Liquidatie autosloper, granaataanslagen en brandstichtingen: 30 jaar cel voor Dennie van der Z.

30 november 2020 om 13:54 • Aangepast 8 december 2020 om 09:02
Dennie van der Z. pleegde aanslagen met brandbommen, handgranaten en molotovcocktails (foto: SQ Vision).
Dennie van der Z. pleegde aanslagen met brandbommen, handgranaten en molotovcocktails (foto: SQ Vision).
De 23-jarige Dennie van der Z. moet dertig jaar de cel in voor de liquidatie van Henk Baum uit Nistelrode, tien brandstichtingen en granaataanslagen. De rechter noemt het een 'koelbloedige en gewetenloze liquidatie.' Voor de liquidatie krijgt Dennie twintig jaar en voor de lijst aanslagen tien jaar celstraf. Het maximale wat de rechter kon geven.
Profielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door

Dennie was niet bij de uitspraak, hij had ervoor gekozen in de cel in Arnhem te blijven. Wel waren de nabestaanden van de vermoorde Henk Baum aanwezig. Na de uitspraak was er een zucht van opluchting te horen bij hen.

Dennie maakte deel uit van een groep huurlingen. “Huurlingen voor al uw kleine en grote aanslagen en liquidaties”, aldus justitie. ''Dennie heeft de aanslagen op een kille en zakelijke manier uitgevoerd'', concludeert de rechter. Er werden brandbommen en handgranaten gebruikt. Dat gebeurde onder meer bij het huis van Arie den Dekker in Oss.

'Angst zaaien'
''De misdaden zijn terroristisch en bedoeld om angst te zaaien'', zo werd door justitie benadrukt. Hiervoor kregen de 31-jarige Nicky P. en de 30-jarige Roemeen Dumitru M. eerder al een gevangenisstraf van 15 en 8 jaar.

Dennie en zijn twee kompanen zijn door telefoongegevens, reishistorie, camerabeelden en getuigenverklaringen gelinkt aan de lijst met aanslagen. Van der Z. werd dus ook veroordeeld in een andere zaak: de moord op Henk Baum.

Vijf schoten in hoofd en nek
Dennie van der Z. gaf eerder tijdens de drie dagen durende rechtszaak geen openheid van zaken. Hij blijft ontkennen Baum vermoord te hebben. De officier van justitie was er echter van overtuigd dat Van der Z. de man is die de dodelijke schoten loste. En daar gaat de rechtbank dus in mee mede door afgeluisterde gesprekken en getuigenverklaringen.

De autosloper uit Oss werd in maart 2018 vijf keer in het hoofd en nek geraakt. Dat gebeurde in zijn auto die stond geparkeerd onder het viaduct langs de Rijksweg in Schaijk.

Meteen was al duidelijk dat de Ford Fiësta - die een aantal kilometer verderop was achtergelaten en geprobeerd was in brand te steken - bij de liquidatiezaak hoorde. In de auto werden kruitsporen gevonden, maar ook DNA van Van der Z. Verder zijn er camerabeelden waarop te zien is dat hij in de auto rijdt.

Hulp gekregen
''Hij heeft in opdracht van iemand gehandeld, tegen betaling'', stelt de rechtbank. De rechtbank concludeert verder dat Dennie hulp heeft gekregen bij de liquidatie. Die hulp kwam van zijn twee kompanen met wie hij aanslagen pleegde. Zo heeft Nicky P. volgens de rechter Van der Z. opgehaald nadat geprobeerd was de Ford in brand te steken. "Dennie heeft geschoten maar de andere rollen zijn niet exact vast te stellen."

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...