LIVEBLOG

Coronanieuws: aantal besmettingen stijgt weer, ook in Brabant

30 december 2020 om 07:00 • Aangepast 31 december 2020 om 10:20
nl
Ook deze woensdag houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van RedactieProfielfoto van ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Nederland kreeg er sinds gisteren 9504 nieuwe coronagevallen bij, in Brabant waren er dat 1300.
  • De corona-app, die inmiddels ruim vier miljoen keer is gedownload op smartphones, heeft inmiddels geleid tot 6400 positieve testuitslagen
  • Een kwart van de Nederlanders is sinds het begin van de coronapandemie niet meer bij de tandarts geweest
  • "Door de aanhoudende druk en personeelstekorten komt kritisch planbare zorg in de ziekenhuizen nu ook in gevaar
  • Brabant krijgt de primeur: allereerste coronavaccinatie in Veghel

22.55
Dit liveblog is afgesloten.

22.30 - Gommers en Kuipers willen ziekenhuispersoneel maandag al inenten
Ernst Kuipers en Diederik Gommers roepen woensdag opnieuw het kabinet op zorgpersoneel als eerste te vaccineren tegen het coronavirus. "We moeten huisartsen, ambulancepersoneel, verpleegkundigen en ic-personeel zo snel mogelijk vaccineren. Het liefst maandag al beginnen", zo zei Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care woensdag in Nieuwsuur.

Vaccinatie is bedoeld, zo zei hij, als bescherming van het individu, ter voorkoming van verspreiding en ter voorkoming van het ontwrichten van de maatschappij. En daar is zorgpersoneel voor nodig. Volgens Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), zijn de ziekenhuizen er logistiek goed op ingericht. Het gaat om "enkele tienduizenden mensen", zo stelde Gommers, "dat is op het totale aantal erg beperkt". In de vaccinatiestrategie van het kabinet wordt eerst verzorgend personeel in verpleegtehuizen ingeënt, daarna de in die tehuizen wonende ouderen.

De mannen zeggen zich zorgen te maken over het niet afnemende aantal besmettingen en de hoge aantallen mensen met corona die in de ziekenhuizen liggen. Eerder in de tweede golf, begin november, waren er op het piekmoment 2651 covid-patiënten in het ziekenhuis. "Nu zitten we al boven dat aantal", aldus Kuipers. "We moeten er rekening mee houden dat het aantal eind volgende week zal stijgen tot 3400." De mannen verwachten dat daardoor de planbare reguliere zorg nog meer zal moeten worden uitgesteld.

Het grote probleem is daarbij, zo herhaalde ze, dat er een tekort is aan verpleegkundigen omdat die zelf uitvallen. Coronazorg kun je oprekken door reguliere zorg verder af te schalen, zei Kuipers. "Maar dan kom je op het punt dat je alleen maar acute zorg doet."

Zorgminister Hugo de Jonge zei eerder naar een mogelijk andere vaccinatiestrategie te willen kijken. Hij zei daar begin volgende week op terug te komen.

19.30 Rutte: hou je tijdens jaarwisseling aan alle regels
Alle Nederlanders moeten zich deze jaarwisseling aan de coronaregels houden, dus geen vuurwerk afsteken, niet meer dan twee mensen thuis uitnodigen en thuisblijven bij klachten. Die oproep doet premier Mark Rutte woensdag. "De druk op de ziekenhuizen is enorm en als er wel op grote schaal vuurwerk wordt afgestoken, dan heeft dat grote gevolgen voor de zorg", waarschuwt de premier.

Ook vreest hij dat de coronacijfers de dagen na oud en nieuw oplopen als mensen zich niet houden aan het maximale aantal bezoekers of de 1,5 meter afstand. "Prachtig dat we begin dit jaar applaudisseerden voor de zorg, maar als je écht wilt helpen, hou je je aan alle voorschriften en steek je geen vuurwerk af. Dat is een dringende oproep aan heel Nederland."

19.10 - Thuiswonende ouderen misschien eerder ingeënt
Ouderen die nog zelfstandig wonen, worden misschien eerder ingeënt tegen het coronavirus. "We zijn op dit moment met uitvoerende partijen in overleg om te kijken of we mogelijkerwijs toch ook thuiswonende ouderen eerder zouden kunnen bedienen. Daar hoop ik begin volgende week nadere mededelingen over te kunnen doen", laat minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) weten.

19.05 - De Jonge: serieus aantal besmettingen 'Britse variant' bij school
Bij een basisschool in het Zuid-Hollandse Bergschenhoek is een "serieus aantal" besmettingen met de 'Britse variant' van het coronavirus gevonden, zegt coronaminister Hugo de Jonge. Daarmee suggereert hij dat het er meer zijn dan de vijf die eerder werden gemeld, maar daar wil hij nog niets over zeggen omdat er nog een onderzoek loopt. Hij hoopt daar volgende week meer over te zeggen.

18.40 - Overheid strenger voor ziekenhuizen om genoeg bedden te hebben
De overheid wil de komende tijd strenger toezicht houden op de ziekenhuizen, om ervoor te zorgen dat er genoeg bedden beschikbaar zijn voor alle coronapatiënten. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), moet dat gaan regelen. "We moeten overstappen van individuele verantwoordelijkheid van ziekenhuizen en zorgaanbieders naar collectieve verantwoordelijkheid", zegt minister Tamara van Ark (Medische Zorg).

18.35 - CNV: scholen moeten misschien langer dicht blijven
Leraren en anderen die in het onderwijs werken maken zich grote zorgen over de onlangs opgedoken mutaties van het coronavirus, zoals de 'Britse variant'. Het is "twijfelachtig" of basisscholen en middelbare scholen eerder open kunnen dan 18 januari, zegt vakbond CNV Onderwijs, en volgens de bond is er zelfs een mogelijkheid dat scholen ook na die datum dicht moeten blijven.

CNV Onderwijs zegt veel signalen te krijgen van onderwijsmedewerkers die zich zorgen maken. Hun bezorgdheid "wordt onder meer ingegeven door de situatie in Bergschenhoek", zegt een woordvoerder van de bond. Een jonge lerares van een basisschool in die plaats, die het coronavirus had opgelopen, is onlangs overleden.

Bij de lockdown twee weken geleden besloot het kabinet dat alle reguliere en speciale basisscholen en middelbare scholen tot 18 januari dicht moeten blijven. Op verzoek van D66 en GroenLinks zou in de kerstvakantie worden gekeken of het aantal positieve tests genoeg zou dalen om scholen eerder weer open te laten gaan. "Met deze nieuwe varianten lijkt dat nu twijfelachtig", concludeert CNV.

18.05 CNV: scholen moeten misschien langer dicht blijven
Leraren en anderen die in het onderwijs werken maken zich grote zorgen over de onlangs opgedoken mutaties van het coronavirus, zoals de 'Britse variant'. Het is "twijfelachtig" of basisscholen en middelbare scholen eerder open kunnen dan 18 januari, zegt vakbond CNV Onderwijs, en volgens de bond is er zelfs een mogelijkheid dat scholen ook na die datum dicht moeten blijven.

17.25 Gommers: arts moet binnenkort mogelijk kiezen over leven en dood
Ziekenhuizen dreigen eind januari in het ergste nachtmerriescenario te belanden. Dan komen ze mogelijk in 'code zwart', waarbij ze moeten kiezen welke patiënten nog behandeld kunnen worden en wie moet worden geweigerd en daardoor zouden kunnen sterven. Daarvoor waarschuwt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, woensdag bij BNR.

17.15 - Jorritsma: laat kerkklokken luiden
Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven roept kerken op om klokkenluidend het nieuwe jaar in te gaan. "Laten we niet geruisloos overgaan naar 2021", zegt hij op Twitter.

Wachten op privacy instellingen...

16.30 - Minister Van Ark: blijf thuis met oud en nieuw
Minister Tamara van Ark (Medische Zorg) roept mensen op met de jaarwisseling thuis te blijven, om te zorgen dat de zorg niet nog zwaarder onder druk komt te staan.

Van Ark zegt zich grote zorgen te maken over de druk op ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Verschillende instellingen gaven aan dat zelfs kritieke zorg, zoals kankeroperaties, in gevaar komt door het hoge aantal coronapatiënten. Deze week werden zelfs militairen ingezet om de ergste nood te lenigen.

"Ik roep heel Nederland op: houd je aan de maatregelen zodat de instroom in de ziekenhuizen naar beneden kan", aldus Van Ark. "Ga met z'n tweeën op de bank zitten, doe een spelletje. Ga niet naar buiten."

16.15 - Patiënten in ziekenhuizen daalt licht
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is afgelopen etmaal iets gedaald. Ziekenhuizen behandelen momenteel 2704 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 47 minder dan op dinsdag. In de vier voorgaande dagen was het aantal opgenomen patiënten juist met 454 toegenomen.

Het aantal patiënten op de intensive cares steeg afgelopen etmaal wel.

15.20 - Aantal coronagevallen stijgt, 9504 meldingen afgelopen etmaal
Nederland heeft er sinds dinsdag 9504 coronabesmettingen bij, dat meldt het RIVM. In Brabant kwamen er 1300 patiënten bij, een stijging van 300 vergeleken met gisteren.

De vorige twee dagen kwam het dagcijfer uit op ongeveer 7500, en in de dagen daarvoor waren ruim 9000 besmettingen per etmaal aan het licht gekomen.

Wachten op privacy instellingen...

15.00 - Geen vuurwerk maar kerkklokken om 12 uur 's nachts
Vanwege de coronamaatregelen horen Bosschenaren op oudejaarsnacht dit jaar iets anders dan vuurwerk.

Wachten op privacy instellingen...

14.30 - ROAZ-cijfers
Er zijn 47 nieuwe coronapatiënten opgenomen in de Brabantse ziekenhuizen in de afgelopen 24 uur. In totaal liggen er nu 461 mensen met het virus in de ziekenhuizen. Zestig mensen mochten in het afgelopen etmaal naar huis en acht mensen werden overgeplaatst. Negen coronapatiënten zijn overleden aan de gevolgen van het virus.

14.15 - Bern kijkt naar mogelijk sterfgeval na Pfizer-vaccinatie
Zwitserland onderzoekt het overlijden van een bejaarde man in Luzern enkele dagen nadat hij was ingeënt tegen het coronavirus. Volgens een woordvoerster van de kantonale gezondheidsdienst in Luzern is het in media opgedoken geval bekend en is het Zwitserse instituut dat over de toelating van vaccinaties gaat, op de hoogte gebracht. Verder zijn geen mededelingen gedaan.

13.45 - Brabant krijgt de primeur: allereerste coronavaccinatie in Veghel
De locatie waar de eerste vaccinaties van Nederland worden gegeven op 8 januari is Veghel. Eerder meldde de GGD nog dat het om Houten ging, maar dit is volgens de NOS gewijzigd naar Veghel. Het vaccineren in Veghel gaat gebeuren in het oude distributiecentrum van Jumbo-supermarkten. Houten en Rotterdam volgen op 11 januari. Vanaf 18 januari komen daar nog 22 locaties in Nederland bij.

In totaal komen er drie plekken in Brabant waar gevaccineerd gaat worden. In Zuidoost-Brabant gaat het om het Indoor Sportcentrum Eindhoven aan de Theo Koomenlaan. Inwoners van West-Brabant kunnen terecht in het oude Amphia Ziekenhuis aan de Langendijk in Breda.

De vaccinlocatie in Veghel (Foto: Niels Penninkhof).
De vaccinlocatie in Veghel (Foto: Niels Penninkhof).

12.20 - Deze basisscholen willen langer dicht blijven: ‘Rol van kinderen bij verspreiding virus onderschat’
Het is geen goed idee om de scholen 18 januari weer te openen, nu de rol van kinderen bij de verspreiding van het coronavirus groter lijkt dan gedacht. Dat zeggen drie schoolbestuurders (12 basisscholen) tegen Omroep Brabant. Dinsdag bleek dat het dalend aantal coronabesmettingen voor een groot deel toe te schrijven is aan kinderen. Dat werpt een nieuw licht op de scholensluiting, die twee weken geleden inging. Alle scholen zijn sinds 16 december dicht.

Basisschool De Stokland in Breugel. (Archieffoto: Noël van Hooft)
Basisschool De Stokland in Breugel. (Archieffoto: Noël van Hooft)

12.10 - Verplegenden zelfstandige klinieken geen oplossing coronazorg
Van de zelfstandige behandelcentra (zbc's) van Nederland zijn maar zo 'n 200 verpleegkundigen inzetbaar in een regulier ziekenhuis. Zij betekenen "minder dan een druppel op een gloeiende plaat" als ze worden ingezet voor de zorg aan coronapatiënten. De zelfstandige klinieken kunnen meer betekenen als ze patiënten overnemen van de reguliere ziekenhuizen die nu nog in staat zijn om andere en minder dringende patiënten te helpen. Dan komt daar capaciteit vrij.

10.15 - Tientallen ziekenhuizen kunnen dringende operaties en behandelingen deels niet meer uitvoeren
Tientallen Nederlandse ziekenhuizen kunnen een deel van de zogenoemde 'kritisch planbare zorg' nu al niet meer verlenen. Het gaat om zorg die binnen zes weken moet worden gegeven, zoals operaties en behandelingen tegen kanker. Dat blijkt uit meldingen die de ziekenhuizen doen bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Die publiceert later woensdag de wekelijkse rapportage.

Het aantal ziekenhuizen dat zich meldt met dit soort problemen stijgt. Het was de bedoeling van het kabinet dat hooguit niet-spoedeisende planbare zorg zou worden stilgelegd door de stijgende druk op de ziekenhuizen en hun personeel, als gevolg van de coronacrisis. Het gaat om ingrepen die wel wat langer dan zes weken kunnen wachten, zoals heupoperaties. Dringende zorg moet doorgaan. Er zijn circa negentig ziekenhuizen in Nederland.

09.30 - Militairen aan de slag in zorghotel Apeldoorn
Tien medisch geschoolde militairen gaan vanaf woensdag aan de slag in een zorghotel in Apeldoorn. Dat maakt het ministerie van Defensie bekend. Het zijn de eerste tien van een groep van honderd militairen die beschikbaar zijn om de zwaar belaste zorgsector te ondersteunen.

09.20 - Geen kerstboomverbranding in Schaijk
Vanwege de coronacrisis gaat de kerstboomverbranding in Schaijk niet door. Vanuit de gemeente wordt er begin 2021 een ophaaldienst geregeld voor de kerstbomen die aan de straat liggen. De scouting hoopt dat er volgend jaar wel weer een kerstboomverbranding is in het dorp.

08.50 - Coronavaccin Oxford/AstraZeneca goedgekeurd
De Britse autoriteiten hebben groen licht gegeven voor het gebruik van het coronavaccin van Oxford en AstraZeneca. Het gaat om het tweede coronavaccin dat is goedgekeurd door toezichthouder MHRA. In het Verenigd Koninkrijk zijn al honderdduizenden mensen ingeënt met een middel van Pfizer en BioNTech. Het coronavaccin van Oxford en AstraZeneca hoeft, in tegenstelling tot het Pfizer-vaccin, niet op extreem lage temperaturen te worden opgeslagen. Dat maakt grootschalige distributie van het middel een stuk eenvoudiger. Zo kan het middel laagdrempeliger worden gebruikt in bijvoorbeeld verpleeghuizen of huisartsenposten.

08.00 - Grimmige mijlpaal Duitsland: meer dan 1000 doden in dag tijd
In Duitsland zijn in 24 uur tijd 1129 sterfgevallen door het coronavirus gemeld. Het is de eerste keer dat het dagelijkse dodental door de pandemie boven de duizend uitkomt. Het vorige record stamde van vorige week woensdag. Toen registreerden de autoriteiten de dood van 962 coronapatiënten.

06.30 - ANWB ziet 63 procent files dalen door thuiswerken
De lengte en de duur van de files op de Nederlandse wegen is dit jaar met 63 procent gedaald. Dit concludeert de ANWB op basis van de jaarlijkse filecijfers. In de eerste twee maanden van het jaar constateerde de ANWB nog een flinke toename van de files met zo'n 20 procent. Ook de afgelopen twee jaar was sprake van forse filegroei. De oproep van het kabinet op 15 maart zoveel mogelijk thuis te werken en zo min mogelijk te reizen, had direct effect op het verkeer. De vaak dagelijkse files bij de beruchte knelpunten waren plots verdwenen.

06.26 - 'Chinees coronavaccin voor 79 procent effectief'
Het coronavaccin van de Chinese farmaceut Sinopharm is voor 79,34 procent effectief. Het bedrijf heeft dit woensdag bekendgemaakt. Het resultaat is gebaseerd op de zogeheten klinische fase-3-proeven die in de afgelopen periode zijn uitgevoerd. Maar de details daarvan zijn niet bekendgemaakt, zoals het aantal gevaccineerden en besmettingen.

05.44 - Succes corona-app lastig te meten
De corona-app, die inmiddels ruim 4 miljoen keer is gedownload op smartphones, heeft inmiddels geleid tot 6400 positieve testuitslagen. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het ministerie van Volksgezondheid, is te lezen in Trouw. Het is de vraag of dat veel of weinig is. Bij de ontwikkeling van de CoronaMelder is nooit een doelstelling geformuleerd, waardoor niet snel van succes of mislukking kan worden gesproken.

04.21 - Tandarts gemeden uit angst voor virus
Een kwart van de Nederlanders is sinds het begin van de coronapandemie niet meer bij de tandarts geweest. Dat blijkt uit onderzoek van online vergelijker Independer. Tandartsenvereniging KNMT herkent de daling en spreekt van een zorgwekkende ontwikkeling, meldt het AD. Een vijfde van de mensen tussen de 18 en 34 jaar oud wil pas weer in de tandartsstoel plaatsnemen als een aanzienlijk aantal Nederlanders is ingeënt tegen corona.

03.30 - Adviseurs in OMT bijeen over 'Britse variant' coronavirus
Het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over de aanpak van de corona-uitbraak, overlegt woensdag onder meer over de 'Britse variant' van het virus, een nieuwe mutatie die onlangs is opgedoken. De 'Britse variant' is besmettelijker dan andere versies van het coronavirus. Zeker elf mensen in Nederland hebben de variant opgelopen. De hogere besmettelijkheid kan gevolgen hebben voor de toch al torenhoge druk op ziekenhuizen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!