Maandenlange celstraffen voor mannen die stenen gooiden naar agenten tijdens de rellen in Eindhoven

12 februari om 07:10 • Aangepast 13 februari om 06:55
Het strijdtoneel in Eindhoven eind januari (foto: SQ Vision).
Het strijdtoneel in Eindhoven eind januari (foto: SQ Vision).
Een 19-jarige man uit Best en een 34-jarige man uit Mierlo zijn donderdag veroordeeld tot celstraffen van respectievelijk vijf en zes maanden, waarvan twee maanden voorwaardelijk, omdat zij betrokken waren bij de rellen die eind januari plaatsvonden in het centrum van Eindhoven. Daarnaast moeten zij een schadevergoeding betalen.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Tijdens deze rellen werden winkels geplunderd, werd met stenen en fietsen gegooid naar agenten en werd een auto van ProRail in brand gestoken.

Stenen gooien
De man uit Mierlo was een van de mensen die stenen gooide naar de agenten en politiebusjes. Daarnaast sloeg en schopte hij tegen een politiebusje en brak hij een spiegel af.

De 19-jarige man uit Best gooide ook stenen richting de agenten en de politiebusjes. Daarnaast hielp hij bij het omvergooien van de auto van ProRail en was hij betrokken bij het plunderden van een supermarkt. Hij stal daar sigaretten.

Grof geweld
Bij het bepalen van de straffen hield de politierechter rekening met het feit dat er tijdens de rellen grof geweld is gebruikt tegen mensen en goederen. "Deze mannen zijn daar volledig in meegegaan. Ze hebben gedurende langere tijd aan het geweld deelgenomen en hebben er een actieve rol in gespeeld."

De zaken van twee andere verdachten werden donderdag aangehouden en worden 24 februari behandeld.

Nog meer gevangenisstraffen en jeugddetentie
Vorige week vrijdag veroordeelde de politie al vier relschoppers tot gevangenisstraffen. Dinsdag kregen drie minderjarigen jeugddetentie opgelegd vanwege hun betrokkenheid bij de rellen in Eindhoven.

LEES OOK:

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...