Video

Grootste cokelab ooit in Nederland: en ook hier worden weer Brabanders verdacht

21 januari 2021 om 16:09 • Aangepast 22 januari 2021 om 09:26
nl
Het lijkt er steeds meer op dat Brabantse drugscriminelen een prominente rol hadden in de enorme cocaïnewasserij die afgelopen zomer in Drenthe is ontdekt. Het was het grootste cokelab ooit in Nederland. De politie heeft zeker vier mensen uit Tilburg en omgeving op het oog, onder wie de voortvluchtige hoofdverdachte die wordt gezien als 'de drijvende kracht'.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Dat werd donderdag duidelijk op een nieuwe tussentijdse zitting over de zaak, voor de rechtbank in Amsterdam. Het lab was zo groot dat het in een jaar tijd ruim 2,1 miljard euro omzet kon halen. Dat is drie keer de jaaromzet van kledingconcern Zeeman, rekende het Openbaar Ministerie (OM) eerder al uit.

Dertien Colombianen
Op 7 augustus waren er drie invallen in het land. De politie pakte dertien Colombianen op in de oude manege in Drentse Nijeveen. Ze woonden er en sliepen op geïmproviseerde veldbedjes tussen de chemicaliën. Binnen lag 100 kilo cocaïnepasta waar poeder van gemaakt moest worden. Er was ook een inval in een loods met chemische stoffen in Elshout bij Drunen. En een inval in Apeldoorn in een loods met 125.000 kilo steenkool. Daarin zat 22.000 kilo coke verstopt.

Later pakte de politie nog meer mensen, onder wie vier mensen uit Tilburg, Sprang-Capelle en Oudheusden. Een van de verdachten is de voortvluchtige Oguz H. (51) uit Tilburg.

Een video van de politie over het drugslab:

Wachten op privacy instellingen...

De 51-jarige hoofdverdachte Oguz H. was "echt de initiator" van het lab, zei de officier van justitie donderdag. De Tilburger was van alle facetten van de operatie op de hoogte, stuurde iedereen aan, ging over de financiën en was "de drijvende kracht". Ook onderhield hij contact met zijn opdrachtgever in Colombia, die bij justitie alleen bekend is onder de naam Fighterpenguin.

Tilburger spoorloos
Het is niet bekend waar de Tilburger momenteel is. Justitie heeft een internationaal opsporingsbevel tegen hem uitgevaardigd. Hij is de enige verdachte die nog niet gearresteerd is.

Er zijn in totaal 26 verdachten, een aantal van hen is opgespoord dankzij de politiehack in telefoonbedrijf Encrochat.

'Politiemol'
Op de zitting voor de rechtbank werd ook duidelijk dat de drugsbende contacten had met een 'politiemol'. Die agent zou zijn omgekocht. Hij moest informatie leveren over de Tilburgse hoofdverdachte. Die wilde weten of hij voorkwam in de politieonderzoeken en wat de politie van hem wist.

In een cocaïnewasserij komen de drugs niet in kant-en-klare pakketten binnen. Het spul zit vaak opgelost in een ander materiaal, zoals karton. In deze zaak zat het in een lading steenkool die is gevonden in Apeldoorn. Het lab kon dagelijks 150 tot 200 kilo verwerken. Dagelijks ging het dus om een straatwaarde van pakweg 6 miljoen euro die werd omgezet.

Ook cokewasserijen in Brabant
De rechtszaak over Nijeveen wordt op zijn vroegst later dit jaar verwacht, mogelijk pas in 2022. In Nederland zijn er er de afgelopen jaren meer cokewasserijen dan anders opgerold. Ook in Lepelstraat en St. Willebrord waren er Colombiaanse laboratoria actief.

RTV Drenthe doet verslag:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.