Veel schade door zwaar vuurwerk en meer autobranden in Midden- en West-Brabant - Omroep Brabant

Veel schade door zwaar vuurwerk en meer autobranden in Midden- en West-Brabant

1 januari om 10:12 • Aangepast 4 januari om 09:32
Dit keer was het raak in de Merodelaan in Breda (foto: Perry Roovers/SQ Vision).
Dit keer was het raak in de Merodelaan in Breda (foto: Perry Roovers/SQ Vision).
In Midden- en West-Brabant is tijdens oud en nieuw aanzienlijke schade aangericht door zwaar vuurwerk. Ook waren er meer autobranden dan voorgaande jaren. Dit meldt de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. In het zuidoosten van de provincie verliep de jaarwisseling relatief rustig en was het minder druk dan vorig jaar. In Noordoost-Brabant was het vooral raak in de Graafsewijk in Den Bosch en in Oss.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De voorzitters van de drie veiligheidsregio's kijken met gemengde gevoelens terug op de jaarwisseling. "Het vuurwerkverbod heeft zijn werk gedaan, al zijn er helaas toch een aantal vuurwerkslachtoffers die met divers letsel opgenomen moesten worden. Wij wensen alle Brabanders een gelukkig, veilig en vooral gezond 2021. En die relschoppers die onze hulpverleners hebben gehinderd of agressief hebben benaderd? Die zien we snel in de rechtbank”, aldus John Jorritsma, Jack Mikkers en Theo Weterings.

Ze zijn trots op alle medewerkers van de hulpdiensten, voor en achter de schermen, én op 'de grote meerderheid van de Brabanders' die zich aan de afspraken en maatregelen hebben gehouden om het coronavirus te beteugelen.

'Inzet was intensiever'
De brandweer in Midden- en West-Brabant moest van oudejaarsdag tot vrijdagochtend acht uur in totaal 204 keer in actie komen. Dat is weliswaar 51 keer minder dan bij de vorige oud en nieuw, maar de inzet was wel intensiever, zo laat de Veiligheidsregio weten.

Een van de meest in het oog springende incidenten vond plaats in Oudenbosch. Hier werd brand gesticht op de rotonde bij de Zouavenlaan en de Bosschendijk, op een steenworp afstand van een tankstation. Volgens de politie was dit het werk van 'jeugd met een vuurwerkbom' en is 'het brandje' door agenten geblust.

De brandweer werd ook opgeroepen om in actie te komen in Breda, Dussen, Etten-Leur, Gilze, Oosterhout, Roosendaal, Rijswijk en Zevenbergen.

In de gemeente Steenbergen waren ook enkele branden. De meeste problemen deden zich voor in Dinteloord waar de politie meermalen moest optreden tegen een groep van ongeveer veertig personen, die illegaal vuurwerk afstaken. Hiermee werd onder meer het bushokje op het Raadhuisplein vernield. "Wat er in Dinteloord is gebeurd, kan echt niet. Dank zij het doortastende optreden van de politie is dit niet verder uit de hand gelopen", aldus burgemeester Ruud van den Belt, die zelf oudejaarsdag met toezichthouders heeft meegelopen.

'Geen agressie tegen hulpverleners'
De Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant laat verder nog weten dat voor zover bekend geen agressie of geweld is gebruikt tegen brandweerpersoneel. Maar de ervaring leert dat de komende uren nog meldingen of aangiften kunnen volgen, zo voegt ze eraan toe. In Veen moest de brandweer het onlangs nog wel ontgelden.

In Zuidoost-Brabant werd de brandweer ingeschakeld voor een een aantal auto-, dak-, container- en schuurbranden. In het noordoosten van de provincie werd de brandweer 74 keer ingezet, zoals een schuurbrand in Oudheusden. Bewoners van twee huizen in de buurt hiervan moesten de nacht elders doorbrengen. Verder ging op de Kardinaal de Jongstraat in Oss een auto in vlammen op. Volgens de politie was er vuurwerk vanuit de wagen ontploft.

De meeste aandacht in deze regio ging noodgedwongen uit naar Den Bosch. De brandweer had de handen vol aan onder meer autobranden. Bovendien werden brandweerlieden gehinderd in hun werk. Ze konden alleen onder begeleiding van de politie het blussen ongestoord hervatten.

Terwijl het aan de ene kant van de weg nog 'stevig fikt', ligt er een uitgebrand wrak aan de andere kant van de weg (foto: Bart Meesters/Meesters Multi Media/SQ Vision Mediaprodukties).
Terwijl het aan de ene kant van de weg nog 'stevig fikt', ligt er een uitgebrand wrak aan de andere kant van de weg (foto: Bart Meesters/Meesters Multi Media/SQ Vision Mediaprodukties).

LEES OOK:

Roerige jaarwisseling, maar rustige nieuwjaarsnacht

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...