Rellen blijven uit in Bredase wijk Hoge Vucht: 'Blauw op straat helpt' - Omroep Brabant

Rellen blijven uit in Bredase wijk Hoge Vucht: 'Blauw op straat helpt'

1 januari 2021 om 14:44 • Aangepast 4 januari 2021 om 09:51
nl
Vorig jaar was de Bredase wijk Hoge Vucht het decor van oudejaarsrellen, compleet met zwaar vuurwerk en brandbommen. Dit jaar waren ze op het ergste voorbereid, maar de ongeregeldheden op oudejaarsnacht bleven uit. "We hebben deze jaarwisseling voor het eerst gemikt op een stevige inzet van politie, handhaving en toezicht. En dat heeft z'n vruchten afgeworpen", aldus Leo van den Berg, voorzitter van de wijkraad.
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

In de wijk Hoge Vucht wonen naar schatting 20.000 mensen. En het grootste gedeelte van de bewoners wil gewoon een leuke jaarwisseling, stelt Van den Berg. Toch is de wijk, en dan met name de Wensel Cobergherstraat en het Groenendijkplein, al jarenlang doelwit van ongeregeldheden tijdens oud en nieuw. Met als dieptepunt de rellen op 31 december vorig jaar.

Politie bestookt met brandbommen
Een groep jongeren vernielde toen een beveiligingscamera op de Wensel Cobergherstraat. Agenten die hier op af gingen, werden opgewacht door groepjes jongeren en bestookt met zwaar vuurwerk en brandbommen. Ook een bus en verschillende bushokjes moesten het ontgelden.

Bijna een miljoen euro aan schade
Daarnaast werden bergingen opengebroken en spullen in brand gestoken en werd een vuurpijl dwars door een bus geschoten. Brievenbussen werden opgeblazen met zwaar vuurwerk. De relschoppers richtten voor bijna een miljoen euro aan schade aan.

Nu blijkt dat handhaven helpt, aldus Van den Berg. "Het was heel druk op straat, qua uniformen", zegt hij. "De inzet was stevig, er reden veel politieauto's door de wijk. En die aanwezigheid heeft effect gehad. Het bleef rustig. Dit zien wij als een enorme winst."

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.