LIVEBLOG

Coronanieuws: coronamaatregelen zeker tot in december nodig, zegt minister

27 oktober om 06:42 • Aangepast 28 oktober om 07:07
Premier Mark Rutte.
Premier Mark Rutte.
In dit liveblog houden we je dinsdag op de hoogte van het laatste nieuws rond de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Het RIVM meldde dinsdag 10.315 besmettingen in ons land.
  • Het is nog te vroeg voor conclusies over de lockdown, aldus Rutte.
  • In Brabant zijn de afgelopen 24 uur 1681 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

22.45
Dit liveblog is afgesloten.

20.45 - Evenementenbranche kijkt na verlenging maatregelen naar voorjaar
De evenementenbranche richt zijn pijlen op het voorjaar nu de huidige coronamaatregelen nog zeker tot in december gaan duren. "We zagen het al aankomen, we zetten in op het volgende voorjaar", reageert Willem Westermann van de Vereniging van Evenementen Makers (VVEM) tegenover het ANP. "Het is jammer, maar niet onverwacht."

De hoop in de evenementenbranche is dat de verspreiding van het coronavirus "niet nog erger wordt". "Hopelijk kunnen we na de feestdagen weer inzetten op evenementen, zodra er ook bijvoorbeeld sneltesten zijn."

19.10 - De Jonge: Maatregelen zeker tot in december nodig
De huidige maatregelen, de zogenoemde gedeeltelijke lockdown, zijn zeker tot in december nodig. Dat zei minister De Jonge in het persmoment over de coronapandemie. Het zal volgens hem nog even gaan duren voordat de besmettingsgraad met het coronavirus ver genoeg omlaag is.

Het is volgens premier Mark Rutte nog te vroeg om conclusies te trekken over de effecten van de gedeeltelijke lockdown. Pas later in de week zal meer duidelijkheid komen over de gevolgen van onder meer sluiting van de horeca.

Volgende week dinsdag komt het kabinet weer met een persconferentie, zei Rutte dinsdag. Tenzij cijfers aanleiding geven tot een andere afweging, voegde hij eraan toe.

Wachten op privacy instellingen...

19.00 - 'Luchtvaartmaatschappijen in 2021 massaal failliet zonder steun'
Luchtvaartmaatschappijen gaan volgend jaar massaal failliet zonder financiële steun van de overheid. Dat zegt Alexandre de Juniac, topman van de internationale brancheorganisatie IATA. Volgens hem hebben maatschappijen door de bank genomen geld om het nog 9 maanden vol te houden. "Ze kunnen niet snel genoeg op de kosten besparen om de gekrompen inkomsten te kunnen compenseren", aldus De Juniac.

18.40 - Onderzoek: coronarisico door aerosolen stijgt in bedompte ruimte
Aerosolen zijn volgens Amsterdams onderzoek doorgaans "geen erg efficiënte route" voor het coronavirus om van de ene naar de andere persoon over te gaan. In slecht geventileerde ruimtes kan het risico door de minuscule druppeltjes echter toenemen, waarschuwen de onderzoekers. Zeker wanneer doorlopend gesproken, gehoest of geniest wordt en als zogeheten "superverspreiders" aanwezig zijn, stijgt de kans op overdracht.

Over de rol van aerosolen in de verspreiding van het coronavirus is veel discussie. Het RIVM stelt dat "niet duidelijk is" of kleine druppels die lang in de lucht blijven hangen een rol spelen. Ook als het zo is, spelen grote druppels die snel neerkomen volgens het instituut een belangrijkere rol. Mede daarom bestaat het advies om 1,5 meter afstand te houden.

17.45 - Meerderheid Tweede Kamer stemt door fout in met hoger salaris in de zorg
Door een fout van een Kamerlid van coalitiepartij ChristenUnie heeft een nipte meerderheid van de Tweede Kamer dinsdag voor een forse structurele verhoging van de salarissen van zorgmedewerkers gestemd. Een motie van PVV-leider Geert Wilders daartoe kreeg daarom in een hoofdelijke stemming 69 Kamerleden achter zich; terwijl 67 Kamerleden tegen stemden.

Kamerlid Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) stemde per ongeluk voor de motie, laat ze weten. Eerdere moties met dezelfde strekking van de PVV en van de SP werden de afgelopen maanden steeds net niet aangenomen in hoofdelijke stemmingen.

Wilders toonde zich na de stemming opgelucht. "Dit is geweldig nieuws", zei hij. Hij wil voorafgaand aan het coronadebat woensdag in de Tweede Kamer een brief van het kabinet over de manier waarop het de motie wil gaan uitvoeren.

16.25 - 'Afgelopen maanden 9 procent meer verzuim zorgpersoneel dan 2019'
In het derde kwartaal van dit jaar hebben zorginstanties 9 procent meer verzuim gemeld dan in dezelfde periode in 2019. Dat meldt kennisnetwerk op het gebied van verzuim Vernet, dat data verzamelde van ruim 350 zorginstellingen.

In juli, augustus en september waren er gemiddeld per dag zo'n 60.000 werknemers in de zorg niet inzetbaar. Dat komt neer op 6,6 procent van de 500.000 werknemers waarover zorginstellingen data aanleverden.

16.10 - Zorgverzekeraars mogen coronakosten onderling verdelen
Zorgverzekeraars mogen de kosten van de corona-aanpak onderling verdelen. Dat zegt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). "Zonder onderlinge verdeling bestaat het risico dat de continuïteit van de zorg in gevaar komt", aldus de autoriteit.

Normaal is een onderlinge verdeling in strijd met de concurrentieregels, maar dat uitgangspunt laat de ACM voor dit jaar varen gezien de uitzonderlijke en nijpende situatie.

15.50 - GGD: computerstoring oorzaak sterke stijging coronabesmettingen in Brabant
De plotselinge sterke stijging van het aantal coronabesmettingen in Brabant van het afgelopen weekend komt vooral door een landelijke storing in het computersysteem. Dat meldt de GGD.

15.10 - Theaterproducenten ook blij met steun van kabinet
Nederlandse theaterproducenten zonder subsidie zijn dankbaar voor de nieuwe steun van het kabinet. "We zijn heel blij dat we als vrije theaterproducenten zijn genoemd. Het is toch een speciale tak binnen de sector die veel groter is dan vaak bekend", reageert voorzitter Boris van der Ham van de Vereniging Vrije Theaterproducenten (VVTP). Dinsdag werd bekendgemaakt dat niet-gesubsidieerde theaterproducenten kunnen rekenen op 40 miljoen euro om ze te helpen tijdens de coronacrisis. "Dat is fijn en het is mooi dat het ministerie van Cultuur oog heeft voor ons", aldus Van der Ham.

14.42 - Vakbonden tevreden met extra steunmaatregelen
De vakbonden CNV en VCP zijn redelijk tevreden met de extra steunmaatregelen die het kabinet uittrekt voor door de coronacrisis getroffen bedrijven. Er komen nieuwe regelingen bij, met name voor de horeca en de evenementenbranche. De vakbonden roepen op om de steun zo lang mogelijk te laten doorlopen om een vloedgolf aan werklozen te voorkomen.

14.39 - In Brabant 1861 nieuwe coronabesmettingen
De afgelopen 24 uur zijn er 1681 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd in Brabant. Dat zijn er 548 minder dan een dag eerder, toen er 2225 besmettingen werden gemeld. Dat aantal is een dag later bijgesteld naar 2229.

14.20 - Afgelopen 24 uur 10.315 nieuwe coronabesmettingen
De afgelopen 24 uur zijn er 10.315 positieve coronatests gemeld. Dat is vrijwel gelijk aan het aantal positieve test een dag eerder. Toen ging het om 10.353 nieuwe besmettingen in Nederland.

14.17 - Afgelopen week 67.542 positieve coronatests
De afgelopen week zijn er landelijk 67.542 positieve coronatests gemeld. Een week daarvoor waren dat er 55.587. Het aantal sterfgevallen steeg ook flink: 329 afgelopen week tegenover 185 een week daarvoor. Dit blijkt uit de weekcijfers van het RIVM, die iedere dinsdag bekend worden gemaakt.

14.11 - Landelijk liggen 2358 coronapatiënten in de ziekenhuizen
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is in een dag met 109 toegenomen. Het totale aantal patiënten met Covid-19 bedraagt nu 2358, van wie er 529 dusdanig slecht aan toe zijn dat ze op de intensive care liggen. Dat is een stijging van 25 ten opzichte van maandag. Twee ic-patiënten liggen in Duitsland.

Het Landelijke Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS) meldde de laatste cijfers dinsdag. Volgens het centrum zijn de laatste 24 uur 30 patiënten overgeplaatst van de ene regio naar de andere. Dat gebeurt om de druk zoveel mogelijk over ziekenhuizen in het land te verspreiden. Van de patiënten die werden verplaatst, liggen er zes op de ic.

14.01 - Kabinet werkt aan 'crisisbanen'
Het kabinet wil mensen die zonder werk zitten tijdelijk inzetten in andere sectoren, die juist met een tekort aan arbeidskrachten kampen. In het beste geval gaat bijvoorbeeld een podiumbouwer of ober aan de slag in de gezondheidszorg, handhaving of het onderwijs, zegt minister Koolmees. De bewindsman zoekt al langer naar een oplossing voor de disbalans op de arbeidsmarkt. Koolmees wil niet aan de beladen term 'Melkert-banen', maar het gaat wel om tijdelijke banen. Het kabinet broedt nog op de regeling, en weet nog niet precies hoe het eruit zal zien.

13.57 - Eerste Kamer stemt in met coronawet
De Eerste Kamer heeft zoals verwacht de tijdelijke coronawet aangenomen. In een hoofdelijke stemming steunden 48 senatoren van de coalitiepartijen en GroenLinks, PvdA, SGP en 50PLUS de spoedwet, die een wettelijke grondslag moet geven aan het coronabeleid. Tegen waren 24 senatoren van FvD, PVV, fractie-Otten, SP en Partij voor de Dieren. Maandag tijdens de behandeling werd al duidelijk dat het kabinet kon rekenen op een ruime meerderheid voor het wetsvoorstel.

De Tweede Kamer nam de coronawet eerder deze maand al aan, nadat die op belangrijke punten was gewijzigd. De coalitie had daarover een verbond gesloten met de vier oppositiepartijen. Zo regelden ze dat de coronaboete omlaag gaat en dat de Tweede Kamer vooraf een week de tijd krijgt om nieuwe maatregelen te wijzigen of af te keuren. Alleen in noodsituaties kan de instemming achteraf worden gezocht. Een fiat van de Eerste Kamer voor de losse coronamaatregelen is echter niet nodig.

13.40 - Code oranje voor diverse Duitse steden
Het aantal coronabesmettingen in tien Duitse steden is zo hard gestegen, dat het ministerie van Buitenlandse Zaken aanraadt om daar alleen naartoe te gaan als het echt noodzakelijk is. Vanaf woensdag geldt code oranje voor Berlijn, Keulen, Düsseldorf, Aken, Essen, Bremen, Frankfurt, Stuttgart, München en Mannheim.

13.34 - Half miljard euro voor steun aan bedrijven
Het kabinet trekt in totaal een half miljard euro extra uit voor steun aan door de coronacrisis getroffen bedrijven. Er komt een aantal nieuwe regelingen bij, met name voor de horeca en voor de evenementenbranche. Voor eet- en drinkgelegenheden komt 40 miljoen euro beschikbaar, bovenop de al bestaande regelingen waarvan zij gebruik kunnen maken. Datzelfde bedrag is extra beschikbaar voor theaterproducenten die zonder subsidie draaien. Voor toeleveranciers van evenementen, zoals muziekfestivals en kermissen, ligt een eenmalige vergoeding klaar waar in totaal 11 miljoen euro mee gemoeid is. Naar de sport gaat 60 miljoen euro extra.

13.24 - Besmettingen in betaald voetbal niet te voorkomen
De KNVB denkt niet dat het stijgende aantal coronabesmettingen in het betaald voetbal te vermijden is. Diverse Nederlandse betaald voetbalclubs zijn de afgelopen weken hard getroffen door het coronavirus. "Door de oplopende coronacijfers in de samenleving zijn besmettingen niet uit te sluiten, omdat de spelers aan het eind van de dag naar huis gaan. Volgens het RIVM vindt het overgrote deel van de besmettingen thuis - bij familie en vrienden - plaats. Dankzij de uitvoerige protocollen zijn de basisregels op de clubs gewaarborgd", aldus een woordvoerder van de voetbalbond.

11.58 - Puzzelen en breien populaire zoektermen op Marktplaats
Puzzelen en breien behoren dit najaar bij de favoriete zoekonderwerpen op de advertentiewebsite Marktplaats. Ook fitnessapparatuur en kerstspullen worden heel veel gezocht, blijkt uit een analyse van zoekopdrachten die Marktplaats zelf heeft gedaan over de periode eind augustus tot eind oktober. Volgens Marktplaats zorgt de combinatie van de gedeeltelijke lockdown en het regenachtige herfstweer voor de populariteit van 'gezellige' dingen.

11.45 - 414 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen
In de Brabantse ziekenhuizen zijn het afgelopen etmaal 53 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Dat zijn er veertien meer dan een dag eerder. In totaal liggen er nu 414 coronapatiënten in de ziekenhuizen in onze provincie, van wie 82 op de intensive care. Negen coronapatiënten zijn overleden, vijf minder dan een dag eerder. Veertig coronapatiënten zijn uit het ziekenhuis ontslagen en twee patiënten zijn overgeplaatst naar een ander ziekenhuis. Dit blijkt allemaal uit het dashboard van het Regionaal Overleg Acute Zorg, dat dagelijks wordt bijgewerkt.

11.36 - BOA's controleren extra bij teststraat

Wachten op privacy instellingen...

11.32 - Besmette zorgmedewerkers gevraagd toch te werken
Zorgmedewerkers die besmet zijn met het coronavirus, maar slechts milde klachten hebben, worden soms gevraagd om toch te komen werken. Dat zegt Elise Merlijn, bestuurder bij FNV Zorg & Welzijn naar aanleiding van berichtgeving door de NOS. "We horen dit van onze achterban. En het gebeurt overal, in ziekenhuizen, verpleeghuizen, de gehandicaptenzorg, de wijkverpleging en de ggz", aldus Merlijn. De reden is het enorme ziekteverzuim in de zorg. "Er is al een groot personeelstekort en de vraag naar zorg neemt alleen maar toe."

09.55 - Rob Jetten besmet met coronavirus
D66-fractievoorzitter Rob Jetten uit Uden is besmet met het coronavirus. Hij heeft milde klachten, laat hij weten in een videoboodschap op Twitter. De politicus werkt voorlopig vanuit huis.

08.36 - Webwinkels verwachten enorme drukte
Webwinkels starten dinsdag een campagne waarin ze klanten vragen om op tijd de cadeaus voor de feestdagen te bestellen. Zo wordt de drukte voor de winkels en de leveranciers verspreid en krijgen alle klanten hun cadeaus op tijd. Veel online winkels verwachten een flink hogere omzet rond de feestdagen vanwege het coronavirus. Volgens Thuiswinkel.org denken sommige webwinkels twee keer zoveel omzet te draaien.

08.27 - Geen enkele traditionele carnavalsactiviteit in Oosterhout
In Kaaiendonk (Oosterhout) zijn alle traditionele carnavalsactiviteiten afgelast. Het gaat om het Smulnarrenbal, de intocht, de boerenbruiloft, de kinderoptocht en de sluiting. Eerder ging al een streep door de optocht.

08.16 - Nieuwe coronamaatregelen niet per se slechter voor economie
Nieuwe maatregelen die op de escalatieladder van het kabinet staan, zijn niet per se veel slechter voor de economie dan de maatregelen die nu al gelden. Dat zegt onderzoeksdirecteur Carl Koopmans van SEO Economisch Onderzoek tegen zakenzender BNR. Als het risiconiveau van 'zeer ernstig' naar 'lockdown' gaat, dan treft dat vooral de privésfeer, zegt Koopmans. Zo worden samenkomsten nog kleiner, mogen mensen niet met meer dan twee personen op pad en liever geen bezoek thuis ontvangen. "De maatregelen in de economie zijn beperkter: musea, pretparken, dat zijn relatief kleine sectoren. Wat dat betreft valt deze stap wel mee", aldus Koopmans

07.00 - Zorgen bij spelersvakbond VVCS om 'lekkende' voetbalbubbel
De Nederlandse vakbond van profvoetballers, de VVCS, maakt zich zorgen om het toenemende aantal coronabesmettingen in de voetballerij. De 'bubbel' die alle clubs hebben gecreëerd, blijkt lang niet altijd waterdicht. Vooralsnog zijn in Nederland vijf competitiewedstrijden uitgesteld vanwege meerdere coronabesmettingen binnen een club.

AZ werd afgelopen week hard getroffen en PSV miste zondag zes spelers vanwege positieve testuitslagen. "We zien de aantallen stijgen. Dat is verontrustend", aldus VVCS-voorzitter Evgeniy Levchenko. "Je kan voetballers wel testen, maar je kan ze niet buiten de maatschappij plaatsen. Hoe je het ook wendt of keert: het systeem is niet waterdicht."

07.00 - 'Steeds meer banken sluiten filialen, coronacrisis lijkt trend te versnellen'
Steeds meer banken sluiten filialen in dorpen en steden. De coronacrisis lijkt deze trend volgens ouderenorganisatie KBO-PCOB te versnellen. "Een tijdelijke sluiting vanwege het virus wordt een blijvende", zo stelt de organisatie dinsdag. KBO-PCOB zegt hierover steeds meer klachten van leden te krijgen.

Om in kaart te brengen hoeveel sluitingen er in de afgelopen tijd zijn geweest, lanceert KBO-PCOB daarom dinsdag het ‘Meldpunt Bank Dicht!’.

Wachten op privacy instellingen...

06.30 - Geen persconferentie, wél een korte verklaring
Het kabinet kondigt naar verwachting vandaag geen nieuwe, ingrijpende maatregelen aan om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Volgens ingewijden komt er dan ook geen persconferentie, zoals de afgelopen maanden gebruikelijk is geworden als het kabinet de maatregelen aanscherpte of versoepelde.

Wel komen premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge met een korte verklaring, en zullen ze de pers te woord staan.

06.00 - Eerste Kamer stemt over de coronaspoedwet
De Eerste Kamer stemt dinsdagmiddag hoofdelijk over de tijdelijke coronaspoedwet, die een wettelijke grondslag moet geven aan het coronabeleid. De senatoren vergaderden maandag van 's ochtends vroeg tot na middernacht over het wetsvoorstel met de ministers Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Ferd Grapperhaus van Justitie en Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken.

Als invoeringsdatum gaat het kabinet nu uit van 1 december 'of zoveel eerder als mogelijk is', zei De Jonge. Een flinke meerderheid van de Eerste Kamer gaf in het debat maandag aan de coronaspoedwet te steunen.

06.00 - CNV: Thuiswerkers hebben vaker last van fysieke klachten
Van de mensen die door de coronacrisis thuis zijn gaan werken, heeft 41 procent vaker last van bijvoorbeeld pijn aan schouders, nek, rug of armen dan voorheen. Dat stelt vakbond CNV die onderzoek heeft laten doen onder ruim 2600 thuiswerkende leden.

44 procent van de thuiswerkers beschikt niet over een Arbo-verantwoorde werkplek. 35 procent weet niet of ze een goede houding aannemen tijdens het werk. En bijna 1 op de 10 gaat vaker naar de fysiotherapeut sinds ze thuiswerken. De vakbond is geschrokken van de uitkomsten van het onderzoek.

03.30 - Afgelopen week meer dan 65.000 nieuwe coronagevallen
Meer dan 65.000 Nederlanders zijn in de afgelopen week positief getest op het coronavirus. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dinsdagmiddag het exacte cijfer in zijn wekelijkse update. Dan wordt ook bekend hoeveel sterfgevallen en ziekenhuisopnames in de afgelopen week zijn gemeld, en of het zogenoemde reproductiegetal is veranderd. Dat cijfer geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt.

Het totaal aantal besmettingen is maandag uitgekomen boven de 300.000. Iets meer dan een maand geleden testte de 100.000e Nederlander positief. Vorige week dinsdag meldde het RIVM 55.587 nieuwe gevallen.

03.30 - Ziekenhuis Weert begint met bouw noodunits
Het Sint Jans Gasthuis in Weert begint dinsdag met het plaatsen van zeven noodgebouwen bij de hoofdingang. Daarmee bereidt het ziekenhuis zich voor op de mogelijke toestroom van coronapatiënten.

02.00 - 'Extra coronasteun voor meerdere branches nabij'
Het kabinet komt veel meer ondernemers die getroffen zijn door de coronacrisis financieel tegemoet. Daarnaast komen er drie aparte steunpakketten voor cultuur, de evenementenbranche en de horeca. Dat zeggen ingewijden tegenover De Telegraaf.

01.00 - 'Meld je als je hartklachten of een beroerte hebt'
Mensen die acute hartklachten of een mogelijke beroerte hebben, moeten zich melden bij een huisartsenpost of 112 bellen, ook tijdens de tweede coronagolf. Ze moeten medische hulp niet gaan mijden, is de gezamenlijke oproep van de Hartstichting, de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC), de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN) en kenniscentrum Harteraad.

De organisaties krijgen de indruk dat de laatste tijd minder patiënten met hartklachten en beroerteklachten zich melden bij de eerste harthulp of de eerste hulp. Dat gebeurde ook tijdens de eerste golf van de corona-uitbraak.

Wachten op privacy instellingen...

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...