Video

Extra controles bij Belgische grens vanwege carnavalsvakantie: 'Tijd van waarschuwen is voorbij'

13 februari 2021 om 14:00 • Aangepast 15 februari 2021 om 09:28
nl
De Belgische politie houdt extra grenscontroles vanwege de carnavalsvakantie. Zonder goede reden word je teruggestuurd met een boete van al snel 250 euro. "De tijd van waarschuwen is voorbij", weet commissaris Alain Verstrepen van de Vlaamse wegpolitie.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

Niet-essentiële reizen van en naar België zijn tot zeker 1 april verboden. Toch zijn er nog altijd een hoop Nederlanders die het proberen.

Tientallen Nederlandse auto's worden zaterdagochtend aan de kant gezet. "We hadden zojuist iemand die voor een verjaardagsfeestje naar België kwam. "Tja", glimlacht Verstrepen. "Dat is dus zeker geen essentiële verplaatsing."

Funshoppen
"Vakanties, funshoppen, feestjes, het mag allemaal niet. Dat zou nu wel bekend moeten zijn", vervolgt de commissaris. De boetes beginnen dus op 250 euro. "Deze worden hoger als je vaker de fout in gaat. Je hebt mensen die het al meerdere keren hebben geprobeerd." De grenswegen worden in beide richtingen in de gaten houden.

"Ook lokale wegen worden gecontroleerd. We verplaatsen de controles regelmatig", waarschuwt de agent. En dus heeft hij een duidelijke boodschap voor 'd'n Hollanders': "Blijf beter weg, als u hier niet moet zijn", zegt hij met onmiskenbaar Vlaams accent.

"Ik wil een dagje uit. Ik wist het niet."

Ook Amsterdammer Achmed Rachdi wordt aan de kant gezet. "Dit wist ik niet! Ik wilde gewoon een dagje uit, maar nu heb ik pech! Ze moeten dit beter bekendmaken."

Ook Bredanaar Jeffrey Gelderman moet stoppen. "Ik vind het vervelend en had hier niks van meegekregen. Ik wilde gewoon naar een paar vrienden gaan." Hij kwam er overigens met een waarschuwing vanaf.

Uitzonderingen
Wie toch legaal naar de zuiderburen wil, heeft een zogenaamde verklaring op eer nodig. Deze is te downloaden op de site van de Belgische overheid. Uitzonderingen om wel de grens over te mogen zijn bijvoorbeeld:

  • werk
  • studie
  • zorgen voor een ziek familielid
  • begrafenissen en huwelijken
  • zorg voor dieren
  • verhuizing

Mensen die in de grensstreek wonen, mogen ook de grens over voor alledaagse boodschappen. Vrachtwagens worden doorgaans niet meer gecontroleerd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.