Drama compleet: nooit afgebouwde energieneutrale huizen in Helmond moeten worden gesloopt

23 december 2020 om 10:04 • Aangepast 25 december 2020 om 19:34
nl
Bij de 26 onafgebouwde energieneutrale huizen in Helmond zijn 'ernstige tot zeer ernstige' bouwtechnische en constructieve fouten gevonden. Dat zijn de eerste conclusies uit een onderzoek van twee externe partijen. Waarschijnlijk moeten de huizen tot aan de stalen constructie worden afgebroken.
Profielfoto van Ferenc Triki
Geschreven door

De onderzoeksbureaus De Loods en KREKON komen tot die voorlopige conclusie na grondig onderzoek in en rondom de huizen. Volgens hen is het noodzakelijk dat een groot deel van de bouwwerkzaamheden ongedaan wordt gemaakt.

Mogelijk afbreken
Alles afbreken tot aan het stalen frame lijkt de enige optie. Mogelijk moeten de huizen zelfs tot aan de grond worden gesloopt, om daarna weer vanaf de fundering het huis opnieuw op te bouwen.

Voor het afbouwen van de huizen moeten aanzienlijke extra kosten worden gemaakt. Wie die gaat betalen, is onduidelijk. Binnenkort worden de conclusies voorgelegd aan de projectontwikkelaar en de onderaannemer. Daarna wordt het onderzoek afgerond. De gemeente overweegt juridische stappen te ondernemen tegen de projectontwikkelaar en de aannemer.

Financiele problemen
De bouw van de zogenoemde Nul-op-de-meterwoningen ligt al negen maanden stil vanwege een financieel conflict. De projectontwikkelaar en de onderaannemer zeggen beiden nog geld van elkaar tegoed te hebben. Onlangs leek er een oplossing, maar de kopers en de twee bouwpartijen kwamen er onderling niet uit.

Wat volgde was een vooronderzoek waaruit bleek dat de huizen ‘in niet al te beste staat' verkeerden. Besloten werd om een groter en nauwkeuriger onderzoek te houden. Daaruit zijn nu deze eerste conclusies naar voren gekomen.

Inmiddels zitten de 26 kopers met de financiele problemen. Hun huizen zouden eigenlijk in het voorjaar van 2019 opgeleverd worden. Inmiddels lijkt een opleveringsdatum steeds verder weg te drijven.

De gemeente is als verkoper van de grond en als toezichthouder van de bouw ook partij in het project. Naar aanleiding van de voorlopige onderzoeksresultaten laat de gemeente door een ander extern bureau bekijken of zij zelf fouten heeft gemaakt.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.