Zoveelste steekpartij met minderjarigen toont noodzaak van verkoopverbod messen aan jongeren

12 november 2020 om 21:03 • Aangepast 16 november 2020 om 12:41
nl
In Breda is donderdagmiddag een 16-jarige jongen neergestoken door een 17-jarige verdachte. Het is de zoveelste steekpartij waar minderjarige daders of slachtoffers bij betrokken zijn. Het kabinet werkt aan een wet om de verkoop van messen aan minderjarigen te verbieden. Ook een meerderheid van de burgemeesters pleit inmiddels voor een landelijk messenverbod voor jongeren.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Steekpartij na steekpartij, twitterde politica Attje Kuiken(PvdA) donderdag na de steekpartij in haar woonplaats Breda. Maarten Brink van de politievakbond sprak op Twitter van een ‘heftige melding’ over de neergestoken jongen. En ook burgemeester Paul Depla reageerde op de steekpartij in zijn stad.

Wachten op privacy instellingen...

De wet om de verkoop, zowel online als in winkels, van messen aan minderjarigen te verbieden, is in de maak. Daarbij zal bijvoorbeeld via een identiteitsbewijs worden vastgesteld of de eventuele koper meerderjarig is. Ook wil het kabinet dat het dragen van een mes of steekwapen door minderjarigen wordt verboden. Dat is nu in sommige gemeenten al het geval, maar de regering wil dat verbod verder aanscherpen. Enkele grote winkels verkopen inmiddels al geen messen meer aan minderjarigen.

Meerdere steekpartijen met minderjarigen
In 2019 en dit jaar waren er in Brabant al verschillende steekpartijen waarbij minderjarigen betrokken waren. Als dader of als slachtoffer.

  • Zo werd in augustus 2019 werd in een huis aan de Bilderdijkstraat in Breda de 15-jarige Megan doodgestoken. De dader was een 16-jarige jongen.
  • Een maand later raakten aan de Argusvlinder in Breda drie minderjarigen gewond bij steekpartij. De dader (30) sloeg op de vlucht, maar is later aangehouden.
  • Bij een steekpartij in een huis aan het Werfblok in het stadsdeel Haagse Beemden in Breda, raakte een 17-jarige jongen ernstig gewond. De politie hield later de 14-jarige dader aan.
  • In september was er een steekpartij in de Bisschop Bekkerslaan in Eindhoven waarbij een 23-jarige man gewond geraakt. Een 17-jarige dader werd later aangehouden.
  • Twee minderjarige bewoners van het azc in Oisterwijk zijn eind oktober aangehouden nadat ze elkaar met messen te lijf waren gegaan.
Wachten op privacy instellingen...

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.