'Bankier van de onderwereld' uit Breda moet acht jaar de cel in

26 januari 2021 om 15:12 • Aangepast 3 februari 2021 om 11:58
nl
Ronald N. (58) uit Breda, alias de Bankier van de Onderwereld, moet acht jaar de cel in. Dat bepaalde de rechtbank in Zwolle dinsdag. N. leefde als een ‘God in Frankrijk’. Dat rijkeluisleventje verdiende hij door systematisch miljoenen te roven van spaarders.
Profielfoto van Willem-Jan JoachemsProfielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door
Willem-Jan Joachems & Frances Vermeeren

Volgens de rechtbank in Zwolle, die de zaak behandelde, maakte Ronald N. (58) zich tien jaar lang schuldig aan witwassen, verduistering en gesjoemel met documenten, zoals verkoopfacturen.

Zwartspaarders
N. werkte lange tijd als bankier en vermogensbeheerder in Zwitserland, ook bij grote banken. Na 2009 begon hij voor zichzelf. Hij parkeerde geld van klanten -veelal zwartspaarders- in belastingparadijzen als Liechtenstein, Zwitserland, Dubai, Panama en het Cairibische eilandje Dominica. Soms nam hij ook cash geld mee naar Nederland voor zijn klanten.

Volgens de rechtbank is het kwalijk dat er geld aan hem werd toevertrouwd om het veilig te beleggen. Maar hij verduisterde dat juist en leidde hij er een luxe leven van. Door hem bleef zwart geld uit het zicht van de belastingdienst. Hij zorgde er ook voor dat misdaadgeld werd weggesluisd.

Misdaadgeld
Er zaten ook criminelen in het klantenbestand van N. Bij zijn arrestatie in de zomer van 2018 droeg hij een aktetas bij zich. Daar zaten enveloppen met vermogensoverzichten en namen. In het onderzoek kwam de politie diverse veroordeelde criminelen tegen. Onder hen een Brabantse ondernemer tegen met een fors strafblad en criminele contacten. Maar ook een man met een strafblad voor drugshandel en wapenbezit.

Vrijspraak
De advocaten van N. hadden veel kritiek op de zaak en vroegen om vrijspraak. De beschuldigingen waren te vaag, de bankier viel onder Zwiters bankgeheim en de misdrijven speelde zich af over de hele wereld en de rechtbank mocht er dus niks over zeggen.

Maar de rechtbank was het daar niet mee eens. Er is genoeg bewijs dat er klanten in Nederland bij N. kwamen met hun geld.

Afluisterapparatuur
De advocaten voelden zich in de aanloop naar de zaak ook 'bekeken'. Ze vonden dat ze niet vrij konden praten met de verdachte omdat ze het vermoeden hadden dat er in de enkelband van de verdachte afluisterapparatuur zat verstopt. Maar voor de rechtbank was daar geen enkel bewijs voor.

N. zweeg tijdens de politieverhoren en zijn proces.

Miljoenenclaims
Dertien gedupeerden hebben een schadeclaim ingediend. Er zitten erfgenamen tussen en een weduwe. Ze willen meer dan acht miljoen euro terug van de verdachte.

De rechtbank vindt de claim te omvangrijk en complex. Zo is er bij sommigen veel geld verdwenen en ontbreekt het overzicht. Soms was de claim te laat ingediend. Al met al konden de verdachte en zijn advocaat zich niet goed verdedigen tegen de ingewikkelde claims.

De geduurden krijgen het advies om zelf een rechtszaak te starten en bij de civiele rechter de claim op tafel te leggen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.