Coronanieuws: 9182 nieuwe coronagevallen, extra overleg kabinet over stijgende besmettingen
De hoofdpunten:
- Zondag een extra Catshuisoverleg.
- In Nederland zijn zaterdag 9182 nieuwe gevallen van corona gemeld.
- Brabantse ziekenhuizen vragen personeel of ze kerstverlof willen inleveren.
- Er liggen 297 mensen in Brabant in het ziekenhuis.
- Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.
22.30 - Dit liveblog is gesloten.
20.59 - Kippenvel bij coronavrijwilligers: Rode Kruis reikt bijzondere medailles uit
Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog heeft het Rode Kruis zaterdag herdenkingsmedailles uitgereikt aan haar vrijwilligers. In Den Bosch kregen 50 vrijwillige medewerkers van de hulporganisatie een speciale medaille voor hun inzet bij de bestrijding van COVID-19. Landelijk werden er zo'n zesduizend vrijwilligers gehuldigd.
18.51 - Saskia laat mensen met een beperking lachen in coronatijd
De bewoners van zorginstelling Sovak in Terheijden zien clown Sis en clown Judels in de verte al aankomen. Het is voor hun welkome afwisseling in deze saaie coronatijd. Zeker nu er iemand in huis positief getest is, want niemand mag nu nog naar buiten. De clowns proberen vanuit de tuin een lach op de gezichten van de bewoners met een (verstandelijke) beperking te toveren.
17.08 - In Nederlandse ziekenhuizen nu 1723 coronapatiënten, 481 op ic's
Het aantal coronapatiënten dat wordt behandeld in de ziekenhuizen is met 42 gestegen ten opzichte van een dag eerder, in totaal zijn het er nu 1723. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Van hen liggen 1242 mensen op de verpleegafdelingen, 33 meer dan een dag eerder. Op de ic's liggen 481 coronapatiënten, negen meer dan de dag ervoor.
Er liggen daarnaast 510 patiënten op de ic's met niet-coronagerelateerde klachten, 37 minder dan de dag ervoor. De totale ic-bezetting is daarmee 991, dat zijn er 28 minder dan een dag geleden. Verpleegafdelingen hebben in de afgelopen 24 uur 247 coronapatiënten opgenomen, intensive cares 37. In de afgelopen 24 uur zijn veertien patiënten verplaatst tussen de regio's, waarvan drie ic-patiënten.
Het aantal coronapatiënten dat wordt behandeld in de ziekenhuizen schommelde de afgelopen week of twee rond de 1700, soms iets erboven, soms iets eronder.
14.40 1449 besmettingen in Brabant
In Brabant zijn sinds vrijdag 1449 besmettingen gemeld. Gisteren waren dat er 1404.
14.23 Bijna 9200 nieuwe coronagevallen
In de afgelopen 24 uur zijn er in Nederland bijna 9182 nieuwe coronagevallen bijgekomen. Dat meldt het RIVM zaterdagmiddag. Dat zijn er 288 meer dan vrijdag. Toen meldde het RIVM 8894 positieve tests.
Het zijn de hoogste aantallen sinds eind oktober, de eerste dagen na de piek van de tweede golf. Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 53. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen afgelopen etmaal zijn overleden. Zulke informatie wordt soms wat later doorgegeven.
12.15 Ziekenhuiscijfers
In de Brabantse ziekenhuizen zijn de afgelopen 24 uur 39 nieuwe coronapatiënten opgenomen. In totaal liggen er nu 297 coronapatiënten in de ziekenhuizen in onze provincie.
Het afgelopen etmaal zijn vier patiënten overleden. 38 coronapatiënten mochten het ziekenhuis verlaten en drie mensen zijn overgeplaatst naar andere ziekenhuizen.
11.41 - Extra persconferentie dinsdag
Waarschijnlijk wordt dinsdag een extra persconferentie gehouden naar aanleiding van het Catshuisoverleg van zondag. Dat meldt de NOS. Het kabinet komt morgen toch weer bij elkaar om te overleggen over het toenemende aantal besmettingen in Nederland.
10.58 - Verschillen tussen mannen en vrouwen te weinig onderzocht
Verschillen tussen mannen en vrouwen blijven
onderbelicht in onderzoeken naar mogelijke medicijnen tegen het
coronavirus. Dat stellen onderzoekers van het Maastricht UMC+ vast
na een analyse van dertig studies. Volgens de wetenschappers is een
dergelijke 'one-size-fits-all'-benadering niet meer van deze tijd en
kan sekse juist van invloed zijn op het ziekteverloop en herstel van
een coronapatiënt.
10.46 - Extra overleg kabinet
Een groot deel van het kabinet komt zondag voor een
extra corona-overleg bijeen in het Catshuis, laat een woordvoerder
weten. Aanleiding daarvoor is het stijgende aantal besmettingen met
het coronavirus de afgelopen week.
Bij het overleg zullen de meest bij de coronacrisis betrokken bewindspersonen aanwezig zijn. Ze zullen zich laten bijpraten door deskundigen zoals RIVM-directeur Jaap van Dissel. Ze zullen mogelijk strengere maatregelen bespreken om de verspreiding in te kunnen dammen.
10.26 - Vaker agressie in het ziekenhuis
Demi van Uden (24) en Romy van Nunen (21) hebben het steeds lastiger in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. De verpleegkundigen zorgen samen voor heel zieke coronapatiënten, maar krijgen ondertussen ook steeds meer te maken met agressie van bezoekers.
De tweede coronagolf overspoelt de Brabantse ziekenhuizen. Overal staan zorgmedewerkers in de frontlinie om de COVID-patiënten zo goed mogelijk te helpen. Voor Omroep Brabant houden zes van hen een videodagboek bij. Dit zijn hun verhalen.
10.25 - Corona én de vogelgriep in Someren
Het vogelasiel in Someren zou eigenlijk dolgelukkig moeten zijn. Na zeven jaar strijd omdat een buurtbewoner bezwaar maakte, staat er een spiksplinternieuw onderkomen: twee keer zo groot met plaats voor 3500 dieren per jaar. De vrijwilligers kunnen nu ook kleinere zoogdieren opvangen. Maar het asiel heeft een moeilijk jaar door corona, maar ook door de vogelgriep.
Het hele verhaal lees je hier.
08.09 - RIVM: komende dagen worden spannend
Het wordt spannend wat het aantal coronabesmettingen de komende dagen gaat doen. Er is de laatste tijd sprake van een forse stijging van het aantal besmettingen. Maar het is volgens de kabinetsadviseurs van het RIVM niet helemaal duidelijk waar die vandaan komt, zeggen ze in een interview met de NOS. De stijging is mogelijk een tijdelijk effect van de winkeldrukte met Black Friday in de week voor Sinterklaas. Als dat niet zo blijkt te zijn en het aantal besmettingen blijft verder toenemen, lijken nieuwe maatregelen onvermijdelijk.
06.52 - Zorginstelling vraagt bewoners niet naar familie te gaan met kerst
Zorginstelling Avoord met locaties in Etten-Leur, Rijsbergen en Zundert, vraagt haar bewoners om de komende feestdagen niet op familiebezoek te gaan. Maar in plaats daarvan 'binnen de mogelijkheden van hun appartement/kamer en de geldende coronaregels de feestdagen te vieren. We doen er daarbij alles aan om het binnen onze locaties zo fijn mogelijk te maken voor al onze bewoners'.
Bewoners die toch bezoekje brengen aan hun kinderen of kleinkinderen worden bij terugkomst drie keer getest op het coronavirus en wordt er met ze bekeken hoe ze twee weken na het bezoek buiten de deur zo min mogelijk buiten hun kamer komen of meedoen met activiteiten.
06.20 - Antidopingbureau WADA checkt coronavaccins op verboden middelen
Sporters hoeven niet bang te zijn voor een
dopingschorsing als gevolg van inenting met een coronavaccin. Het
mondiale antidopingbureau WADA houdt scherp in de gaten welke
ingrediënten er zitten in de vaccins die op de markt komen. WADA
belooft alle dopingcontroleurs direct op de hoogte te stellen als in
een vaccin een middel wordt gevonden dat op de lijst van verboden
producten staat. In dat geval kan een sporter die zich heeft laten
vaccineren namelijk positief testen.
06.18 - Werkgevers houden hun thuiswerkers in de gaten
Leidinggevenden controleren sinds de coronacrisis hun
werknemers vaker met zogeheten monitoring software. Dat blijkt volgens Trouw uit een enquête van softwarevergelijkingsplatform
GetApp. Daarmee kunnen ze bepaalde informatie van
bedrijfsapparatuur, zoals een laptop, aflezen. Bijna 40 procent van
de ondervraagde werkenden wordt op afstand in de gaten gehouden door
de baas.
Voor 22 procent van de werknemers is het controleren begonnen
tijdens de coronacrisis, meldt GetApp.
06.16 - Gommers kritisch over coronabeleid
Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse
Vereniging voor Intensive Care (NVIC) en lid van het Outbreak
Management Team (OMT), is zeer kritisch over de corona-aanpak. "We
hebben heel hard gewerkt, ons best gedaan. Maar het testbeleid had
beter gemoeten, we keken met te smalle blik naar de crisis, ook
binnen het OMT. De landelijke patiëntenspreiding werkt knudde", zegt
hij in een interview met het AD.
06.14 - Dodental in Nederland stijgt tot boven de 10.000
Het officiële dodental door de corona-uitbraak in
Nederland stijgt tot boven de 10.000. Die grens wordt vermoedelijk
op zaterdag gepasseerd, en anders op zondag. Bovendien zal het
aantal positieve tests waarschijnlijk zaterdag uitkomen boven de
600.000.
Sinds het begin van de uitbraak in februari zijn 9967 sterfgevallen geregistreerd. De laatste weken komen er gemiddeld ongeveer 50 sterfgevallen per dag bij. Dit zijn alleen de mensen bij wie het virus is vastgesteld en die als gevolg daarvan zijn overleden. Het werkelijke dodental zal hoger liggen, omdat er ook mensen aan het virus zijn overleden zonder dat ze ooit zijn getest.