Liveblog

Coronanieuws: eenmalige extra uitkering voor de horeca, meerderheid Nederlanders wil lockdown

23 oktober 2020 om 06:48 • Aangepast 2 november 2020 om 12:01
nl
In dit liveblog hielden we je vrijdag op de hoogte van het laatste nieuws rond de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Pandemiemoeheid is volgens het Europese RIVM 'de grootste bedreiging voor de bestrijding van het virus'
  • Het afgelopen etmaal zijn in heel Nederland 10.007 positieve coronatests gemeld, waarvan 1.424 in Brabant.
  • Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is gestegen tot 2073. Zeventig meer dan op donderdag.
  • Zeven coronapatiënten zjin donderdag in de Brabantse ziekenhuizen overleden. Hier liggen in totaal 348 coronapatiënten.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

22.30
Dit liveblog is gesloten

21.58 - Kleine meerderheid wil volledige lockdown
Een kleine meerderheid van de Nederlanders vindt dat het land snel een paar weken in een volledige lockdown moet gaan. 56 procent van de inwoners ziet dat als beste oplossing om de stijgende coronacijfers tegen te gaan. Dat blijkt uit een onderzoek van Hart van Nederland onder ruim 2500 mensen.

Het RIVM maakte bekend dat er sinds donderdag meer dan 10.000 besmettingen zijn bijgekomen. De maatregelen die sinds 14 oktober van kracht zijn, hebben nog weinig effect. Volgens Rutte is het nog te vroeg om te zien of de maatregelen zin hebben gehad. "Dat kan je pas over een paar dagen zien", vertelde de premier tijdens zijn wekelijkse persconferentie vrijdagmiddag.

19.42 - Hotels reageren wisselend op verbod
Ook hotels mogen vanaf vrijdagavond acht uur geen alcohol meer schenken in hun bars en restaurants. Ook mag de drank dan niet meer worden geleverd via roomservice. Hotels reageren wisselend. Sommige schonken al geen alcohol meer, andere waren juist blij met hun uitzonderingspositie.

Hotel Brasserie de Kaai in Steenbergen laat weten dat zij vanaf de eerste verscherping op 13 oktober al geen alcohol meer schenken. "Wij dachten eigenlijk dat het vanaf dat moment al niet meer was toegestaan. De meeste gasten die komen hebben er respect voor. Niemand heeft overigens gezegd dat het nog wel mocht."

18.40 - Teststraat in Cuijk
GGD Hart voor Brabant heeft een nieuwe testlocatie in Cuijk geopend. De teststraat is zeven dagen per week open van 8.30 uur tot 17.00 uur. De locatie is geschikt voor zowel koude, natte als warme weersomstandigheden. In de testlocatie kan iedereen met milde klachten worden getest op het coronavirus na het maken van een afspraak.

17.56 - Oproep grensgemeentes: ga niet uit eten in Duitsland
Nederlanders gaan nog steeds graag de grens met Duitsland over om daar in een restaurant te eten. Dat horen de burgemeesters van Nederlandse grensgemeenten van hun Duitse collega's. Daarom roepen de voorzitters van de veiligheidsregio's Gelderland-Midden en Noord- en Oost-Gelderland hun inwoners vrijdag nog eens dringend op om thuis te blijven.

"Beperk alle reisbewegingen, ook van en naar Duitsland", aldus Ton Heerts, burgemeester van Apeldoorn en Ahmed Marcouch, burgemeester van Arnhem.

17.34 - Eenmalige extra uitkering voor de horeca
Er komt een eenmalige extra uitkering voor horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, melden Haagse ingewijden aan de NOS. De NOS berichtte vrijdag over de eenmalige uitkering van 2.500 euro.

Volgens ingewijden is dat meer een gemiddelde. Het bedrag dat een bedrijf krijgt wordt waarschijnlijk vastgesteld op basis van de omzet. De maatregel maakt deel uit van aanpassingen van het derde steunpakket van het kabinet. Verder wordt het aantal bedrijven dat in aanmerking komt voor de tegemoetkoming vaste lasten (TVL) verder uitgebreid.

17.02 - Meerdere coronagevallen bij TOP Oss, wedstrijd afgelast
De wedstrijd van TOP Oss tegen Jong Utrecht gaat vanavond niet door omdat er meerdere besmettingen zijn bij de Osse voetbalclub. Dat meldt de Osse voetbalclub. In enkele dagen tijd zijn er vijf besmettingen en daarnaast ook nog mensen met klachten bij TOP Oss.

16.44 - Rutte: 'We zien dat mensen voorzichtiger zijn'
De meest recente coronacijfers geven 'weinig reden tot juichen', zegt premier Mark Rutte, maar hij ziet wel dat mensen "voorzichtiger zijn geworden" sinds het aankondigen van de 'gedeeltelijke lockdown'. Vooral het openbaar vervoer is volgens hem rustiger en 'het wegverkeer is iets minder, dus je ziet wel effect'.

Het pakket aan maatregelen dat op 13 oktober werd aangekondigd, moet eind volgende week in de dagelijkse besmettingscijfers duidelijk te worden. Op basis daarvan kijkt het kabinet welke extra maatregelen eventueel nodig zijn.

16.28 - Kabinet: 'Alle scenario's op tafel'
Het kabinet legt 'alle scenario's op tafel' als eind volgende week de besmettingscijfers nog steeds niet teruglopen. Dat zegt zowel premier Mark Rutte als coronaminister Hugo de Jonge vrijdag na de ministerraad. Ook een avondklok wordt niet uitgesloten, zegt de premier desgevraagd.

Maar door de maatregelen die al zijn getroffen, zoals het verbod op alcohol op straat en het sluiten van de horeca, 'begint het in zijn effect te lijken' op een avondklok. Het kabinet ziet ook in gegevens uit bijvoorbeeld parkeermeters dat er 's avonds minder mensen op straat zijn of zich rond bewegen.

16.04 - Hotels mogen vanaf 20.00 uur geen alcohol meer schenken
Vanaf acht uur vanavond mogen hotels geen alcohol meer schenken in hun bars en restaurants. Ook mag de drank dan niet meer worden geleverd via roomservice. Deze aanscherping van de coronamaatregelen gaat meteen vrijdagavond in, meldt het kabinet. Daarmee is één lijn getrokken met het verbod op de verkoop van alcoholische dranken in winkels tussen 20.00 en 07.00 uur.

De horecabranche heeft geen goed woord over voor het kabinetsbesluit om een alcoholklok voor hotels in te voeren. "Wederom het toppunt van symboolpolitiek", zegt directeur Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Volgens hem doet het kabinet dit alleen maar om daadkrachtig over te komen. Maar dat is voor de buhne, vindt de horecaman.

15.52 - Ruim 1.400 nieuwe positieve coronatests in Brabant
Het RIVM meldt dat het afgelopen etmaal in onze provincie ruim veertienhonderd mensen positief zijn getest op het coronavirus. Om precies te zijn gaat het om 1.424 nieuwe besmettingen.

Wachten op privacy instellingen...

15.32 - ''Pandemiemoeheid' bedreiging voor bestrijding virus'
De EU-landen moeten hun bevolking dringend zover zien te krijgen dat ze zich weer aan de coronavoorschriften houden, zegt de Europese tegenhanger van het RIVM. 'Pandemiemoeheid' is volgens het ECDC uitgegroeid tot een aanzienlijke bedreiging voor de bestrijding van het virus. Het coronavirus grijpt sinds augustus weer om zich heen en die nieuwe golf is de laatste weken geëscaleerd, constateert het ECDC.

14.17 - Meer dan 10.000 positieve coronatests
Voor het eerst is het aantal nieuwe coronagevallen in een etmaal boven de 10.000 uitgekomen. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 10.007 positieve tests geregistreerd, en dat is opnieuw een dagrecord. Op donderdag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 9.281 besmettingen. Het waren er aanvankelijk 9.283, maar dat aantal is bijgesteld.

14.16 - Bijna 2100 coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is gestegen tot 2073. Zeventig meer dan op donderdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. De verpleegafdelingen hebben de afgelopen 24 uur 248 coronapatiënten opgenomen. Daar staat tegenover dat 187 mensen de verpleegafdelingen hebben verlaten. Hoeveel van hen naar huis of naar een revalidatiecentrum mochten, en hoeveel van hen naar een ic zijn overgebracht of zijn overleden, is niet bekend. Het totaal aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen steeg met 61 naar 1601.

13.53 - 'Nederland ontkomt niet aan tweede lockdown'
De Belgische viroloog Marc van Ranst denkt dat Nederland niet ontkomt aan een tweede lockdown. Dat zei hij bij het programma 1op1 op Radio1.

13.33 - Wachttijden coronatest omlaag
De wachttijden voor het laten afnemen van een coronatest zijn sinds 5 oktober sterk gedaald. Wie op dit moment telefonisch of online een afspraak voor een test maakt, moet gemiddeld 56 uur wachten op de uitslag. Op 4 oktober was dat nog negentig uur. Dat meldt de koepelorganisatie GGD GHOR Nederland vrijdag.

13.16 - Maatschappelijke diensttijd
Ongeveer 800.000 jongeren staan open voor een maatschappelijke diensttijd (MDT). Daarmee zetten ze zich vrijwillig in voor een ander. Vanwege de coronacrisis is het onderdeel hoog op de agenda komen te staan van jongeren en is de interesse voor een MDT toegenomen. Jongeren laten zich door corona er niet van weerhouden om een MDT te doen, komt naar voren uit onderzoek onder jongeren in de leeftijd tussen 16 en 26 jaar.

13.13 - Sombere toekomst bedrijven rond Schiphol
Tienduizenden banen gaan waarschijnlijk verloren op en rondom Schiphol. Minister Wopke Hoekstra verwacht dat 'ondanks de forse steunpakketten van de overheid er nog zware klappen zullen vallen' in de luchtvaart en bij toeleveranciers. "Hoe somber dat ook is." Het gaat dan om onder meer toeleveranciers, de winkels en horeca op de luchthaven en taxichauffeurs.

12.54 - ROAZ-cijfers
Donderdag zijn er zeven coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen overleden. Vier zijn er overgeplaatst. Dat meldt het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ). Er liggen nu 348 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen, een meer dan woensdag. Zeventig van hen liggen op de ic, dat is er een minder dan woensdag. Er zijn 38 coronapatiënten uit het ziekenhuis ontslagen.

12.38 - Veel belangstelling Limburgs corona-onderzoek
In drie uur tijd hebben zich vrijdagochtend 10.000 mensen aangemeld voor een groot Limburgs corona-onderzoek. De aanmelding stond vanaf halfnegen vrijdagochtend open, om halftwaalf liet de GGD weten dat zich al 10.000 Limburgers van 18 jaar en ouder hadden ingeschreven. Dat is het maximum aantal voor deelname aan het corona-onderzoek. Mensen kunnen zich nog steeds aanmelden, maar komen dan op een reservelijst te staan.

Wachten op privacy instellingen...

12.18 - 'Wie thuisblijft, kan levens redden'
De Belgische viroloog Steven Van Gucht roept de inwoners van zijn land op in verband met het coronavirus thuis te blijven. "Het was de slogan van de Spaanse griep honderd jaar geleden en ik zeg het nu. Wie thuisblijft, kan levens redden", zei hij tijdens een persconferentie van de gezondheidsautoriteiten. In België zijn de coronaregels vrijdag per direct aangescherpt, maar er is geen volledige lockdown ingesteld.

11.39 - Van Dissel, Bruls en Putters bij overleg
RIVM-baas Jaap van Dissel, burgemeester Hubert Bruls als voorzitter van de veiligheidsregio's en directeur Kim Putters van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) zijn aangeschoven bij de overleggen die ministers voeren over de coronacrisis. Vrijdag is een extra ministerraad ingelast in verband met de coronacrisis. Het aantal besmettingen blijft nog steeds oplopen, ondanks de striktere maatregelen die de afgelopen weken zijn afgekondigd.

11.34 - Signify-lampen populair
Er is veel vraag naar de uv-c-lampen van Signify, de voormalige lichttak van Philips. Dit omdat de lampen ingezet worden als wapen tegen het coronavirus. Het bedrijf kan volgens het ED de vraag naar deze ‘anti-corona-lampen’ niet aan. Het bedrijf gaf vrijdag tijdens de presentatie van de kwartaalresultaten aan de productie te verachtvoudigen.

11.06 - Ferd Grapperhaus terughoudend
Justitieminister Ferd Grapperhaus begrijpt de zorg over het sterk oplopende aantal coronabesmettingen, maar reageert terughoudend over de oproep van de veiligheidsregio Twente voor een totale lockdown. "We hebben vorige week een stevig pakket aan maatregelen afgekondigd. We zijn nog steeds heel goed aan het kijken wat de effecten zijn van het vorige pakket van eind september en het nieuwe pakket van medio oktober."

10.46 - Zevenbergse basisschool weer open
De leerlingen van basisschool De Arenberg in Zevenbergen mogen maandag weer naar school. Dat laat Stichting De Waarden, waar de school onder valt, weten. De schooldeuren gingen op woensdag 14 oktober tijdelijk op slot nadat meerdere leerkrachten positief waren getest op het coronavirus. De leerkrachten zijn inmiddels hersteld en er zijn geen nieuwe besmettingen.

10.30 - Moederbedrijf MediaMarkt doet goede zaken
Het moederbedrijf van MediaMarkt, het Duitse winkelconcern Ceconomy, heeft de afgelopen periode wereldwijd meer thuiswerkapparatuur verkocht vanwege de coronapandemie. Ook werden er meer huishoudelijke apparaten en tv's verhandeld. Mede daardoor steeg de omzet de afgelopen tijd flink. Ook via internet werd veel meer verkocht.

09.20 - Eerste coronapatiënten naar Duitsland
Voor de eerste keer in de tweede golf worden coronapatiënten overgebracht naar ziekenhuizen in Duitsland. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De verplaatsing moet de druk op Nederlandse ziekenhuizen verminderen.

De helikopter met de eerste patiënt moet vrijdag rond 9.30 uur opstijgen bij het Flevoziekenhuis in Almere. De patiënt gaat naar een ziekenhuis in Münster. Daarna gaat de helikopter terug om een tweede patiënt uit Almere naar Münster te brengen.

09.13 - Arbeidsmarktonderzoek
Uit het arbeidsmarktonderzoek van Matchcare blijkt dat in het derde kwartaal van 2020 de vraag op de arbeidsmarkt gemiddeld met een procent is gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal. De horeca, waarin het tweede kwartaal harde klappen vielen, was toen de grootste stijger met 43 procent meer vacatures.

Wachten op privacy instellingen...

08.32 - Pinomzet gedaald
De pinomzet in Nederland is afgelopen week gedaald en ligt momenteel tien procent lager dan normaal voor deze tijd van het jaar, meldt ING. Volgens de bank is de daling minder sterk dan tijdens de intelligente lockdown vanwege corona in maart. ING peilde de totale waarde van pinbetalingen en geldopnames op maandag 19 oktober. Een week eerder lag de pinomzet vijf procent lager dan normaal gesproken het geval is.

07.10 - 'Ziekenhuispersoneel moet blijven werken na melding corona-app'
Van zorgmedewerkers in ziekenhuizen wordt verwacht dat ze blijven werken als ze via hun corona-app zien dat ze in aanraking zijn geweest met iemand die besmet is. Dat is het beleid van de NVZ, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, meldt Trouw.

Reden is dat de ziekenhuismedewerkers niet gemist kunnen worden. Ze moeten dan wel extra beschermingsmiddelen krijgen om besmetting van anderen tegen te gaan.

06.30 - Corona centraal in ministerraad
Hoewel politiek Den Haag met reces is, komt het kabinet wel bijeen voor de ministerraad. Daarin staat de strijd tegen corona centraal. Het aantal besmettingen blijft oplopen. Voorafgaand aan de ministerraad hebben verschillende bewindslieden onderling overleg over de vele aspecten van de crisis. Premier Mark Rutte houdt na afloop zijn wekelijkse persconferentie. Dit naar verwachting halverwege de middag.

06.00 - 'Help kankerpatiënten, houd je aan coronamaatregelen'
KWF Kankerbestrijding en de Taskforce Oncologie roepen iedereen in Nederland nadrukkelijk op zich aan de coronamaatregelen te houden. KWF en de taskforce, waarbij tal van organisaties zijn aangesloten die zich bezighouden met de zorg voor kankerpatiënten, zijn bezorgd dat de sterke toename van het aantal coronapatiënten gevolgen zal hebben voor de kankerzorg.

03.30 - Limburgs onderzoek naar verspreiding coronavirus van start
Maximaal 10.000 Limburgers kunnen vanaf vrijdag meedoen aan een groot onderzoek naar de verspreiding van het coronavirus in de provincie. De GGD, de provincie en het academisch ziekenhuis Maastricht testen volwassenen op antistoffen tegen het virus om te achterhalen of ze besmet zijn geweest. Daarmee hopen ze te ontdekken hoe het virus zich heeft verspreid.

02.00 - 'Beperkt effect van plasmatherapie voor coronapatiënten'
Een behandeling met het bloedplasma van genezen coronapatiënten heeft weinig effect voor patiënten die met COVID-19 in het ziekenhuis liggen. Dit wordt gesteld in een studie die is gepubliceerd in het medische vaktijdschrift British Medical Journal. De studie is gebaseerd op een klinische proef die in India is uitgevoerd.

01.30 - 'Banendrama bij Schiphol'
Er staan zeker 60.000 banen in en rond de luchtvaartsector op de tocht door de coronacrisis. Naar verwachting zal de helft van de directe banen op Schiphol verdwijnen, plus nog een derde van de afgeleide werkgelegenheid. In vele sectoren, zoals luchtvaart zelf, reisindustrie, horeca en detailhandel, is een ontslaggolf ingezet, blijkt uit een inventarisatie van De Telegraaf.

De ontslagen bij KLM trekken veel aandacht, maar er zijn daarnaast tientallen andere bedrijven afhankelijk van de luchthaven. "Het aantal banen dat verloren gaat zal dramatisch worden. Niemand weet waar dit gaat eindigen", zegt Joost van Doesburg van vakbond FNV.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!