Gedumpte drugs in Beers blijkt bedrijfsafval, 'Maar het blijft lomp en verwerpelijk'

10 november 2020 om 10:52 • Aangepast 11 november 2020 om 10:34
nl
In de 21 vaten die eind september in Beers werden gevonden, zat geen drugsafval, maar bleekaarde. Dat is een kleisoort die wordt toegepast bij de raffinage van olie en was. Burgemeester Wim Hillenaar van de gemeente Cuijk, waar Beers onder valt, maakte dat maandag bekend tijdens een raadsvergadering.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

“Het was dus geen spectaculaire drugshoeveelheid, maar bedrijfsafval. Het zag er wel zo uit, maar het bleek niet zo te zijn. Het maakt de dumping er niet minder lomp of verwerpelijk op”, aldus de burgemeester.

Opruimen kost mogelijk 30 mille
Het opruimen van de troep gaat naar verwachting 30.000 euro kosten. De gemeente Cuijk kan de provincie vragen of die de helft voor haar rekening wil nemen. Dat zou betekenen dat Cuijk voor de schoonmaak 15.000 euro moet betalen. ”Of de gemeente in een later stadium kosten kan verhalen, is op dit moment niet duidelijk”, zo laat een woordvoerder weten.

De bleekaarde was voor onderzoek naar een depot van Strukton in Eindhoven gebracht. De Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) heeft daar monsters genomen voordat de troep uiteindelijk bij ATM, de afvalverwerker in Moerdijk, is dan wel wordt verwerkt.

'Asociale dumping'
De vaten, ieder met een inhoud van 1000 liter, werden 24 september opgemerkt door een voorbijganger. Hij zag ze liggen aan de Bungelaar, vlakbij een dorpsstrandje aan de Kraaijenbergse Plassen. Sommige vaten lekten.

Een woordvoerder van de politie meldde dinsdag desgevraagd dat het in eerste instantie alle kenmerken van een drugsdumping had: “De grote hoeveelheid 1000 liter vaten die gevonden werden, de lekkende inhoud en het gemak waarmee het achtergelaten werd. We gaan grondig te werk. In later onderzoek zal dan pas uitwijzen wat de definitieve inhoud is.”

'Nog steeds opvallend'
“De omvang van de dumping was en is nog steeds opvallend. Normaal gesproken lever je dit in bij een afvalverwerker en zal je daarvoor moeten betalen, dit hebben ze nu omzeild”, aldus de woordvoerder die niet uitsluit dat de bleekaarde gevolgen kan hebben voor flora en fauna mocht dit in de grond lekken. Vanwege dit milieudelict is nog niemand aangehouden.

Bekijk hier de beelden van de vondst van de vaten in Beers en lees hierna verder.

1730 drugsafval KORT.Copy.01.transfer
1730 drugsafval KORT.Copy.01.transfer

Op andere plek wel drugscriminaliteit
Afgelopen weekend werd Beers weer in verband gebracht met drugscriminaliteit. In een loods aan de Leuvert werd een drugslab gevonden. Het was niet meer in werking, maar agenten vonden er nog wel meerdere jerrycans, vaten, gereedschap en ander materiaal. Volgens de politie werd er synthetische drugs gemaakt.

Ze onderzoekt nog wat er precies geproduceerd werd. Er is nog niemand opgepakt.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.