Politie duikt nog eens in verleden van Orde der Transformanten - Omroep Brabant
Video

Politie duikt nog eens in verleden van Orde der Transformanten

6 november 2020 om 15:52 • Aangepast 9 november 2020 om 09:33
nl
De politie Zeeland-West-Brabant gaat nog eens in de archieven zoeken naar het verleden van de Orde der Transformanten, een beweging die begin deze eeuw is opgericht en destijds was gehuisvest in Hoeven. De 58-jarige leider van die sekte werd vorige maand opgepakt in Duitsland.
Profielfoto van Janneke BoschProfielfoto van ANP
Geschreven door

De beweging heeft nog steeds een onderkomen in Hoeven, maar de hoofdvestiging is nu in Klooster Graefenthal in het Duitse Asperden, net over de grens bij Nijmegen.

Verdenking van misbruik
De 58-jarige leider van de orde, die door de Duitse politie sekteleider wordt genoemd, is vorige maand opgepakt op verdenking van seksueel misbruik van kinderen, mishandeling, verkrachting en vrijheidsberoving. Het seksueel misbruik van kinderen en het geweld zou tussen 2006 en 2008 hebben plaatsgehad in de woongemeenschap in Hoeven. Daar zijn toen wel meldingen van gedaan, maar dat heeft nooit tot een arrestatie of een strafzaak geleid.

De politie loopt nu de archieven nog eens na, ook om de Duitse collega's te helpen, zegt een woordvoerder. Ook wordt met Nederlandse oud-politiemensen gesproken. "Wellicht kijken we nu met andere ogen naar bepaalde zaken dan toen. Maar we willen geen enkele verwachting scheppen", benadrukt de zegsman van de politie.

Verdachte zit nog vast
De 58-jarige Nederlander zit nog steeds in de cel in Duitsland. De orde zegt dat alle beschuldigingen tegen hem uit de koker van één persoon komen. Dat zou de ex-minnaar zijn van een 25-jarige vrouw die bij de orde hoort. Deze vrouw werd bij een politie-inval in het klooster meegenomen, omdat ze tegen haar wil zou worden vastgehouden.

In 2008 kreeg Omroep Brabant een rondleiding bij de Orde der Transformanten in Hoeven:

Wachten op privacy instellingen...

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.