Docent voelt zich bedreigd na tonen van Mohammed-cartoon op school in Den Bosch

5 november 2020 om 13:06 • Aangepast 11 november 2020 om 15:30
nl
Een docent van een school in Den Bosch voelt zich bedreigd na het tonen van een Mohammed-cartoon in zijn les over vrijheid van meningsuiting. Dat blijkt uit een persbericht van de school.
Profielfoto van Rebecca Seunis
Geschreven door
Rebecca Seunis

De directie van de school schrijft in een persbericht dat er door een leerling een foto is gemaakt van een specifieke dia waarin een cartoon van de profeet Mohammed wordt getoond.

In de brief aan ouders van leerlingen staat onder meer: "Doordat door leerlingen foto’s uit de les en beeldmateriaal uit de lespresentatie werden verspreid, ontbrak de context en hebben buitenstaanders zich een oordeel gevormd over deze lessituatie, wat geleid heeft tot diverse reacties en emoties. Hiermee lijkt een onveilige situatie gecreëerd voor de docent en anderen in de school. Voor de directie en de veiligheidscoördinator was dit reden om externe ondersteuning in te schakelen. Gemeente, calamiteitenteam en politie hebben de school geadviseerd en monitoren deze situatie. Ook de betreffende docent wordt ondersteund vanwege gevoelde onveiligheid."

Brief
Onderwijsminister Arie Slob schreef donderdag een brief naar de Tweede Kamer naar aanleiding van een bedreiging van een docent op het Emmauscollege in Rotterdam. Ook daar is een docent bedreigd vanwege het tonen van een spotprent tijdens de les. Zowel de Rotterdamse en Bossche school en leraren hebben aangifte gedaan.

“Het recht op vrijheid van meningsuiting is één van de pijlers van onze democratische rechtsstaat. De schok in de Nederlandse onderwijswereld is begrijpelijkerwijs groot. Leraren ervaren dat er een aanslag is gepleegd op een collega, maar ook op hun beroep”, aldus Slob.

“De aanslag in Parijs is een wake-upcall voor ons allemaal, waardoor wij ons eens te meer realiseren hoe belangrijk het is dat scholen signalen van dreiging serieus nemen en ermee naar de politie stappen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.