Video

Noodbevel vanwege rellen in Tilburg: volop vernielingen, brandjes en illegaal vuurwerk

24 januari 2021 om 20:34 • Aangepast 25 januari 2021 om 19:52
nl
In Tilburg is een noodbevel van kracht vanwege rellen. In de buurt van de Wandelboslaan ontstond rond half negen een gespannen sfeer. Al snel liep het uit de hand. Er werd onder meer vuurwerk afgestoken en er zijn vernielingen aangericht. Vooral kinderkledingwinkel New Vulto in Tilburg liep grote schade op. Verder werden auto's in brand gestoken.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De sfeer was zo gespannen dat burgemeester Theo Weterings de politie extra bevoegdheden heeft gegeven om hard in te grijpen. Het gebied waarvoor dit gold, werd naarmate de avond vorderde uitgebreid. Tegen middernacht waren politie en Mobiele Eenheid nog steeds bezig om overtreders van de avondklok op te sporen en aan te houden. Eerder op de avond werd hiervoor ook een politiehelikopter ingezet. Inmiddels zitten negen verdachten vast.

Opvallend veel mensen hadden zich rond half negen gemeld in de omgeving van ROC Tilburg, dat ligt aan de Wandelboslaan. Tientallen auto's reden er rond en er werd flink getoeterd. De politie zette uit voorzorg een aantal wegen af. Er werd veel vuurwerk afgestoken en er zijn diverse verkeersborden en een lantaarnpaal uit de grond getrokken. Ook werden er persfotografen bekogeld met stenen en werden auto's in brand gestoken.

Het was druk in het Wandelbos.
Het was druk in het Wandelbos.

Kijk hier naar beelden van de ongeregeldheden in Tilburg:

Al snel werd de Mobiele Eenheid ingeschakeld. De groep met tientallen mensen verspreidde zich vervolgens over een groter gebied. Er werden onder meer etalageruiten ingetrapt. Op social media zijn beelden te zien van de onrusten. De politie probeert vanuit een helikopter overzicht te krijgen.

Wachten op privacy instellingen...

Nadat de oproep om te komen rellen werd aangekondigd via allerlei online-kanalen, voerde de politie stopgesprekken met de initiatiefnemers. Dat kon niet voorkomen dat het in de loop van de avond misging.

Het noodbevel dat is afgevaardigd geldt voor een gebied dat bestaat uit de Ringbaan West, de Alleenhouderstraat, het Kwekerijpad, de Statenlaan en de Lage Witsiebaan. Mensen die zich hier bevinden moeten alle aanwijzingen van de politie opvolgen.

Foto: SQ Vision
Foto: SQ Vision
Foto: SQ Vision
Foto: SQ Vision
Foto: SQ Vision
Foto: SQ Vision
Afvalbakken waren evenmin veilig in Tilburg.
Afvalbakken waren evenmin veilig in Tilburg.
Foto: SQ Vision
Foto: SQ Vision
De politie wist van de oproep.
De politie wist van de oproep.

Ook gedoe in Helmond
Rond negen uur zou er ook een demonstratie tegen de avondklok worden gehouden in Helmond. Hiervoor meldden zich tegen half negen een 'handjevol mensen' in de buurt van het stadion van Helmond Sport. Ook hier ontstond onrust.

Een betoging, eerder op de dag in Eindhoven tegen het beleid van de regering om het coronavirus te beteugelen, liep compleet uit de hand. Ook in onder meer Amsterdam en Urk ontaardden demonstraties dit weekend in een chaos.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.