Johan van Laarhoven praat over miljoenenschikking met justitie

10 februari 2021 om 13:11 • Aangepast 11 februari 2021 om 09:56
nl
Johan en Frans van Laarhoven proberen met het Openbaar Ministerie (OM) tot een schikking te komen. Daarmee kunnen de Tilburgse wietpioniers een lange rechtszaak én mogelijke celstraffen voorkomen.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Dat werd woensdagmiddag duidelijk op een regiezitting over de Grass Company. Op de zitting zelf meldde de officier van justitie nogal cryptisch, dat er onderling met elkaar wordt gesproken. Opvallend was de goede sfeer in de zaal tussen de officier van justitie en de advocaten.

De zaak sleept al sinds 2017 en eigenlijk willen alle partijen er snel een punt achter zetten. In 2018 is er al een schikking besproken maar de onderhandelingen liepen toen stuk.

'Varken'
De sfeer in de langslepende zaak was ooit totaal anders. Zo liep de spanning met één van de twee officieren van justitie een paar keer hoog op. Zeker na een tv-documentaire vorig jaar. De officier werd daarin door de advocaten 'varken' en 'idioot' genoemd.

Opvallend genoeg was de officier om wie het ging niet in de zaal. Zonder opgaaf van reden. Zijn collega was er wel.

Het voedt geruchten over een 'deal' die in de maak is. De rechtbank dankte de partijen aan het einde van de zitting voor de fatsoenlijke manier van omgaan met elkaar.

'Contacten'
Na afloop bevestigde het advocatenteam van Johan en de andere verdachten dat er contacten zijn. Ze verwezen door naar de financieel specialist van het team die er ook bij was. Ze erkende de gesprekken tussen de partijen. Daarmee lijkt het er op dat de schikking in de financiële hoek gezocht moet worden.

Het OM zegt dat Johan en Frans miljoenen euro's nooit hebben opgegeven aan de belastingdienst en hebben weggesluisd naar vage bedrijven in Luxemburg en Panama.

Buitenlandse bedrijfjes
Die bedrijven bestaan voor zover bekend niet meer. Op de zitting bleek dat het OM grote moeite had om een dagvaarding naar beide firma's te sturen. Het bedrijf in Luxemburg heet WBV, wat zou staan voor Weg van de Belasting. In Panama waren er twee adressen die mogelijk niet klopten.

De rechtbank vindt dat beide aanklachten tegen die bedrijven kunnen vervallen. Daarmee is voor het OM ook nagenoeg de weg afgesloten om nog achter het geld aan te gaan, mogelijk meer dan twintig miljoen euro.

Er zijn in deze megazaak al meer schikkingen gesloten, zeker twee. Daarin moesten verdachten een fiks bedrag betalen en nog een werkstraf uitvoeren.

Geen verdachten
Geen van de vier verdachten was woensdag naar de rechtbank in Breda gekomen. Ze moesten dat ook niet. Volgens hun advocaten hadden ze geen zin om te komen omdat ze toch hun verhaal niet konden vertellen en vanwege de media-aandacht. Bovendien zit Johan naar verluidt in quarantaine, wegens iemand uit zijn omgeving die ziek is. Maar ook hun afwezigheid kan worden uitgelegd als een teken dat er iets speelt: de advocaten wilden het misschien klein houden en geen emoties in de zaal.

Op de zitting vroeg het advocatenteam opnieuw om het getuigenverhoor van de voormalige hoofdofficier van justitie Charles van der Voort. Doel is de voorgeschiedenis beter in beeld krijgen. Maar daar zei de rechtbank over dat ze er onderling nog maar eens over moeten praten, of dat echt nodig is.

Enkelband
Johan zit in de laatste fase van zijn gevangenisstraf uit Thailand. Hij valt nu onder de reclassering en loopt met een enkelband in Nederland rond. In augustus is hij weer een vrij man.

De inhoudelijke rechtszaak is nog niet gepland. 2022 wordt dat, suggereerde de rechtbank. Er is nog wel een zitting gepland, over zes tot acht maanden vanaf nu. En in de tussentijd zijn er dus onderhandelingen. Dus misschien komt er helemaal geen rechtszaak.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.