Een celstraf van dertig jaar, in deze zaak werd het eerder opgelegd

30 november 2020 om 16:49 • Aangepast 8 december 2020 om 09:50
Voor een moord in Oosterhout werd eerder dertig jaar celstraf opgelegd.
Voor een moord in Oosterhout werd eerder dertig jaar celstraf opgelegd.
Dennie van der Z. kreeg maandag een gevangenisstraf van dertig jaar opgelegd voor de liquidatie van Henk Baum uit Nistelrode, tien brandstichtingen en granaataanslagen. Zo’n hoge celstraf wordt niet vaak opgelegd, in Brabant gebeurde het maar één keer eerder. Een andere keer werd een straf van 30 jaar later 12 jaar met tbs. Welke zaken waren dat?
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

Een 'koelbloedige en gewetenloze liquidatie', zo noemde de rechter de daad van Van der Z. maandag in de rechtszaal. Ook bij de twee andere zaken was sprake van moord en onderling hebben ze nog iets gemeen waardoor de rechter tot zijn besluit kwam.

Hennepkwekerij
Tot voor kort was het de enige veroordeling voor 30 jaar gevangenisstraf in onze provincie. Voor de vorige moeten we terug naar 2009, drie jaar nadat het door een wetswijziging mogelijk was voor rechters om dertig jaar celstraf op te leggen. Gerrit van V. kreeg de straf voor de moord op Gert-Jan van der Pasch uit Eindhoven.

Van V. drong op 9 januari 2008 samen met andere mannen de hennepkwekerij van Van der Pasch binnen. Van der Pasch was niet aanwezig. Toen hij na een automatisch berichtje van zijn alarmsysteem aan kwam rijden, werd hij doodgeschoten. De rechter gaf de hoge straf, omdat Van V. eerder ook al zijn vrouw vermoorde. Hiervoor kreeg hij toen tien jaar celstraf.

‘Onze Vader’
Een andere zaak speelde in 2012. Evert van der E., een voormalige tbs'er uit Oosterhout, stak in februari van dat jaar een 46-jarige Iraniër dood. Dat gebeurde in een steegje in Oosterhout. Uit sectie bleek dat het slachtoffer met maar liefst 29 messteken om het leven is gebracht.

Van der E. verklaarde destijds dat hij op het moment van de moord een psychose had en dacht dat hij god was. Omdat zijn slachtoffer het ‘Onze Vader’ niet op kon zeggen vermoordde hij hem. Ook hier speelde het verleden van de dader een rol bij het bepalen van de straf. Ook deze man had eerder een moord gepleegd: in 1992 in Haarlem. De rechter gaf hem 30 jaar. Het hof maakte daar later 12 jaar en tbs van.

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...