Brabant kleurt dieprood op de kaart: 'Wij ontkomen niet aan de stevigste maatregelen'

14 december 2020 om 19:53 • Aangepast 15 december 2020 om 18:49
nl
De drie Brabantse veiligheidsregio's roepen inwoners van onze provincie op vol te houden. "We moeten met zijn allen door de zure appel heen bijten, in de wetenschap dat er licht gloort aan het einde van deze tunnel. Nu wordt er van ons gevraagd er een extra schep bovenop te doen. Het komt er nu op aan."
Profielfoto van Joris van Duin
Geschreven door
Joris van Duin

Dat staat in een gezamenlijke verklaring van de drie Brabantse veiligheidsregio's. Zij publiceerden die na de toespraak van Mark Rutte, waarin onze premier een zware lockdown van vijf weken afkondigde. Tot en met 19 januari blijven onder meer scholen en niet-essentiële winkels dicht.

"Brabant kleurt diep rood op de kaart."

Voorzitters Jack Mikkers, John Jorritsma en Theo Weterings schrijven te hebben gehoopt deze lockdown te kunnen voorkomen. Maar volgens hen rechtvaardigen de oplopende coronacijfers in zowel besmettingen als ziekenhuisopnames de voor Nederland ongekende maatregelen. "Brabant kleurt diep rood op de kaart", stellen de veiligheidsregio's.

"Het coronavirus dwingt ons eens te meer tot een pas op de plaats, op misschien wel het moeilijkste moment van het jaar: vlak voor de kerstdagen. Het kabinet ontkomt er niet aan het stevigste pakket aan maatregelen tot nu toe op te leggen. Wij ontkomen daar niet aan."

"De zorg moet ontlast worden, de eindeloze toestroom van patiënten moet stoppen. Nu."

In de verklaring eren de burgemeesters van Den Bosch, Eindhoven en Tilburg de zorgmedewerkers. "Dag in dag uit zorgen zij voor onze dierbaren, zonder dat zij ook maar de kans hebben gehad om op adem te komen van de eerste golf in het voorjaar. Wat daarbij zorgen baart is de toename van het aantal jonge(re) patiënten in het ziekenhuis. Het virus kan iedereen treffen. De reguliere zorg is in het gedrang, er zijn enorme achterstanden. Het moge duidelijk zijn: de zorg moet ontlast worden, de eindeloze toestroom van patiënten moet stoppen. Nu."

De voorzitters van de veiligheidsregio's richten in hun schrijven ook aandacht op licht aan het einde van de coronatunnel: het vaccin, waarmee Nederlanders volgend jaar kunnen worden ingeënt. "Maar ook dan blijft het volgen van de maatregelen van belang. We hopen het virus in 2021 langzaam maar zeker onder controle te krijgen. Maar zover is het helaas nog niet."

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.