Britse coronavariant is volgens het RIVM al dominant, Brabantse besmettingen lopen weer iets achter

2 februari 2021 om 17:22 • Aangepast 3 februari 2021 om 16:42
nl
De Britse coronavariant heeft in Nederland veel sneller dan eerder voorspeld de overhand genomen. Het RIVM denkt dat twee derde van de vandaag met het coronavirus besmette personen dit virustype heeft. Het gevolg is dat 'alleen met de grootst mogelijke voorzichtigheid' maatregelen kunnen worden versoepeld, stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.
Profielfoto van Joris van Duin
Geschreven door
Joris van Duin

De nieuwe, besmettelijkere varianten gooien dus zoals verwacht roet in het eten van versoepelingen. En dat terwijl de meest recente besmettingscijfers er op het eerste oog redelijk goed uit zien. Sinds een week is het aantal positieve coronatests in heel Nederland met twintig procent gedaald tot 28.628. Onze provincie loopt daar net als vorige week bij achter. In Brabant nam het aantal besmettingen in een week tijd met dertien procent af tot 5063. Vorige week steeg het aantal besmettingen tegen de landelijke trend in zelfs lichtjes.

Zorgen om virusmutaties
Opnieuw hebben veel minder mensen zich laten testen op het coronavirus dan de week ervoor. Dit kan betekenen dat de testbereidheid van mensen lager ligt, stelt het RIVM. Een andere reden kan zijn dat er simpelweg minder mensen met klachten zijn. Het percentage mensen dat positief testte blijft haast onveranderd tussen de elf en twaalf.

Daarmee concludeert het RIVM dat de stevige lockdown die we sinds 15 december kennen zijn vruchten afwerpt. Het instituut onderstreept de zorgen rond de diverse, besmettelijkere, coronavarianten. Die worden minder hard getroffen door de lockdown dan het 'klassieke' coronavirus, dat we al langer kennen. Omdat de Britse mutatie B.1.1.7 inmiddels dominant is, verwachten experts dat de besmettingscurve binnenkort al zal oplopen. Dat leidt naar verwachting in maart of april tot een nieuwe piek aan ziekenhuisopnames en sterfgevallen.

Stijging opnames in Brabantse ziekenhuizen
Het beeld in de Brabantse ziekenhuizen ziet er net als het besmettingsniveau in onze provincie minder rooskleurig uit dan in heel Nederland. Landelijk nam het aantal opnames af, terwijl dat in onze provincie al twee weken op rij stijgt tot 250 in de afgelopen zeven dagen. Omdat ongeveer net zoveel patiënten naar huis mochten of zijn overleden, is de bedbezetting al wekenlang stabiel, zoals in onderstaande grafiek te zien is.

Aantal opgenomen coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen (screenshot: ROAZ)
Aantal opgenomen coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen (screenshot: ROAZ)

De verhouding tussen geregistreerde positieve coronatests (die afnemen en het aantal ziekenhuisopnames (dat stijgt) is daarmee scheef, stelt een woordvoerder van het Regionaal Overleg Acute Zorg. Het lijkt er volgens hem sterk op dat de testbereidheid onder de mensen lager is. Dat zou betekenen dat meer mensen met corona rondlopen zonder dat ze dat weten.

Basisscholen onder voorwaarden open
Ondanks de zorgen over de diverse coronamutaties mogen basisscholen en de kinderopvang vanaf maandag onder voorwaarden weer open. De rol die kinderen spelen in de verspreiding van het virus acht het kabinet als klein genoeg. Daarnaast wordt afhalen van bijvoorbeeld kledingstukken bij niet-essentiële winkels toegestaan.

Over de avondklok wordt het OMT om een nieuw advies gevraagd. Tot nu toe is het effect daarvan nog niet duidelijk, omdat die te kort geleden is ingevoerd. Komend weekend neemt het kabinet een besluit over het al dan niet verlengen daarvan. Verder blijft alles voorlopig zoals het de afgelopen periode was: middelbare scholen blijven gesloten, net als horeca, sportscholen en niet-essentiële winkels.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.