Liveblog

Coronanieuws: 40.000 medewerkers acute zorg gevaccineerd, DELA plaatst koelcontainers

15 januari 2021 om 15:55 • Aangepast 15 januari 2021 om 22:48
nl
In dit liveblog hielden we je vrijdag op de hoogte van al het nieuws rond de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van RedactieProfielfoto van ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • 993 nieuwe Brabantse coronabesmettingen vrijdag, in heel Nederland zijn dat er 6093.
  • 40.000 zorgmedewerkers in de acute zorg hebben het coronavaccin van Pfizer toegediend gekregen.
  • Minister Hugo de Jonge heeft er vertrouwen in dat het demissionaire kabinet genoeg gezag zal hebben om de coronacrisis aan te pakken.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

De liveblog is gesloten. Zaterdag is er weer een nieuwe.

21.10 - Bruls stoort zich aan vaccinatielobby's
Voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls stoort zich aan de voorrang die specialisten zoals ic-arts Diederik Gommers krijgen binnen het vaccinatieproces. Dat zegt hij tegen Omroep Gelderland.

Bruls vindt het niet terecht dat er is afgeweken van het advies van de Gezondheidsraad, die adviseerde de bewoners van verzorgingstehuizen eerst in te enten. "Ik heb me verbaasd en me eraan gestoord dat professionele specialisten die meneer Gommers vertegenwoordigt, via televisie hun lobby starten en dan hun zin lijken te krijgen. En dat week af van het advies van de Gezondheidsraad."

21.00 - Britse variant coronavirus in zorginstelling Ermelo
Drie cliënten en twee medewerkers van een zorginstelling in Ermelo zijn besmet met de Britse variant van het coronavirus. Een woordvoerster van de zorginstelling, 's Heeren Loo, bevestigt vrijdag berichtgeving hierover door Omroep Gelderland.

Het gaat om een zorginstelling waar mensen wonen met een verstandelijke beperking. In totaal wonen daar bijna achthonderd mensen.

20.00 - Ernst Kuipers vreest voor nieuwe coronagolf door Britse variant
De Britse variant van het coronavirus kan in maart tot een nieuwe coronagolf in Nederland leiden. Daarmee kan de druk op de ziekenhuizen nog groter worden dan die al is geweest.

Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) heeft berekend wat de gevolgen van de Britse variant kunnen zijn, zodat de overheid en de zorg zich kunnen voorbereiden. Volgens de berekeningen kan half maart het punt worden bereikt dat meer Nederlanders de Britse variant hebben dan een andere variant.

LNAZ-voorzitter Ernst Kuipers pleit voor een strenge lockdown om rampscenario's zo veel mogelijk te voorkomen, en een avondklok is volgens hem daarbij wenselijk.

Ernst Kuipers (foto: Jeroen Lumelet/EPA).
Ernst Kuipers (foto: Jeroen Lumelet/EPA).

19.15 - Wereldwijd dodental door pandemie passeert 2 miljoen
Sinds het begin van de coronapandemie zijn wereldwijd meer dan 2 miljoen mensen overleden aan het virus, blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins Universiteit. De grens van 1 miljoen werd eind september overschreden.

Het virus dook eind 2019 op in China en verspreidde zich daarna over de wereld. Eind juni waren een half miljoen mensen gestorven door Covid-19. In de Verenigde Staten zijn de meeste slachtoffers (bijna 390.000) gevallen, gevolgd door Brazilië (ruim 207.000), India (bijna 152.000) en Mexico (138.000).

Wereldwijd zijn meer dan 93 miljoen coronabesmettingen vastgesteld, waarvan ongeveer een kwart in de VS

19.05 - In totaal 40.000 medewerkers acute zorg gevaccineerd
In totaal 40.000 zorgmedewerkers in de acute zorg hebben het coronavaccin van Pfizer toegediend gekregen. Dat betekent dat op de laatste dag van de vaccinaties nog zo'n duizend extra mensen zijn ingeënt. Afgelopen maandag kwam de laatste lading flacons binnen bij de ziekenhuizen, die tot en met vrijdag gebruikt konden worden.

Het ministerie van Volksgezondheid reserveerde 33.000 vaccins voor personeel in de acute Covid-zorg, waaronder ic-verpleegkundigen en ambulancepersoneel. Omdat ziekenhuizen zes in plaats van vijf doses uit één flacon haalden en bovendien zuinig omsprongen met de lading, pakte het aantal ingeënte personen een stuk hoger uit.

De vaccinatiebereidheid onder het zorgpersoneel was groot - rond de 95 procent - meldt het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). De tweede vaccinatieronde gaat 27 januari van start, als medewerkers de tweede dosis van het vaccin aangeboden krijgen.

Nathalie Borneman krijgt de eerste prik in het MMC (foto: MMC).
Nathalie Borneman krijgt de eerste prik in het MMC (foto: MMC).

18.50 - WHO-experts tegen vaccinatiebewijs bij internationale reizen
Deskundigen van wereldgezondheidsorganisatie WHO zijn op dit moment geen voorstander van een bewijs van vaccinatie tegen Covid-19 voor internationale reizigers. Landen worden door het WHO-comité voor noodsituaties wel aangemoedigd maatregelen te nemen om te zorgen dat reizen veilig is.

Volgens de deskundigen is nog veel onbekend over coronavaccins. Zo is niet zeker in hoeverre ingeënte mensen anderen kunnen besmetten. Het comité wijst ook op de vooralsnog beperkte beschikbaarheid van vaccins. Wie is ingeënt moet maatregelen tegen verspreiding van het virus dan ook blijven naleven.

18.35 - Ziekenhuizen regio Utrecht bereiden zich voor op code zwart
Ziekenhuizen in de regio Utrecht bereiden zich voor op code zwart nu de Britse coronavariant in de regio is opgedoken. Dat zeggen John Taks, voorzitter van de raad van bestuur van het Diakonessenhuis en Jan-Willen Fijen, intensivist en medisch hoofd van de ic in een interview met het AD.

Wanneer code zwart wordt afgekondigd, moeten medici kiezen wie zij wel en wie niet behandelen op de intensive care. "De Britse variant is al in de regio aangetroffen. We maken ons zorgen omdat we niet in het zwarte scenario willen belanden. Tijdens oudjaar zaten we er dichtbij, nu zien we de cijfers weer zakken. Dat roept de vraag op; is dit stilte voor de storm?’’, zegt Taks

18.15 - Uitvaartbedrijf DELA plaatst koelcontainers vanwege hoge aantal doden
De Eindhovense uitvaartorganisatie DELA heeft sinds half december in totaal vijftien containers bij uitvaartcentra in Nederland bijgeplaatst. De containers zijn geplaatst in onder andere Eindhoven, Uden, Den Bosch (2 stuks) en Tilburg. Normaal worden lichamen in het pand van een uitvaartcentrum gekoeld. Nu is er flink uitgebreid. Sommige koelunits liggen inmiddels al vol.

Tijdens de eerste coronagolf schaalde DELA ook op. Toen werden zo’n negen koelunits geplaatst in Nederland, voornamelijk in het zuiden van het land.

Ook uitvaartondernemingen Monuta en Yarden, met locaties in het hele land, draaien overuren. "We zien een hoge sterfte en zitten behoorlijk vol", zegt een woordvoerder van Monuta. Het bedrijf zegt nog geen extra koelcontainers te hebben geplaatst, net als Yarden.

Locatiemanager Charles Meiling van DELA legt uit dat het in januari altijd drukker is in de uitvaartbranche. Dat komt omdat in de wintermaanden en griepseizoenen meer mensen overlijden. "In de maand januari wordt normaal gesproken 100 procent van de koelruimte gebruikt. Door het bijplaatsen van een koelunit is er extra ruimte, die ook hard nodig is nu er meer mensen overlijden door de coronapandemie."

17.15 - RIVM kan effect dip levering Pfizer nog niet inschatten
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weet nog niet wat de tijdelijke dip in de levering van het vaccin van Pfizer/BioNTech betekent voor de vaccinatiestrategie, aldus een woordvoerster. Het RIVM reageert vrijdag op het nieuws dat Pfizer eind januari/begin februari tijdelijk wat minder vaccins kan leveren, omdat de labels moeten worden aangepast en omdat de fabriek in het Belgische Puurs wordt uitgebreid.

"We horen het zelf ook pas net", zegt de woordvoerster van het RIVM. "Wat we moeten weten is hoeveel minder er precies geleverd kan worden. Daarna kunnen we bekijken welk effect dat zal hebben op de planning." Wanneer het RIVM er meer over kan zeggen, is nog niet duidelijk.

Medicijnen aan de lopende band (foto: Pfizer).
Medicijnen aan de lopende band (foto: Pfizer).

17.10 - Horeca en retail: vertrek Wiebes helpt crisisaanpak niet
De gevolgen van het vertrek van minister Eric Wiebes van Economische Zaken voor de aanpak van de coronacrisis zijn nog onduidelijk, ' maar het maakt de zaken er niet gemakkelijker op'. Dat zegt voorzitter Robèr Willemsen van horecabranchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in een reactie op de val van het kabinet.

Brancheorganisatie INretail noemt het 'een onaangename boodschap' dat Wiebes geen deel meer zal uitmaken van het demissionaire kabinet. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) neemt het beheer van Wiebes ministerie tijdelijk over, zo werd bekend.

17.00 - Viroloog Marion Koopmans: val kabinet 'worst possible timing'
Viroloog Marion Koopmans noemt de val van het kabinet de 'worst possible timing' gezien de coronacrisis. Koopmans, die ook in het Outbreak Management Team zit en nu de oorsprong van het virus in het Chinese Wuhan onderzoekt, laat zich op Twitter fel uit over het aftreden van Rutte III op vrijdag vanwege de toeslagenaffaire.

Koopmans zegt in haar twitterbericht dat 'all hands on deck en focus' fijn zouden zijn in de strijd tegen corona.

Wachten op privacy instellingen...

16.55 - Zijn Q-koortspatiënten gevoeliger voor corona?
Bij Lidia Brekelmans uit Tilburg is tot nu toe de deurmat akelig leeg gebleven. Ze hoopt op een uitnodiging van het RIVM, om mee te doen aan een onderzoek naar een mogelijk verband tussen Q-koorts en corona.

Bij twaalfhonderd Brabanders met een Q-koortsverleden wordt zo’n uitnodiging bezorgd. Lidia wil graag mee doen, want de uitkomsten kunnen haar leven een stuk makkelijker maken.

Lidia Brekelmans zou willen dat iedereen bewust kan maken van de impact van een chronische ziekte (foto: Lidia Brekelmans).
Lidia Brekelmans zou willen dat iedereen bewust kan maken van de impact van een chronische ziekte (foto: Lidia Brekelmans).

16.30 - De Jonge: aanpak coronacrisis kan doorgaan
Coronaminister Hugo de Jonge heeft er vertrouwen in dat het demissionaire kabinet genoeg gezag zal hebben in het parlement om door te gaan met de aanpak van de coronacrisis. Dat zei hij vrijdag, nadat de val van het kabinet bekend was geworden.

Volgens De Jonge waren er twee dingen nodig om 'dit besluit' te kunnen nemen. "Het besef dat het mogelijk is enerzijds om verantwoordelijkheid te nemen voor wat er is gebeurd, en we anderzijds voldoende in charge kunnen blijven op de aanpak van de coronacrisis."

16.25 - Pfizer levert eerst wat minder en daarna juist meer vaccins
Farmaceut Pfizer levert eind januari/begin februari tijdelijk wat minder vaccins tegen corona, omdat de labels moeten worden aangepast en vooral omdat de fabriek in het Belgische Puurs wordt uitgebreid. Beide acties leveren uiteindelijk meer op dan de 2,2 miljoen vaccins die in het eerste kwartaal al voorzien waren voor Nederland alleen.

Dat zegt een woordvoerder van de Nederlandse vestiging. Recent kwam toestemming om op het label te zetten dat er niet vijf, maar zes doses uit één flacon konden worden gehaald, iets wat in de praktijk ook al hier en daar was gebleken. Dat alleen al levert uiteindelijk flink meer prikken op.

15.50 - Piloot breekt start af omdat Nederlander mondkapje weigert
Een piloot in Duitsland heeft de start van een vlucht afgebroken omdat een Nederlander aan boord weigerde een mondkapje op te doen. De gezagvoerder maakte rechtsomkeert naar een plek op de luchthaven van München waar vier agenten de Nederlandse passagier uit het vliegtuig haalden.

Tegen de weigeraar is een aanklacht ingediend, melden Duitse media. De vlucht naar Zuid-Afrika kon met vertraging alsnog doorgaan.

15.40 - Minder dan 2500 coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen
Voor het eerst in weken liggen minder dan 2500 coronapatiënten in de ziekenhuizen. Het aantal opgenomen coronapatiënten daalde vrijdag met 33 tot 2469. Dat is het laagste aantal sinds 27 december.

De verpleegafdelingen behandelen 1784 mensen met Covid-19, de ziekte die door het virus wordt veroorzaakt. Dat zijn er dertig minder dan op donderdag. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde met drie naar 685.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) verwacht dat het aantal opgenomen patiënten de komende periode blijft dalen, maar langzamer dan eerder gedacht.

15.25 - 993 nieuwe besmettingen in Brabant
In Brabant zijn sinds vrijdag 993 nieuwe coronabesmettingen geteld. Dat zijn er 91 meer dan de 902 (na correctie) van donderdag.

Wachten op privacy instellingen...

15.20 - Iets meer dan 6000 nieuwe coronagevallen in heel Nederland
Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 6093 nieuwe coronagevallen geregistreerd in heel Nederland. Dat is vrijwel gelijk aan het gemiddelde van afgelopen week, toen in een doorsnee-etmaal 6166 positieve tests werden gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Op donderdag meldde het RIVM ruim 6500 nieuwe gevallen en op woensdag meer dan 6100.

14.21 - Klûntocht gaat online in Breda
Nu er rondom carnaval geen grote evenementen gehouden kunnen worden, ontstaan er steeds meer alternatieven. In Breda vindt de jaarlijkse Klûntocht dit jaar online plaats. De Klûntocht is een van de grootste pre- carnavalsfeestjes. Normaal trekken feestvierders langs elf kroegen in de Bredase binnenstad om een kruisje te halen. Dit jaar moet dat op 24 januari online door vanaf je eigen bank allerlei opdrachten te doen. De organisatie roept op om die dag eten te bestellen bij lokale horecazaken om ze op die manier te steunen.

13.56 - Mogelijk coronapaspoort
De EU-leiders zullen volgende week tijdens een coronatop via een videoverbinding discussiëren over de mogelijkheid om mensen die tegen Covid-19 zijn ingeënt vrij te laten reizen in de EU. Vooral zuidelijke vakantielanden willen een coronapaspoort invoeren om gevaccineerde toeristen zonder verplichte quarantaine en het overleggen van een negatieve Covid-19-test te kunnen verwelkomen.

EU-bronnen bevestigen dat de kwestie wordt besproken maar het ligt heel gevoelig. Zolang niet iedereen kan worden gevaccineerd zou zo'n document om onbelemmerd te kunnen reizen discriminatie in de hand werken. Er zijn ook privacy-bezwaren.

13.45 - GGD bezorgd om meer uitbraken in verpleeghuizen
De GGD in de provincie Friesland vreest voor meer corona-uitbraken zoals in een verpleeghuis in Surhuisterveen. "We hebben nu nog niet het beeld dat het virus overal zit, dat er op andere plekken zo'n grote groei plaatsvindt. Daar kijken we wel naar, het blijft daar bij incidentele gevallen. Maar dat is wel onze angst", laat een woordvoerder weten.

De gezondheidsdienst wil begin volgende week met plannen komen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Mogelijk worden bewoners en medewerkers van andere tehuizen vaker preventief getest.

12.35 - NAC krijgt weer een vol stadion door actie 'Smoel op de Stoel'
Een vol voetbalstadion is in deze coronatijden niet mogelijk, maar bij NAC Breda gaat het tóch gebeuren: met de actie Smoel op de Stoel komt het stadion vol te 'zitten' met portretfoto's. Het is een actie om geld in te zamelen voor kankerbestrijding. Voor vijftien euro kunnen supporters een foto van henzelf of een dierbare op en stoel in het stadion krijgen. De actie wordt georganiseerd door Swim to Fight Cancer Breda, NAC Breda en de NAC-Supportersvereniging. De foto's 'zitten' in het stadion op 1 februari, als NAC Breda thuis speelt tegen Almere City FC.

(foto: Swim to Fight Cancer Breda)
(foto: Swim to Fight Cancer Breda)

12.16 - Ollongren: verkiezingen moeten gewoon doorgaan
Alles is erop gericht dat de verkiezingen halverwege maart kunnen doorgaan, zegt minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) vrijdag. De afgelopen week vroegen meerdere experts, waaronder IC-baas Diederik Gommers en jurist Wim Voermans, zich hardop af of de verkiezingen wel kunnen doorgaan nu het coronavirus en de Britse variant daarvan verder oplaaien.

"We moeten ervan uitgaan dat het doorgaat en we zorgen dat het veilig kan," aldus de minister. Uiterlijk 12 februari komt ze met een update.

11.58 - Op zoek naar meer priklocaties
De GGD’s in Brabant zijn druk op zoek naar extra locaties waar mensen kunnen worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Sinds vrijdag zijn de drie grote priklocaties in de provincie open in Veghel, Eindhoven en Breda. Maar er moeten meer locaties komen per regio, waardoor mensen minder ver hoeven te reizen.

11.17 - Ziekenhuiscijfers
Er zijn in het afgelopen etmaal 35 nieuwe coronapatiënten opgenomen in de Brabantse ziekenhuizen. Dat zijn er zes meer dan een dag eerder. In totaal liggen er nu 386 mensen met corona in het ziekenhuis. Dat blijkt uit de dagelijkse cijfers van het NAZB.

Er zijn twee coronapatiënten overgeplaatst naar andere ziekenhuizen, zes mensen zijn overleden aan de gevolgen van het virus.

10.51 - Woninginbraken gedaald, cybercrime toegenomen
Het aantal woninginbraken is in 2020 fors afgenomen. Het aantal online misdrijven is daarentegen flink toegenomen. De verschuiving is sterk beïnvloed door de coronacrisis, meldt de politie op basis van cijfers van geregistreerde misdrijven in 2020. Het totale aantal misdrijven was afgelopen jaar iets lager dan in 2019.

Het aantal geregistreerde woninginbraken daalde met ongeveer een kwart en het aantal gevallen van zakkenrollerij is bijna gehalveerd. Daar stond tegenover dat het aantal cybercrimes met maar liefst 127 procent steeg afgelopen jaar.

10.49 - Boetes uitgedeeld bij opnames Famke Louise
Famke Louise heeft zich donderdag tijdens de opnames van een videoclip niet aan de coronaregels gehouden. In een loods in Lijnden waar de opnames werden gemaakt, waren te veel mensen aanwezig. Daarom hebben de politie en marechaussee ingegrepen en boetes uitgedeeld, meldt de politie Haarlemmermeer op Facebook.

De politie spreekt over een "grote groep mensen" die in een ruimte bijeenkwam en de coronamaatregelen overtrad. "Alle 66 aanwezigen hebben een proces-verbaal ontvangen."

10.08 - Vijf miljoen mondkapjes voor het Armoedefonds
Stichting Armoedefonds heeft van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 5 miljoen wegwerpmondkapjes gekregen. Dat meldt de stichting vrijdag. Volgens de hulporganisatie heeft het ministerie dit gedaan vanwege "de zichtbare nood aan beschermingsmiddelen bij mensen in armoede".

Het kunnen aanschaffen van mondkapjes is voor minima niet vanzelfsprekend, zegt een woordvoerder van het Armoedefonds. "Terwijl je ze wel nodig hebt voor een bezoek aan een supermarkt of ziekenhuis. Wij vinden het belangrijk dat mondkapjes voor iedereen beschikbaar zijn, dus ook voor mensen die moeilijk kunnen rondkomen. Deze bijdrage van het ministerie helpt daarbij."

10.03 - Oproep aan zwangeren om hun ervaring met coronavaccin te delen
Het kenniscentrum Moeders van Morgen roept zwangere vrouwen die een coronavaccinatie hebben gehad, op om hun ervaringen met dat vaccin te delen. Zo willen ze meer inzicht krijgen in de veiligheid van het vaccin voor zwangeren. In de testfase van veel medicijnen en vaccins wordt de groep zwangeren vaak niet meegenomen, waardoor de effecten van die medicatie niet bekend zijn. Vrouwen die nu zwanger zijn wordt aangeraden te wachten met een vaccinatie, tenzij ze bijvoorbeeld werken in de zorg of onderliggende ziekten hebben.

09.49 - Huisartsenbezoek daalde met een vijfde
Het aantal huisartsbezoeken lag tijdens de eerste lockdown 20 procent lager dan in dezelfde periode het jaar ervoor. Dokters zagen vooral minder senioren en minder jonge kinderen. Dat meldt het Erasmus MC op basis van een bevolkingsonderzoek in Rotterdam en de huisartsenregistratiedatabase Rijnmond Gezond.

Veel klachten waarvoor geen hulp gezocht werd, leidden niet tot blijvende gezondheidsschade, zo is vastgesteld. "Toch zijn er zorgen over het deel van onbeantwoorde klachten dat wel (directe) medische aandacht nodig had", melden de onderzoekers.

09.43 - RIVM: 'vaker visite rond kerst en te weinig afstand'
In de weken rond de kerst hebben we vaker mensen over de vloer gehad en daarbij werd de anderhalve meter afstand vaak niet goed nageleefd. Dat blijkt uit gedragsonderzoek van het RIVM, meldt de NOS. Met dan onderzoek wordt elke paar weken wat de invloed is van corona op ons gedrag.

In de kerstvakantie kreeg 73 procent van de mensen die meededen aan het onderzoek, minstens een keer per week visite. En bij een op de vijf was dat meer dan twee mensen tegelijk. En tijdens die visites lukt het ook steeds minder goed om afstand te houden: nog maar 44 procent van de mensen gaf aan dat dat lukte.

08.54 - Meer waardering voor musea en theater
Niet eerder hadden mensen zoveel waardering voor musea en theaters dan tijdens de coronacrisis. Bezoekers gaven de instellingen gemiddeld een 8,5 voor het afgelopen jaar: het hoogste cijfer ooit. Dat meldt Hendrik Beerda Brand Consultancy op basis van onderzoek onder bezoekers.

Het onderzoek wordt al sinds 2010 uitgevoerd, afgelopen jaar onder 340.000 bezoekers. Daarbij werd eerst gevraagd naar een rapportcijfer: dat kwam uit op gemiddeld een 8,5.

08.45 - Nog altijd 35.000 reizigers per dag op Schiphol
Elke dag reizen gemiddeld nog 35.000 mensen van en naar luchthaven Schiphol, ondanks het negatieve reisadvies van de overheid. Dat blijkt uit cijfers die BNR Nieuwsradio heeft opgevraagd bij Schiphol en claimorganisatie EUclaim.

Uit cijfers van EUclaim blijkt dat tussen 1 en 13 januari ongeveer 6350 passagiersvluchten van en naar Schiphol vlogen, aldus BNR. Volgens Schiphol is dat aantal goed voor gemiddeld 35.000 reizigers per dag en heeft een derde van hen Schiphol als start- of eindpunt van hun reis. De rest van de reizigers stapt alleen over op de luchthaven.

08.01 - Start vaccinatie in Indoor Sportcentrum in Eindhoven
Een mega-vaccinatielocatie in het Indoor Sportcentrum in Eindhoven opent vandaag de deuren. De eerste vaccinaties worden er gezet door medewerkers van de GGD. Zorgmedewerkers zijn er als eerste aan de beurt.

Wachten op privacy instellingen...

Op de voormalige oncologie-afdeling in het Amphia ziekenhuis in Breda gaan verpleegkundigen namens GGD West-Brabant aan de slag met het inenten van tientallen mensen. Voornamelijk zorgmedewerkers en zorgbehoevenden zullen in het eerste stadium het coronavaccin toegediend krijgen.

Wachten op privacy instellingen...

07.34 - Onderzoek naar mogelijke relatie tussen Q-koorts en corona
Gezondheidsinstituut RIVM start een onderzoek naar de mogelijke relatie tussen Q-koorts en corona. Zo'n 1200 Brabanders krijgen vrijdag een brief met het verzoek om mee te doen. Dat is te lezen in het ED en het BD. De onderzoekers willen weten of mensen die Q-koorts hadden ook vaker corona opliepen. Mogelijk zijn zij extra vatbaar. Het RIVM doet het onderzoek samen met de GGD, het Jeroen Bosch Ziekenhuis en onderzoeksinstituut Nivel.

07.02 - Bedenkingen bij avondklok
Hoofdbestuurder Koen Simmers van de Nederlandse Politiebond heeft bedenkingen bij het instellen van een avondklok bij het tegengaan van de verdere verspreiding van het coronavirus. Het kabinet laat op dit moment uitzoeken of dit effect zou kunnen hebben.

Wachten op privacy instellingen...

"We begrijpen de noodzaak van aanvullende maatregelen en maken ons ook zorgen over verspreiding Britse virus", twittert de Tilburger. "Wat je met een avondklok onder meer wil bereiken - het voorkomen van samenscholing en feesten - is met huidige maatregelen ook al verboden. Maar als maatregel om een signaal af te geven kan het werken."

Wachten op privacy instellingen...

Maar als de maatregel 'keihard gehandhaafd moet worden' heeft de Nederlandse Politiebond bedenkingen. "Wie (en hoe?) doet de controle wie wel naar buiten mag en waar baseer je dat op? Daar gaat veel werk in zitten ten koste van ander politiewerk . Waar leggen we de prioriteiten? Wat ons betreft bij excessen." Simmers benadrukt 'niet volledig negatief' tegenover een avondklok te staan - "Als er geen andere opties meer zijn" - maar 'puur op gevoel voelt avondklok volgens hem niet goed'. "Die beperkt onze vrijheid maximaal. "

Wachten op privacy instellingen...

07.00 Hoog rapportcijfer voor theaters en musea
Met een rapportcijfer van 8,5 behaalden de Nederlandse musea en theaters in 2020 de hoogste waarderingsscore ooit. Tussen de eerste en tweede lockdown voelden cultuurbezoekers zich zeer veilig binnen de museum- en theatermuren. Ook de rust in zalen en gangen droeg bij aan de hogere waardering. Wat bezoekers betreft zijn verdere corona-aanscherpingen bij podia en musea daarom onnodig, blijkt uit grootschalig onderzoek door Hendrik Beerda Brand Consultancy.

06.00 - Rode Kruis gaat GGD verder ondersteunen bij vaccinatieprogramma
Het Rode Kruis gaat in nog tien regio's ondersteuning bieden aan de GGD'en bij hun vaccinatieprogrammas. Vanaf vrijdag zet het Rode Kruis EHBO'ers in in het zuidoosten van Brabant, Flevoland, Groningen, Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland-Zuid, IJsselland en de regio Zaanstreek-Waterland. Zij observeren mensen een kwartier na de vaccinatie en verlenen zo nodig eerste hulp.

05.30 - 'Meer dan helft Nederlanders is ontevreden over het coronabeleid'
Ruim de helft van de Nederlanders is niet te spreken over de manier waarop het kabinet de coronapandemie aanpakt. Dit blijkt uit een grote steekproef waarover de Volkskrant bericht. In november was twee op de drie Nederlanders nog positief. Na de feestdagen daalde de stemming: rond de jaarwisseling was nog maar 45 procent positief over het coronabeleid. Dit blijkt uit de jongste resultaten van het doorlopende vragenlijstonderzoek van de RIVM Gedragsunit en de GGD'en.

05.09 - Kwart thuiswerkers wordt gevraagd naar kantoor te komen
Bij 27 procent van de mensen die kunnen thuiswerken, vraagt de werkgever toch naar kantoor te komen. Zo'n 43 procent gaat sowieso nog steeds - gedeeltelijk - naar kantoor. Dat blijkt volgens de CNV uit onderzoek onder ruim 1200 thuiswerkende leden. "Thuiswerken is een quick-win om het virus te verslaan", benadrukt CNV-voorzitter Piet Fortuin.

03.52 - Experts voorstander van uitstellen tweede prik
Een deel van de Nederlandse corona-experts ziet wel iets in het idee om de tweede vaccinatie voor ouderen en kwetsbaren uit te stellen, met als doel om zo snel mogelijk meer mensen een eerste prik te kunnen geven. Dat blijkt uit een inventarisatie van het AD. Door alle beschikbare Pfizer- en Moderna-vaccins vanaf eind deze maand meteen te gebruiken, in plaats van de helft te bewaren voor een tweede prik, zijn veel meer mensen snel deels beschermd.

03.30 - Ook in rest van Nederland begint vaccinatie verpleeghuispersoneel
Verpleeghuismedewerkers worden al gevaccineerd in Veghel, Houten, Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Assen, maar vanaf deze vrijdag kan dat ook in de rest van het land. Dan gaan de overige negentien vaccinatielocaties van start. In de komende weken moeten zeker 200.000 zorgmedewerkers uit de verpleeghuizen worden ingeënt. De animo is zo groot dat alle beschikbare tijden voor prikafspraken binnen een paar dagen waren volgeboekt.

03.30 - Laatste dag van vaccinatie voor medewerkers acute zorg
Deze vrijdag wordt de laatste groep personeel in de acute zorg gevaccineerd tegen het coronavirus. De houdbaarheid van de voor hen gereserveerde vaccins van de farmaceuten Pfizer-BioNTech verloopt aan het einde van de dag. Het aantal ingeënte medewerkers staat volgens het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) momenteel op 39.000, een stijging van vijfhonderd ten opzichte van een dag eerder.

02.31 - 'Coronaeffect' te zien bij inbraakcijfers
Het aantal woninginbraken is in 2020 fors afgenomen. Volgens Sybren van der Velden, projectleider woninginbraken bij de nationale politie, is er sprake van een 'coronaeffect'. Dat zegt hij vrijdag in gesprek met De Telegraaf. Mensen zijn volgens Van der Velden 'veel meer thuis en inbrekers worden makkelijker gepakt omdat ze sneller zichtbaar zijn doordat het stil is op straat'.

00.01 - In coronajaar 2020 overleden 15.000 meer mensen dan verwacht
Vooral vanwege de uitbraak van het coronavirus stierven in 2020 ruim 15.000 meer mensen dan verwacht. Ook vorige week lag het aantal sterfgevallen hoger dan gebruikelijk. Dat meldt statistiekbureau CBS. Tijdens de tweede golf die nu gaande is, zijn tot dusver 8200 meer mensen komen te overlijden dan verwacht. Dit zijn vooral ouderen vanaf 80 jaar. Maar er zijn ook veel meer 65- tot 80-jarigen overleden dan normaal.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!