LIVEBLOG

Coronanieuws: flink meer nieuwe besmettingen in Brabant, hoogste aantal sinds een maand

5 december 2020 om 09:43 • Aangepast 6 december 2020 om 09:18
Archieffoto: Karin Kamp
Archieffoto: Karin Kamp
In dit liveblog hielden we je zaterdag op de hoogte van het laatste nieuws rond de coronacrisis in Brabant en daarbuiten. Dit liveblog is gesloten.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door
Redactie

De hoofdpunten:

  • Tussen vrijdag- en zaterdagochtend zijn er 1242 mensen positief getest in Brabant.
  • Het afgelopen etmaal zijn in de Brabantse ziekenhuizen zes coronapatiënten overleden.
  • In totaal liggen er in de Brabantse ziekenhuizen 301 coronapatiënten, maakte het ROAZ zaterdag bekend.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

22.30
Dit liveblog is gesloten

20.04 - Sinterklaas is er klaar mee in de Eindhovense binnenstad
Puilde de Eindhovense binnenstad vorige week nog uit van de mensen, deze zaterdag viel het nog mee. Er waren aardig wat mensen die op het laatste moment Sinterklaasinkopen kwamen doen. Maar lang niet zo veel als een week eerder, toen de winkels rond vier uur moesten sluiten.

18.00 - Iets minder coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen
Het aantal corona patiënten in Nederlandse ziekenhuizen is zaterdag iets gedaald. In totaal behandelen de ziekenhuizen nu 1602 coronapatiënten. Dat zijn er 23 minder dan vrijdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Van de opgenomen patiënten met Covid-19 liggen er 472 op de intensivecareafdelingen, één minder dan de voorgaande dag. Op de verpleegafdelingen nam het aantal corona patiënten af met 22 tot 1130.

Door de aanhoudende drukte werden in het afgelopen etmaal 12 patiënten overgebracht naar ziekenhuizen in andere regio's, onder wie één ic-patiënt.

16.48 - 'Vervoer coronavaccins nog niet op orde'
Terwijl farmaceuten haast maken om hun coronavaccin zo snel mogelijk goedgekeurd te krijgen, lopen andere bedrijven alvast warm om het vervoer te regelen. Maar dat valt niet mee, blijkt uit een rondgang van RTL Z. "Eigenlijk weet niemand precies waarop hij zich moet voorbereiden," zegt John Twisk, directeur van Cyberfreight Pharma Logistics. Zijn bedrijf organiseert de opslag en het vervoer van geneesmiddelen.

14.30 - 1242 nieuwe coronabesmettingen in Brabant
In onze provincie zijn de afgelopen 24 uur 1242 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 201 meer dan vrijdag. Toen stond de teller nog op 1041 besmettingen in Brabant. Dat blijkt uit de dagelijkse cijfers van het RIVM. Dit is het hoogste aantal sinds 5 november en ruim meer dan het gemiddelde van de afgelopen weken.

Wachten op privacy instellingen...

Landelijk zijn er 6577 nieuwe besmettingen, dat zijn er 656 meer dan vrijdag. Dat is fors meer dan het gemiddelde (5017).

14.00 - Hardleerse 'coronahoester' voor de tweede keer in de kraag gevat
De politie heeft vrijdagmiddag in een supermarkt in Echt een man opgepakt wegens 'coronahoesten'. Het was voor de tweede keer dat de man zich hieraan bezondigde. Eerder dit jaar was hij al eens aangehouden voor een soortgelijke hoestpartij, toen in een restaurant in het Limburgse dorp, aldus de politie zaterdag.

De hardleerse man was vrijdag door winkelpersoneel aangesproken omdat hij geen mondkapje droeg. De man was daarvan niet gediend en de man aanhield, hoestte hij ook met opzet naar de agenten. Daar liet hij het niet bij, hij wreef de dienders bovendien onder de neus dat hij corona had.

De man is ingesloten op verdenking van poging tot zware mishandeling. Hij moest op last van de officier van justitie een verplichte coronatest ondergaan. Wat de uitslag daarvan was, is nog niet bekend

12.34 -ROAZ-cijfers
In de Brabantse ziekenhuizen zijn de voorbije 24 uur 31 coronapatiënten opgenomen, negen meer dan een dag eerder. Dat is te lezen op het coronadashboard van het ROAZ. In totaal liggen er nu 301 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen. Dit is er een minder dan 24 uur geleden. 43 Coronapatiënten zijn het afgelopen etmaal uit het ziekenhuis ontslagen, zestien meer dan een dag geleden. Zes coronapatiënten zijn de afgelopen 24 uur in de Brabantse ziekenhuizen overleden. Dit zijn er twee meer dan vrijdag. Twee coronapatiënten zijn overgeplaatst.

08.00 - Amphia merkt nog niets van dalende coronacijfers
Het houdt maar niet op. Er blijven maar coronapatiënten binnenkomen bij het Amphia Ziekenhuis in Breda, waar Arjan van den Broek op de intensive care werkt. “We hebben het idee dat het nu al langer duurt dan de eerste ronde Covid. En de patiënten blíjven maar komen.”

04.35 - 'Scholen moeten jongeren beter door coronatijd loodsen'
Scholen moeten worstelende jongeren beter door de coronatijd loodsen. Door de coronacrisis zien de Belgische toppsychiater Dirk de Wachter en psychotherapeut Ard Nieuwenbroek het aantal jongeren met suïcidale klachten, of dat aan de drugs raakt, stijgen. "Alle parameters staan op rood", zeggen ze in het AD.

23.52 - INretail blij: geen mondkapjesboete winkeliers
Branchevereniging voor detailhandelaren INretail is blij dat winkeliers niet beboet kunnen worden als klanten geen mondkapje dragen. De afgelopen dagen waren er onduidelijkheden of burgemeesters winkeliers die niet controleren of klanten een mondkapje dragen een boete konden opleggen of zelfs de winkel konden sluiten. Volgens minister Ferd Grapperhaus hoeven winkeliers niet te handhaven. Wel moeten ze een actief deurbeleid voeren en klanten aansporen een mondkapje te dragen.

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...