Naaktlopen, polygamie en een moordpoging: dit is de Orde der Transformanten - Omroep Brabant
Video

Naaktlopen, polygamie en een moordpoging: dit is de Orde der Transformanten

23 oktober 2020 om 13:38 • Aangepast 24 oktober 2020 om 13:56
nl
Robert B. (58), de leider van de Orde der Transformanten is woensdag In Duitsland opgepakt voor onder meer seksueel misbruik van tien kinderen in Hoeven. De omstreden orde kwam al eerder in het nieuws, onder meer door pogingen tot moord. De laatste jaren was het stil rond de religieuze groep.
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

Het kindermisbruik in Hoeven zou hebben plaatsgevonden tussen 2006 en 2008, toen de orde aan het Rasopark in Hoeven gehuisvest was. Maar volgens het OM in Breda loopt er momenteel geen onderzoek en zijn er geen aangiftes.

Religieuze beweging
De Orde der Transformanten is in 2003 opgericht en zegt een christelijke beweging te zijn, die zich met name richt op het boek Handelingen uit de Bijbel. Jarenlang was Hoeven de verblijfplaats van de Orde. In zeven huizen naast elkaar leefden tientallen mensen samen in een leefgemeenschap. Volgens de woordvoerder van de gemeenschap destijds ging het toen om zo’n zestig mensen, volwassenen en kinderen, die bij de orde hoorden.

In 2008 kreeg Omroep Brabant een rondleiding bij de orde:

Wachten op privacy instellingen...

Er deden veel geruchten over de orde de ronde in de buurt. Onder meer over polygamie, waarbij iemand met meer mensen tegelijk getrouwd is. Maar ook over naaktlopen en het feit dat de orde een sekte zou zijn met de charismatische Robert B. als leider. Zijn vrouw Marja ontkende die geruchten destijds. “Er is geen leider. Er is wel een voorganger, maar die is niet meer of minder belangrijk dan de rest.”

Steekpartij op ex-lid
In 2014 werd Edwin S., een van de leden van de orde, veroordeeld omdat hij een ex-lid van de gemeenschap neerstak in Laren. Het slachtoffer was Jeroen van Hasselt, die de orde daarvoor had verlaten omdat hij het niet eens was met de leefwijze van de groep. Zijn vrouw en kinderen bleven wel lid.

Van Hasselt zei destijds al dat hij bedreigd werd. Hij vertelde dat hij uit de orde stapte omdat Robert B. een 'ongezond dominante leider' vond: "Hij trok aan de touwtjes en bepaalde 'jij doet dit, jij doet dat'." Ook zei Van Hasselt dat hij het contact met zijn gezin kwijt was geraakt doordat hij uit de orde stapte. Hij kon naar eigen zeggen zijn kinderen amper nog zien.

De toen 26-jarige Erwin S. werd veroordeeld voor poging tot moord. Hij moest zes jaar de gevangenis in.

Moordaanslag
Ook was er de vermeende betrokkenheid bij een andere poging tot moord. Het slachtoffer, een Rotterdamse zakenman, had een relatie gehad met een lid van de orde. In augustus 2008 werd hij neergeschoten in Rotterdam. Zelf wees het slachtoffer meteen naar de Orde der Transformanten. De orde zou wraak hebben willen nemen op hem, nadat zijn relatie met een van de leden stuk was gelopen, zo verklaarde hij.

Twee leden van de Orde, Patric van G. en Pieter van W. zijn voor die poging tot moord vervolgd, maar werden uiteindelijk in hoger beroep vrijgesproken.

Het openbaar ministerie (OM) in Breda meldde vrijdag dat ze niet bezig zijn met de Duitse zaak.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.