Justitie wil Vegan Streaker bijna twee jaar de cel in voor brandstichting bij eendenslachterij

2 november 2020 om 17:21 • Aangepast 10 november 2020 om 16:46
De Vegan Streaker tijdens een eerder protest
De Vegan Streaker tijdens een eerder protest
Het Openbaar Ministerie wil dat dierenactivist Peter Janssen (35) uit Vught dertig maanden de cel in gaat voor het stichten van brand bij een eendenslachterij in Ermelo. Acht maanden van die geëiste straf is voorwaardelijk.
Profielfoto van Janneke BoschProfielfoto van ANP
Geschreven door
Janneke Bosch & ANP

Op 28 mei gingen daar drie trailers en een vrachtwagen in vlammen op, een weeghok raakte beschadigd. Een aantal woningen in de buurt moest worden ontruimd. Janssen staat bekend als de Vegan Streaker.

Statement
Hij meldde zich na de brand bij de politie en verklaarde dat de brandstichting was bedoeld als statement tegen het slachten van eenden, aldus het OM. Hij zegt pacifist te zijn en te staan voor gelijke rechten voor mens en dier.

Volgens justitie heeft Janssen de brandstichting vanaf november 2019 voorbereid. Hij zou een auto hebben geregeld en een voorverkenning hebben uitgevoerd. Volgens het OM heeft de activist 'door middel van geweld zijn levensovertuiging over het voetlicht proberen te brengen'.

'Bijl aan de wortel van de rechtsstaat'
Het OM bestempelt de brandstichting als eigenrichting. "Janssen creëert chaos, laat het recht van de sterkste prevaleren en zaait angst. Hij zet de bijl aan de wortel van de rechtsstaat", aldus de officier van justitie. Bij de onderbouwing van de strafeis woog het OM mee dat Janssen een strafblad heeft, dat de schade groot is (circa 475.000 euro) en dat mensen 'in het holst van de nacht uit hun woning zijn gehaald'.

De rechtbank doet op 16 november uitspraak.

Hieronder is te zien hoe de dierenrechtenactivist vrachtwagens en zichzelf in brand steekt:

Wachten op privacy instellingen...

LEES OOK:

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...