Video

Charlotte ploegt door de sneeuw om voor haar patiënten te kunnen zorgen

13 februari 2021 om 09:00 • Aangepast 13 februari 2021 om 09:41
nl
Waar de wereld de afgelopen dagen stil leek te staan en we massaal met sleetjes en schaatsen naar buiten gingen, ging het werk in de ziekenhuizen gewoon door. Verpleegkundige Charlotte van Doorn baande zich een weg door het sneeuwgeweld zodat ze voor haar coronapatiënten kan zorgen. Er kwamen kinderen afscheid nemen van hun vader.
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

De tweede coronagolf overspoelt de Brabantse ziekenhuizen. Overal staan zorgmedewerkers in de frontlinie. Voor Omroep Brabant houden negen van hen een videodagboek bij.

"Dan moeten alle operaties die voor morgen gepland staan, worden afgezegd."

De afdeling kort verblijf in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven waar Charlotte normaal gesproken werkt, staat nog altijd op standby: mochten er meer coronapatiënten worden opgenomen dan wordt die afdeling razendsnel tot corona-afdeling benoemd. “Dan moeten we alle operaties die voor morgen gepland staan, worden afgezegd.” En dan kunnen die patiënten simpelweg niet meer geholpen worden.

Zover is het nu nog niet. Maar er zijn al coronapatiënten genoeg in het ziekenhuis. Charlotte werkt nu op een andere afdeling die tot corona-afdeling is benoemd. Samen met een collega. “We zijn best wel aan het zoeken geweest vandaag”, vertelt ze. “Omdat we op deze afdeling niet weten waar alles ligt.” Het is alle hens aan dek in het ziekenhuis, dus verpleegkundigen staan regelmatig op een afdeling die ze niet goed kennen omdat ze er normaal gesproken niet werken. Ze worden ingezet waar het het hardst nodig is.

"Die man heeft aangeven zo niet meer door te willen."

Maar op élke corona-afdeling blijft het werk intensief en heftig. Zo had ze een ouder echtpaar op haar afdeling, die samen waren opgenomen. “Dat was echt heel sneu”, zegt Charlotte. Het stel is erg ziek. “De man heeft aangegeven zo niet meer door te willen”, vertelt ze, “die gaat aan de morfinepomp.” Gelukkig is er een mogelijkheid voor het gezin om bij elkaar te zijn en afscheid te nemen. “Zijn vrouw ligt naast hem. En de kinderen zijn er nu bij.”

Hoe emotioneel ook, ook dát is het dagelijks werk van deze verpleegkundige. En daarna ploegt ze zich weer een weg door de sneeuw naar huis. Om het een dag later opnieuw te doen.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.