LIVEBLOG

Coronanieuws: Burgemeesters willen vuurwerkverbod rond jaarwisseling om corona

2 november 2020 om 07:00 • Aangepast 3 november 2020 om 12:38
nl
In dit liveblog houden we je maandag op de hoogte van het laatste nieuws rond de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Er liggen maandag 456 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen, 12 meer dan zondag.
  • In Brabant zijn maandag 1797 nieuwe coronabesmettingen gemeld, een stijging ten opzichte van zondag.
  • In heel Nederland registreerde het RIVM in de afgelopen 24 uur 8306 positieve coronatesten, 430 minder dan zondag.
  • Het kabinet overweegt de tijdelijke sluiting van musea, theaters en bioscopen: morgen nieuwe persconferentie.
  • Het kabinet zou ook het negatief reisadvies voor kerstvakantie over willen nemen.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Het liveblog is gesloten.

22.50 - Opnamestop in vijf ziekenhuizen in Zuid-Holland
Diverse ziekenhuizen in Zuid-Holland slagen er niet meer in alle coronapatiënten te verwerken. Maandagavond hadden minstens vijf ziekenhuizen in de provincie een opnamestop, meldt het AD. Sommige patiënten moesten bij gebrek aan een verpleegbed op de spoedeisende hulp overnachten. Ook in Brabant is de druk groot. Ziekenhuizen eisen strengere coronamaatregelen.

21.55 - Burgemeesters willen algeheel vuurwerkverbod om corona
De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen, pleiten samen voor een algeheel vuurwerkverbod rond de jaarwisseling. Zij willen dat het afsteken en de verkoop van rotjes en pijlen dit jaar niet doorgaat. "Vuurwerk zorgt niet alleen voor schade en legt een enorme druk op de hulpdiensten, het brengt dit jaar ook veel onzekerheid en spanningen met zich mee", aldus voorzitter Hubert Bruls namens de burgemeesters. De Tweede Kamer debatteert deze week over zo'n verbod.

De Tweede Kamer debatteert deze week over zo'n verbod. Het kabinet hoopt hiermee de door corona overbelaste zorg te ontzien. "Het wordt een ongewisse jaarwisseling. Deze maatregel helpt om iets meer rust te brengen. Ook voor de ziekenhuizen en huisartsen, want hierdoor krijgen zij minder patiënten binnen", stelt Bruls, de burgemeester van Nijmegen.

Hij beseft dat veel mensen enorm uitkijken naar het moment dat zij mogen 'knallen'. "Wij moeten het virus op afstand houden. Dit is de meest ernstige crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Wij moeten allemaal dingen laten die we heel erg leuk vinden. Als het vuurwerk een van de dingen is die wij moeten inleveren, dan is dat zo."

21.35 - Ruime meerderheid vindt negatief reisadvies een goed idee
Een ruime meerderheid van de Nederlanders steunt het kabinet als dat dinsdag een negatief reisadvies voor buitenlandse reizen in de kerstvakantie afkondigt. Dat meldt Hart van Nederland op basis van een eigen peiling onder ruim 2500 mensen.

87 procent van de Nederlanders vindt het een goed idee dat er een negatief reisadvies komt. "Blijf gewoon in ons eigen land. Daar zijn zoveel mooie plaatsen", laat een van de respondenten weten. Een ander stelt: "Als we van het virus willen afkomen, dan moeten we het samen doen."

Tien procent is het niet eens met het negatieve reisadvies en wil gewoon naar het buitenland kunnen reizen tijdens de kerst. Drie procent van de respondenten geeft aan geen mening te hebben over het onderwerp.

21.30 - Werkgeverskoepel dringt aan op extra coronasteun voor bedrijven
Werkgeversorganisatie VNO-NCW vreest strengere coronamaatregelen van het kabinet en wil daarom ruimere overheidssteun voor zwaar getroffen bedrijven. Dit heeft voorzitter Ingrid Thijssen gezegd in gesprek met Het Financieele Dagblad.

"We vonden het pakket al mager en nu hangt er weer van alles boven de markt aan verdergaande maatregelen", aldus Thijssen. "De gedeeltelijke lockdown gaat een stuk langer duren en je kunt ervan uitgaan dat de reisbeperkingen stringenter worden. Als dat gebeurt, dan is wat er nu ligt zeker te mager."

De ondernemersvoorvrouw wil volgens de krant een structurele verhoging van de subsidie op vaste lasten voor zwaar getroffen bedrijven. Ook zou er meer steun nodig zijn voor de evenementenbranche en een kredietlijn voor de reisbranche om vouchers uit te kunnen betalen.

21.25 - Heel Duitsland vanaf dinsdagmiddag op oranje
Het reisadvies voor Duitsland wordt aangescherpt. Vanaf dinsdag rond het middaguur kleurt heel Duitsland oranje. Dat betekent dat dan het dringende advies geldt om alleen naar onze oosterburen te reizen als dat noodzakelijk is. "Bij terugkeer in Nederland gaat u voor 10 dagen in thuisquarantaine", meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. "Verder gelden er vanaf 2 tot minstens 30 november binnen Duitsland nieuwe beperkende coronamaatregelen", aldus het ministerie.

21.15 - Vakbond FNV alsnog akkoord met reddingsplan KLM
FNV stemt alsnog in met de langere periode van loonmatigingen bij KLM. De vakbond en luchtvaartmaatschappij hebben maandag aanvullende afspraken gemaakt over de bijdrage van de medewerkers die nodig is om de coronasteun van het Rijk te krijgen. Hierdoor ligt alleen pilotenvakbond VNV nog dwars. Volgens FNV-campagneleider Joost van Doesburg werd zijn bond vrijdag "onaangenaam verrast" over aanvullende voorwaarden van minister Wopke Hoekstra van Financiën. Maar met de nieuwe aanvullende afspraken "is wat ons betreft de coronasteun voor KLM gered en kunnen wij als vakbond de vinger aan de pols blijven houden", aldus de FNV'er die opkomt voor cabine- en grondpersoneel.

19.45 - De Jonge: aantal besmettingen in Nederland nog veel te hoog
Het aantal besmettingen in Nederland is nog veel te hoog. Om die ernst kracht bij te zetten, schuift coronaminister Hugo de Jonge maandagavond aan bij het Veiligheidsberaad. Samen met de 25 burgemeesters van de veiligheidsregio's bespreken hij en minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) welke aanvullende maatregelen nodig zijn om het coronavirus terug te dringen.

Volgens De Jonge lijkt de hoeveelheid nieuwe besmettingen te dalen, maar het aantal ziekenhuisopnames blijft gelijk. "De druk op de zorg is fors", aldus de minister. Tijdens de bijeenkomst bekijken de burgemeesters en de ministers of de cijfers echt dalen, of de afname snel genoeg gaat en welke maatregelen dit kunnen bespoedigen. "Wij kijken wat er nodig is in het land."

18.04 - Groot hart geprojecteerd op Sint-Jans kathedraal in Den Bosch
FNV Zorg vraagt maandagavond op een bijzondere manier aandacht om meer waardering en betere arbeidsvoorwaarden voor zorgpersoneel. Onder meer op de Sint-Janskathedraal in Den Bosch wordt een groot hart geprojecteerd.

De zorgbond projecteert op vijf gebouwen in Groningen, Den Bosch en Den Haag het beeld van een groot hart met armen er omheen, het logo van de campagne 'Omarm de zorg'. Dat gebeurt op het Groninger Museum, de Martinitoren en op de Bossche Sint-Janskathedraal. In Den Haag komt de projectie op het Centraal Station en op een snelwegovergang over de Utrechtsebaan.

18.03 - Rijken worden rijker, ondanks corona
Het vermogen van de 500 rijkste Nederlanders is het afgelopen jaar gestegen tot 186 miljard euro. Dat is volgens zakenblad Quote ondanks de coronacrisis 3,5 procent meer dan vorig jaar. Het is wel de kleinste stijging sinds het uitbreken van de kredietcrisis.

"De kloof tussen traditionele rijken, afkomstig uit handel, transport of productie, en razendsnelle tech- of apprijken wordt groter en de opmars van de laatste categorie wordt door de pandemie alleen maar versneld", staat te lezen in de nieuwste editie van de Quote 500, de jaarlijkse lijst met superrijken.

16.47 - Leraren: coronamaatregelen zijn onuitvoerbaar
Nog geen vier op de tien leraren, schoolleiders en ondersteuners vinden de coronamaatregelen in het voortgezet onderwijs uitvoerbaar, maakte CNV Onderwijs bekend op basis van een peiling onder leden.

De helft van de leraren op middelbare scholen maakt zich zorgen over de eigen veiligheid of een virusuitbraak op school. Op zowel basisscholen als in het voortgezet onderwijs blijkt voor bijna de helft van de leraren de combinatie fysiek en afstandsonderwijs praktisch niet haalbaar. De handhaving van maatregelen gaat volgens hen ten koste van de onderwijstijd. Daarbij zorgt het handen reinigen voor logistieke problemen op scholen.

15.53 - Mogelijk ook dierentuinen en pretparken dicht
Behalve bioscopen en musea, moeten wellicht ook dierentuinen en pretparken voor in ieder geval twee weken de deuren sluiten. Dat meldt de Telegraaf. De sluiting van dierentuinen en pretparken zou een van de maatregelen zijn waarover wordt gediscussieerd. Morgen maken premier Rutte en minister De Jonge tijdens een persconferentie bekend welke maatregelen er eventueel worden aangescherpt. Dát er extra maatregelen komen staat volgens de krant al vast.

14.50 - Borden om Belgen duidelijk te maken wat de coronaregels zijn in Nederland

Wachten op privacy instellingen...

14.23 - Museumvereniging: bezoek aan musea juist nu van belang
Volgens de Museumvereniging is een museumbezoek 'juist nu in deze tweede coronagolf van belang'. De vereniging hoopt dan ook dat het kabinet de vermeende plannen om theaters en musea te sluiten, niet doorzet. "Musea bieden troost, inspiratie en ook mentale fitheid, en die is in deze tweede coronagolf in het geding", zegt directeur Mirjam Moll.

14.35 - 806 coronabekeuringen uitgedeeld

Ook waarschuwde de politie nog iets meer dan duizend mensen die zich niet hielden aan de coronamaatregelen.

Wachten op privacy instellingen...

14.18 - 1797 nieuwe Brabantse coronagevallen
In Brabant zijn maandag 1797 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Een stijging ten opzichte van zondag, toen er 1676 nieuwe besmettingen werden gemeld. Dit blijkt uit cijfers van het RIVM. In heel Nederland registreerde het RIVM in de afgelopen 24 uur 8306 positieve coronatesten, 430 minder dan zondag.

Wachten op privacy instellingen...

14.00 - Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt tot boven de 2500
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is maandag gestegen tot boven de 2500. Ziekenhuizen behandelen momenteel 2545 mensen vanwege een coronabesmetting. Dat zijn er 52 meer dan op zondag, zo meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

De verpleegafdelingen hebben in de afgelopen 24 uur 239 coronapatiënten opgenomen. Daar staat tegenover dat 191 mensen de verpleegafdelingen hebben verlaten. Hoeveel van hen naar huis of naar een revalidatiecentrum mochten, en hoeveel van hen naar een ic zijn overgebracht of zijn overleden, is niet bekend. Het totaal aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen steeg met 48 naar 1958. Dat is het hoogste aantal sinds begin april.

De intensivecareafdelingen hebben afgelopen etmaal 47 coronapatiënten opgenomen. Daarnaast hebben 43 mensen de ic verlaten, waardoor het totaal aantal coronapatiënten daar steeg met 4 naar 587.

13.47 - Helpers voor de zorg melden zich volop
Mensen die willen helpen in de zorg melden zich volop. Sinds de oproep eind vorige week registreerden zich 4700 mensen zonder ervaring in de zorg en nog eens ruim duizend met ervaring.

De oproepen komen van ActiZ, de branchevereniging van organisaties in de (ouderen)zorg, en van Extra handen voor de zorg, een breed samenwerkingsverband van onder meer werkgeversorganisaties en opnieuw ActiZ.

12.40 - In totaal nu 456 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen
In de Brabantse ziekenhuizen zijn het afgelopen etmaal 36 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Dat zijn er negen minder dan een dag eerder. In totaal liggen er nu 456 coronapatiënten in de ziekenhuizen in onze provincie, een toename van 12 ten opzichte van zondag.

13 coronapatiënten zijn de afgelopen 24 uur overleden, 21 coronapatiënten zijn uit het ziekenhuis ontslagen en 4 patiënten zijn overgeplaatst naar een ander ziekenhuis. Dit blijkt allemaal uit het dashboard van het Regionaal Overleg Acute Zorg, dat dagelijks wordt bijgewerkt.

11.08 - Kabinet zou ook negatief reisadvies voor kerstvakantie over willen nemen
Het kabinet zou volgens bronnen het advies van het OMT voor een negatief reisadvies voor de kerstvakantie over willen nemen. Dat betekent dat vakantiereizen in die periode worden afgeraden.

Eerder vandaag kwam al naar buiten dat het kabinet overweegt nieuwe coronamaatregelen wil nemen die die de groepsgrootte moeten beperken, zoals het tijdelijk sluiten van musea, theaters en bioscopen. In de persconferentie morgenavond wordt meer duidelijk over de maatregelen die het kabinet wil nemen.

11.00 - Ziekenhuisbed eerder vrij door thuismonitoring coronapatiënten
Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam heeft de afgelopen maanden 45 coronapatiënten vervroegd naar huis kunnen sturen dankzij monitoring op afstand. Zo komen sneller ziekenhuisbedden beschikbaar voor nieuwe patiënten met Covid-19. Het ziekenhuis noemt de ervaringen tot nog toe een succes.

10.50 - KNVB stelt duel Jong PSV wel uit in verband met besmettingen
De KNVB heeft de wedstrijd in de Keuken Kampioen Divisie tussen Jong PSV en SC Cambuur wél uitgesteld naar aanleiding van een groot aantal besmettingen bij Jong PSV. Het duel zou maandag gespeeld worden.

"Nu een te grote groep in een keer besmet is geraakt, is na overleg tussen de clubarts van PSV en de bondsarts van de KNVB besloten de wedstrijd uit te stellen", meldt de KNVB. Afgelopen weekend honoreerde de voetbalbond een verzoek van het eerste elftal van PSV niet. PSV wilde de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag verplaatsen in verband met een groot aantal afwezigen door corona. PSV-directeur Toon Gerbrands reageerde zondag boos op de beslissing van de KNVB dat de wedstrijd tegen ADO gewoon door moest gaan.

09.51 – Passagiersaantal Eindhoven Airport nam in derde kwartaal weer toe
In het derde kwartaal heeft Eindhoven Airport net als alle andere Nederlandse luchthavens weer meer passagiers gehad dan in het tweede kwartaal. Van de 5,5 miljoen passagiers die in de maanden juli, augustus en september het luchtruim kozen, reisden er 724.000 via Eindhoven Airport.

Toch is de situatie door het coronavirus allerminst vergelijkbaar met de cijfers van vorig jaar: in het tweede kwartaal van 2019 tikte het Eindhovense passagiersaantal ruim de twee miljoen aan.

Wachten op privacy instellingen...

09.30 - Wereldwijd ruim 1,2 miljoen doden door coronavirus geregistreerd
Het aantal vastgestelde doden door het coronavirus wereldwijd is gestegen tot boven de 1,2 miljoen. Volgens de Johns Hopkins Universiteit in het Amerikaanse Baltimore zijn er inmiddels 1.200.471 doden geregistreerd. Veruit de meeste sterfgevallen zijn vastgesteld in de Verenigde Staten.

08.44 - Kabinet overweegt tijdelijk sluiten musea, theaters en bioscopen
Het kabinet overweegt nieuwe coronamaatregelen die de groepsgrootte moeten beperken, zoals het tijdelijk sluiten van musea, theaters en bioscopen. Ook zou het maximumaantal mensen dat samen op straat mag zijn, worden verlaagd van vier naar twee. Dat zeggen ingewijden op basis van berichtgeving door de NOS, De Telegraaf en RTL Nieuws.

Er wordt dinsdag een besluit genomen over de te nemen maatregelen. Nu is er nog geen overeenstemming. Er zouden nog andere plannen op tafel liggen, waarover nog in de hele breedte gediscussieerd wordt. Welke dit zijn, is niet bekend. Wel zou het niet realistisch zijn dat de zwaarste van die plannen worden ingevoerd, zeggen bronnen.

Dinsdagavond is er weer een persconferentie met Rutte en coronaminister Hugo de Jonge. Zij geven dan meer duidelijkheid, waarschijnlijk ook over de kerstvakantie en de horecasluiting.

08.25 - Piloten wilden geen 'blanco cheque' tekenen
Pilotenvakbond VNV wil KLM niet failliet laten gaan, maar was ook niet bereid om een blanco cheque te ondertekenen. Dat zei voorzitter Willem Schmid van de bond maandagochtend in het Radio 1 Journaal. "We willen duidelijkheid hebben waar we voor tekenen."

KLM wilde vrijdag op aandringen van minister van Financiën Wopke Hoekstra dat de vakbonden beloofden zich ook na 2022 aan de loonoffers te houden tot het einde van de looptijd van het coronasteunpakket van de overheid in 2025.

Volgens de VNV-voorman was een akkoord voor loonmatiging tot 2025 best mogelijk geweest. "Maar we willen wel weten hoe of wat", zei hij. Schmid verwijt KLM de zaak te lang te hebben laten liggen.

08.00 - WAKKER! steekt de zorg een hart onder de riem
Koen en Daisy van de ochtendshow WAKKER! op Omroep Brabant radio zijn inmiddels alweer twee uur bezig deze ochtend. Ze gaan in hun uitzending van vandaag vol voor de zorg om iedereen een hart onder de riem te steken en zorgmedewerkers te laten weten dat we aan ze denken ook tijdens deze tweede golf.

Heb jij een boodschap voor een speciale zorgkanjer? Laat het weten aan Koen en Daisy. Bel naar de studio via 0909-1230909.

Wachten op privacy instellingen...

07.58 - Nederland bestelt ruim 9 miljoen coronasneltests
Nederland heeft 9,2 miljoen coronasneltests besteld bij het Amerikaanse bedrijf BD. Die tests kunnen binnen een kwartier uitsluitsel geven of iemand het coronavirus onder de leden heeft. De eerste 1,2 miljoen tests worden halverwege deze maand afgeleverd, meldt het bedrijf.

07.25 - Pakketdivisie PostNL groeit
Post- en pakketbezorger PostNL heeft ook het derde kwartaal van het jaar meer omzet geboekt. En als gebruikelijk was de groei te danken aan de pakketdivisie, die sowieso blijft profiteren van de coronacrisis. Met de belangrijke feestdagenperiode voor de deur neemt het bedrijf al de nodige maatregelen om straks de drukte aan te kunnen. PostNL sloot het derde kwartaal af met een omzet van 742 miljoen euro. Daarvan was 490 miljoen euro afkomstig van de pakketdivisie.

07.00 - Quarantainefonds
Het CNV wil dat het kabinet snel een 'quarantainefonds' invoert voor bedrijven die in de knel komen omdat ze loon moeten doorbetalen aan personeel dat vanwege corona in quarantaine moet en niet thuis kan werken. Volgens de christelijke vakvereniging kunnen veel werkgevers de verplichte loondoorbetaling nu niet opbrengen. Dit blijkt uit meldingen die het CNV binnenkrijgt. Werkgevers verplichten hun werknemers om dan toch maar naar de werkplek te komen. "Onacceptabel", zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin.

06.00 - Campagne zorgmedewerkers
Artsen, verplegers en anderen die in de zorg werken, vragen het publiek om steun. Ze beginnen maandag de campagne #ditismijnzorg, waarbij ze over hun werk vertellen en mensen vragen zich te houden aan de voorzorgsmaatregelen tegen het coronavirus, zoals afstand houden en handen wassen. Op duizenden plekken in Nederland zijn vanaf maandag posters van de actie te zien.

05.09 - 'Verbod op corona-app'
Werkgevers raden hun personeel af de corona-app te gebruiken of verbieden het zelfs. Vakbond CNV kreeg daarover tientallen meldingen binnen. Vakbond FNV ziet hetzelfde. Volgens arbeidsjurist Pascal Besselink van juridisch dienstverlener DAS mogen werkgevers dit helemaal niet doen. "Het installeren en gebruiken van de corona-app is een persoonlijke keuze, daar mag een baas niets over zeggen. Ook niet als de app tijdens werktijd aanstaat." Dat schrijft Trouw.

04.28 - Coronahulpverlening opgeschaald
Het Rode Kruis schaalt de coronahulpverlening in Nederland nog verder op tijdens de tweede coronagolf. De organisatie ziet een toename in hulpvragen op gebied van voedsel, medische ondersteuning, onderdak en psychosociale hulp. Voor de hulpverlening is 48 miljoen euro nodig. "We zien dat mensen in deze tijd banen verliezen, te weinig te eten hebben en soms zelfs geen dak boven het hoofd hebben", zegt Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis.

Wachten op privacy instellingen...

03.30 - Persconferentie LCPS
Het aantal nieuwe coronagevallen neemt de laatste paar dagen iets af, maar het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen blijft vooralsnog stijgen. Daarom geeft Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), maandag een nieuwe persconferentie waarin hij de stand van zaken toelicht namens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS). Kuipers geeft zijn update vanuit het universitair ziekenhuis Erasmus MC in Rotterdam.

03.30 - Bespreking Veiligheidsberaad
De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen bespreken maandagavond in Utrecht of het kabinet aanvullende maatregelen gaat nemen om de coronacrisis te bestrijden. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) is erbij en mogelijk ook RIVM-baas Jaap van Dissel, aldus een woordvoerster van het beraad.

00.01 - Luchthavens in coronatijd
De Nederlandse luchthavens hebben in het derde kwartaal zes keer zoveel passagiers ontvangen als in het kwartaal ervoor. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal reizigers van en naar de vijf nationale luchthavens was nog steeds ruim drie kwart minder dan een jaar eerder vanwege het coronavirus.

Wachten op privacy instellingen...

00.01 - 'Beginnende ondernemers wachten af'
De coronacrisis lijkt zijn weerslag te hebben op het aantal nieuwe ondernemingen dat in het derde kwartaal is opgericht. Dat lag flink lager dan normaal, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral in de horeca gingen aanzienlijk minder ondernemers van start, maar het aantal webwinkels dat opgericht werd groeide wel hard.

23.52 - Strengere coronamaatregelen
Het kabinet wil strengere maatregelen nemen in de strijd tegen het coronavirus, melden bronnen aan RTL Nieuws. Het gaat bijvoorbeeld over het beperken van de groepsgrootte en het tijdelijk sluiten van musea, bioscopen en theaters. Met deze maatregelen wordt de huidige gedeeltelijke lockdown aangescherpt. De maatregelen zijn zondagmiddag tijdens informeel overleg tussen de meest betrokken ministers op het Catshuis afgesproken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!