Video

Boeren nu al op pad om in Den Haag te gaan demonstreren

16 november 2020 om 22:07 • Aangepast 17 november 2020 om 11:59
nl
Zo'n veertig boeren met trekkers zijn maandagavond vanuit Schaijk richting Den Haag getrokken voor de boerenacties van dinsdag. De opvallend vroege demonstranten hopen komende nacht al rond drie uur in Den Haag te zijn. "Als de politiek niet voor ons opkomt, dan doen we het zelf wel", zegt boer Marcel Rijkers namens de groep demonstranten uit de omgeving van Schaijk.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

Farmers Defence Force (FDF) heeft voor dinsdagmorgen rond negen uur een demonstratie met trekkers aangekondigd bij paleis Huis ten Bosch in Den Haag. De boeren willen een verzoekschrift aanbieden aan koning Willem-Alexander. De gemeente heeft hier een stokje voor gestoken. Toch zijn de boeren uit Schaijk en omstreken maandagavond al vertrokken, zodat ze het verkeer niet tot last zijn.

"Dat de veevoerregel van tafel is, betekent niet dat we er al zijn. Het lijkt alleen maar erger te worden met deze nieuwe wet", zegt Rijkers. "Als je als boer dichtbij een Natura 2000-gebied woont, kan je boerderij verplicht opgekocht worden en mag je nooit meer ergens anders opnieuw beginnen. Dan ben je boer af. Dat kan niet en dat willen we niet. Maar die maatregel wordt er nu voor het kerstreces doorheen gejast en daarom gaan we protesteren bij de koning."

De boeren uit Schaijk staan klaar voor vertrek (foto: Collin Beijk).
De boeren uit Schaijk staan klaar voor vertrek (foto: Collin Beijk).

Niet naar het paleis
De boeren mogen echter niet naar het paleis. Een kleine delegatie mag het verzoek wel aanbieden aan de directeur van het Kabinet van de Koning bij de Hofvijver. De andere boeren moeten van de gemeente naar de Koekamp, niet ver van station Den Haag Centraal. De boeren hebben naar eigen zeggen wel toestemming voor een 'defilé van trekkers' langs het paleis.

In de middag willen de boeren naar het hoofdkantoor van de koepel van supermarkten, het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel in Leidschendam. Daar willen ze een eigen keurmerk presenteren, dat zou moeten leiden tot een eerlijkere prijs voor de boer.

2000 boeren worden verwacht
Naar schatting doen ongeveer 500 Brabantse boeren mee, zo zei FDF-voorman Mark van den Oever eerder tegen Omroep Brabant. Uit heel Nederland worden totaal 2000 boeren verwacht.

De boeren zijn woedend op plannen uit Den Haag. De regering wil agrarische bedrijven in de buurt van Natura 2000-gebieden opkopen, zodat de natuur niet steeds verder aftakelt. Als de boeren eenmaal zijn uitgekocht, mogen ze niet meer in Nederland een boerderij beginnen. Juist dat laatste zorgt voor woede onder boeren.

Bekijk hier het vertrek van de boeren richting Den Haag:

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.