Video

'Het leek wel oorlog', buurtbewoonster schrikt van onrustige jaarwisseling in Den Bosch

1 januari 2021 om 03:10 • Aangepast 4 januari 2021 om 09:29
nl
Ronduit akelig vond ze het, de onrust voor haar huis in de Graafsewijk in Den Bosch donderdagavond en -nacht. Er waren meerdere opstootjes in de buurt, er werd met zwaar vuurwerk naar voorbijgangers gegooid en ook agenten werden bekogeld met vuurwerk.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

"Er stonden hier tegenover denk ik zo'n dertig tot veertig man", vertelt de vrouw. "Continu werd er door hen vuurwerk gegooid naar auto's. Er gingen echt bommen af, het leek wel oorlog."

Siervuurwerk
De situatie werd dusdanig eng dat ze besloot 112 te bellen. "Op een gegeven moment werd het vuurwerk werkelijk overal naartoe gegooid. Je voelde echt de ramen trillen."

Ze benadrukt dat ze niet standaard iets tegen vuurwerk heeft. "Siervuurwerk kan ik nog wel waarderen, dat ziet er nog mooi uit. Maar dit waren echt bommen die afgingen, ook op auto's. Een auto vloog in brand en niemand kon wat doen." Al met al dus geen fijn begin van het nieuwe jaar. "Nee, voor niemand hier, denk ik."

'Echt bang'
Een persfotograaf die uren in de wijk doorbracht, beaamt dat. "Ik ben echt, écht bang geweest. Zo erg, zelfs, dat ik me afvraag of ik volgend jaar nog wel op pad moet gaan. Het volk dat daar rondhangt... Het interesseert ze allemaal helemaal niks en ze bekogelen alles en iedereen met zwaar vuurwerk."

Onveilige toestanden in de Graafsewijk (foto: Bart Meesters/Meesters Multi Media/SQ Vision Mediaprodukties).
Onveilige toestanden in de Graafsewijk (foto: Bart Meesters/Meesters Multi Media/SQ Vision Mediaprodukties).

Zo werden fietsen en auto's bekogeld. Een scooterrijder kwam met de schrik vrij toen hij een vuurwerkbom die midden op de weg was gezet passeerde. De politie spreekt van een poging tot zware mishandeling. Ze hoopt aan de hand van camerabeelden de dader op te sporen.

Veiligheidsrisicogebied
Vanwege de ongeregeldheden in de Graafsewijk besloot burgemeester Jack Mikkers de buurt uit te roepen tot veiligheidsrisicogebied. Dit geeft de politie de mogelijkheid om preventief te fouilleren en voertuigen te controleren, evenals de toegangswegen naar dit gebied. De maatregel geldt tot vijf uur zaterdagmiddag. Op overtreding staat een boete van 4350 euro of een gevangenisstraf van drie maanden.

Er was veel politie op de been (foto: Bart Meesters/Meesters Multi Media/SQ Vison Mediaprodukties).
Er was veel politie op de been (foto: Bart Meesters/Meesters Multi Media/SQ Vison Mediaprodukties).

Ook werd besloten om behalve politie ook de Mobiele Eenheid in te zetten.

Het veiligheidsrisicogebied bestaat uit de omgeving van de Stadionlaan, de omgeving van de Victorialaan, de Graafseweg, de Pastoor Van Thiellaan, de Vincent van Goghlaan, de waterweg Aa tot aan de brug bij de Jan de Barlaan, de Jan Schöfferlaan, de Mgr. Diepenstraat en de Aartshertogenlaan.

'Dit gedrag past echt niet in onze samenleving'
Burgemeester Jack Mikkers vindt het 'onacceptabel' hoe deze mensen zich misdroegen en onrust, overlast en vernielingen veroorzaakten. "Beste mensen, besef nou eens dat dit gedrag echt niet past in onze samenleving. Nooit, maar zeker niet in deze coronacrisis!”

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.