8000 euro schade voor gemeente na rellen in Den Bosch, miljoenenschade voor winkeliers

29 januari 2021 om 10:29 • Aangepast 4 februari 2021 om 10:26
nl
De gemeente Den Bosch schat dat de binnenstad ongeveer achtduizend euro schade geleden heeft door de rellen van afgelopen maandag. Het gaat om schade die door de gemeente betaald moet worden. Gesneuvelde winkelruiten en schade aan bijvoorbeeld kledingwinkels is voor de eigenaren en niet voor de gemeente.
Profielfoto van Rebecca Seunis
Geschreven door
Rebecca Seunis

Een woordvoerder laat weten hoe de schade er voor de gemeente ongeveer uitziet:

  • Op vijf plaatsen is straatwerk kapot. De kosten daarvan zijn ongeveer 1200 euro.
  • Een papierbak en een prullenbak in de binnenstad zijn totaal verwoest, de kosten daarvan zijn respectievelijk 1500 en 500 euro.
  • De inzet van personeel en materiaal zoals veegwagens, vrachtwagens en shovel voor opruimen kost zo'n 4000 euro.

Miljoenen
De totale schade aan de Bossche binnenstad is dus vele malen groter dan wat de gemeente moet betalen. Waarschijnlijk loopt de totale schade zelfs in de miljoenen, al is het exacte bedrag nog niet bekend. Alleen al de Primera leed voor 'honderdduizenden euro's' schade, vertelde eigenaresse Maaike Neuféglise dinsdagochtend al.

De schade voor de ondernemers wordt veelal vergoed door de verzekering. Als dat niet zo is, kunnen ze een beroep doen op een schadefonds van het Rijk.

Het Openbaar Ministerie wil veel van de geleden schade op de relschoppers verhalen. Vanwege de enorme bedragen waar het om gaat, is woensdag beslag gelegd op bankrekeningen van gearresteerde relschoppers. Ook zijn twee auto's in beslag genomen en is er loonbeslag gelegd. Dit wil zeggen dat er een beslag wordt gelegd op je loon of uitkering. Dit geld kan later gebruikt worden om gedupeerden te compenseren.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.