Marco Kroon trekt kikkerpak aan in rechtbank als bewijs dat agente geslachtsdeel niet kon zien

3 december 2020 om 10:12 • Aangepast 4 december 2020 om 15:24
nl
Majoor Marco Kroon heeft het kikkerpak dat hij tijdens carnaval in Den Bosch droeg aangetrokken in het gerechtshof. Hij wil daarmee aantonen dat het niet mogelijk zou zijn dat de agente zijn geslachtsdeel kon zien. In Arnhem diende donderdag zijn hoger beroep tegen een taakstraf en een voorwaardelijke boete die hij kreeg nadat hij was betrapt op wildplassen in maart vorig jaar.
Profielfoto van ANPProfielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

Na de bespreking van zijn psychologische problematiek sloeg de sfeer in het hof om toen Kroon zijn carnavalskostuum mocht tonen, bestaande uit een carnavaleske koningsjas, een kroon van bont en een groen kikkerpak. Kroon trok de jas over zijn militaire uniform aan om aan te tonen dat de panden van de feestjas het zicht op zijn geslachtsdeel belemmerden. Daardoor is het zijn ogen onmogelijk dat hij zich schuldig maakte aan schennispleging.

Wachten op privacy instellingen...

Diep geraakt
Kroon begon de zitting bij het hof met het voorlezen van een persoonlijke verklaring. Die had hij op papier gezet 'omdat ik emotioneel best aan mijn tax zit'. "Ik vind dat ik ten onrechte ben veroordeeld voor mishandeling en schennispleging", zei Kroon. Ook zei hij dat het hem spijt dat het zo is gelopen. "Ik betreur het voorval en de nasleep ten zeerste."

Kroon zei verder dat hij 'diep is geraakt en zwaar beledigd om uitgemaakt te worden voor potloodventer'. Hij staat naast wildplassen ook terecht voor het geven van een kopstoot aan een agent en schending van de eerbaarheid door zijn ontblote geslachtsdeel te tonen.

Blaasprobleem
De geboren Bosschenaar vindt dat hij deels de hand in eigen boezem moet steken. Hij heeft een blaasprobleem. "Ik was zeker geen voorbeeld. Ik reken zeker mezelf dingen aan. Ik had misschien nooit van huis moeten gaan, maar ik ben maar gewoon een mens. Met zwarte humor. En ik maak ook fouten."

"Het gebrek aan de voorbeeldfunctie die ik heb is al zwaar afgestraft door defensie", zei Kroon, die ruim een jaar geschorst werd en een melding kreeg in zijn personeelsdossier. "Mijn reputatie binnen en buiten defensie is voor altijd geschaad. Ik had het zeker anders moeten doen. Ik zou willen dat ik het terug kan draaien, maar helaas gaat dat niet."

Kopstoot
Kroon ontkent dat hij tijdens zijn arrestatie een kopstoot gaf aan een agent. "Ik zou nooit een agent bewust aanraken. Die zie ik als een collega. Mijn sympathie en respect voor de politie is groot", zei Kroon tegen de voorzitter van de militaire kamer. "Ik kan me niet voorstellen dat u de beweging uitlegt als kopstoot." Op verzoek van zijn advocaat Geert-Jan Knoops stootte Kroon bovendien zacht met zijn gekroonde hoofd tegen de schouder van zijn raadsman.

Ook werd donderdag duidelijk dat Kroon letsel opgelopen heeft door het politieoptreden tijdens zijn arrestatie in maart 2019 in Den Bosch. Hij is in september van dit jaar geopereerd aan zijn hand, zo maakte zijn advocaat Geert-Jan Knoops bekend tijdens de zitting. Kroon heeft aangifte gedaan tegen de agenten, maar het OM heeft die aangifte geseponeerd. Daarom is Kroon nu een artikel-12 procedure gestart, om de agenten alsnog vervolgd te krijgen.

Eis en uitspraak
Voor de kopstoot en het tonen van zijn geslachtsdeel aan een agente werd Kroon eind vorig jaar veroordeeld tot een taakstraf van 100 uur. Voor het wildplassen zelf kreeg Kroon afgelopen voorjaar een voorwaardelijke boete van 140 euro. Het Openbaar Ministerie heeft donderdag in hoger beroep een taakstraf van 100 uur geëist en een boete van 120 euro. De uitspraak is over twee weken.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.