschoven.

LEES OOK:

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...