Bewaker van 'Geldpakhuis van Oom Dagobert' met 12,5 miljoen misdaadgeld moet jaren de cel in

18 november 2020 om 13:22 • Aangepast 19 november 2020 om 13:00
nl
De man die in Eindhoven een fortuin bewaakte, moet 3,5 jaar de gevangenis in. Volgens de rechtbank in Rotterdam is er voldoende bewijs dat hij 12,5 miljoen euro in zijn bezit had en er ook van wist. Het was het grootste misdaadfortuin dat ooit in ons land is gevonden op één plek.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

De politie kwam de stapels met bankbiljetten op het spoor in het grote Encrochat-onderzoek begin dit jaar. De recherche slaagde er toen in om in te breken in een crimineel telefoonnetwerk. Agenten vonden ook chats over een opslagplaats van misdaadgeld. Het spoor leidde naar een appartement aan de Paradijslaan in het centrum van Eindhoven.

Poezen
Binnen was de 36-jarige Irakli I. Hij sliep en at er ook. In het appartement leefde hij al een paar maanden met zijn drie katten. Maar hij stond er niet officieel ingeschreven. Hij was eigenlijk dakloos.

In een verborgen ruimte lagen grote boodschappentassen die propvol zaten met bankbiljetten. Agenten vonden ook pistolen, kogels en drugs.

Belangrijk bewijs was de cryptotelefoon van de verdachte. De toegangscode was zijn geboortedatum. Op het mobieltje stonden foto's van de boodschappentassen vol geld in de verborgen ruimte.

Onbekende
Volgens de rechtbank was de verdachte kassier en beheerder van het geld, maar was hij niet de enige die hier mee te maken had. Hij werd aangestuurd door iemand anders. Die gaf ook opdracht aan de verdachte om soms wat geld uit te betalen. Die onbekende opdrachtgever is tot op heden niet gevonden. De politie heeft alleen zijn of haar Encrochat-naam gevonden.

Van wie het geld was is nooit vastgesteld. Dat hoeft ook niet bij een veroordeling voor witwassen. De verdachte zei niet zo veel tijdens zijn proces, hij ontkende dat het geld van hem was. "Was het maar waar, dan had ik hier niet gezeten."

Pistool
Er was zes jaar cel geëist tegen de verdachte. Maar voor de rechtbank was alleen het witwassen bewezen en het bezit van een geladen pistool. Dat vuurwapen had de verdachte binnen handbereik liggen, in een la van de salontafel.

Hij was ook beschuldigd van het bezit van nog een vuurwapen met een lading kogels en het bezit van een kilo cocaïne. Dat lag allemaal in de verborgen ruimte. Maar er zat geen enkel spoor op van de verdachte. Daarmee was het voor de rechtbank onvoldoende aannemelijk gemaakt dat hij daar ook mee te maken had. Daarom viel de straf een stuk lager uit.

Het proces vond plaats in de rechtbank in Rotterdam, omdat het een onderzoek was van de Landelijke Recherche. Die is ook verantwoordelijk voor alle Encrochat-zaken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.