Rutte en Grapperhaus bezoeken Eindhoven na gewelddadige avondklokrellen en plunderingen - Omroep Brabant
Video

Rutte en Grapperhaus bezoeken Eindhoven na gewelddadige avondklokrellen en plunderingen

10 februari 2021 om 11:01 • Aangepast 18 februari 2021 om 15:37
nl
Demissionair premier Mark Rutte en minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid bezochten woensdag Eindhoven. Ze spraken daar met agenten, ME'ers en mensen die tijdens de rellen op 24 januari op het 18 Septemberplein en het station aan het werk waren. De kabinetsleden vertelden aan Omroep Brabant dat ze zeer onder de indruk waren van alle verhalen.
Profielfoto van Fieke Nobel
Geschreven door
Fieke Nobel

Rutte en Grapperhaus spraken een medewerker van ProRail die op het moment van de rellen aan het werk was op het station. "Ze hebben voortreffelijk gehandeld. Iemand heeft de spanning van de bovenleiding laten halen. Ook treinen kwamen niet meer binnen", zegt minister Grapperhaus.

Jumbo gewoon open
Ook demissionair premier Rutte was onder de indruk van hoe Eindhoven reageerde op het geweld: "Bijvoorbeeld de sociale werkplaats die meteen is gaan vegen 's nachts en de Jumbo die de volgende dag gewoon open ging terwijl het glas nog stuk was. Mensen kwamen ook gewoon."

Een aantal slachtoffers waarmee Rutte en Grapperhaus sprak, heeft nog last van hun ervaring. "Je ziet hoe ze daar nog steeds mee worstelen. Bij de politie en mensen die er op een andere manier mee te maken hadden."

Schokkend
"Eindhoven sprong eruit op een manier die ik echt schokkend vond", zegt minister Grapperhaus. "Dat werd in de gesprekken bevestigd. Mensen zijn in hun slechte bedoelingen doorgedraaid."

Een demonstratie, die niet toegestaan was, liep zondag 24 januari uit op een veldslag op het 18 Septemberplein en bij het station. 's Middags kwamen groepen mensen daar samen, waarna de sfeer steeds grimmiger werd. Burgemeester Jorritsma liet de bijeenkomst beëindigen waarna de ME het plein ontruimde. Een waterkanon dat in stelling werd gebracht kreeg een lekke band.

Extra sectie ME
De ME had zo'n moeite met het terugdringen van 300 tot 400 relschoppers dat de driehoek besloot traangas en de Koninklijke Marechaussee in te zetten. Later werd de Jumbo in het station geplunderd. Toen het waterkanon gerepareerd was, kwam de ME met een extra sectie uit Amsterdam in actie.

Wachten op privacy instellingen...

LEES OOK:

Lees alles over de avondklokrellen op onze themapagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.