Frank B. zegt dat hij gevaarlijk fentanyl tussen oud ijzer vond, maar rechter gelooft er niets van - Omroep Brabant

Frank B. zegt dat hij gevaarlijk fentanyl tussen oud ijzer vond, maar rechter gelooft er niets van

20 oktober 2020 om 11:50 • Aangepast 22 oktober 2020 om 09:32
De plastic zak waarin fentanyl zat. (Foto: Openbaar Ministerie)
De plastic zak waarin fentanyl zat. (Foto: Openbaar Ministerie)
De 43-jarige Frank B., bij wie een recordhoeveelheid van de levensgevaarlijke pijnstiller fentanyl in zijn schuurtje in Eindhoven werd gevonden, blijft voorlopig vastzitten. Dat oordeelde de rechtbank in Den Bosch dinsdag. Volgens zijn advocaat vond zijn cliënt de fentanyl bij toeval tussen een partij oud ijzer. Inname van een kleine hoeveelheid kan al dodelijk zijn.
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

Volgens zijn advocaat speelde Frank B. slechts een kleine rol in de fentanyl-zaak die begin dit jaar aan het licht kwam. "Hij is een schakel die fentanyl in zijn schuurtje had liggen, geen grote meneer", zo sprak waarnemend advocaat Mark Nillesen dinsdag in de rechtszaal.

Geen vergezochte theorie in zijn ogen, zo werd in de bekende zaak 'operatie Alfa' ook van alles tussen het oud ijzer gevonden. En als zijn cliënt geweten zou hebben dat het de gevaarlijke stof fentanyl betrof, dan zou hij het toch nooit zo bewaren?

De fentanyl werd aangetroffen in een schuurtje (Foto: Openbaar Ministerie).
De fentanyl werd aangetroffen in een schuurtje (Foto: Openbaar Ministerie).

Drugsproductie
De rechtbank ging er niet in mee. B. blijft voorlopig vastzitten, alle argumenten van zijn advocaat werden van tafel geveegd. Ook het argument dat de straatwaarde van het zeer gevaarlijke fentanyl relatief laag is vergeleken met bijvoorbeeld cocaïne vond geen weerklank. Dat Frank B. het moeilijk vindt om in tijden van corona vast te zitten, niet voor zijn zieke partner kan zorgen en bij vrijlating zo aan de slag zou kunnen als glazenwasser, het mocht allemaal niet baten.

Naast het bezit van fentanyl verdenkt het OM de man ervan dat hij in de zomer van vorig jaar in Zaltbommel en Duitsland betrokken was bij de productie van synthetische drugs. In een loods in Zaltbommel werden de grondstoffen gevonden.

Ook wordt Frank B. verdacht van betrokkenheid bij drugsproductie in Alphen aan den Rijn. Zijn advocaat noemde het 'oude koek'. Volgens hem ontbreekt echt bewijs. De officier van justitie wees er op dat B. nooit een goede verklaring of 'alternatief scenario' over die zaken heeft gepresenteerd.

15 januari is de volgende zitting in deze zaak.

LEES OOK:

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...