Indoor Brabant gaat weer niet door, nu door gevaarlijk virus onder paarden

2 maart 2021 om 06:24 • Aangepast 3 maart 2021 om 06:13
nl
Het vermaarde paardensportevenement Indoor Brabant in Den Bosch gaat niet door nadat er een gevaarlijk virus is uitgebroken tijdens een topsportevenement in Valencia in Spanje. Organisatie-directeur Marcel Hunze heeft dit dinsdagmorgen bevestigd in het Omroep Brabant-radioprogramma WAKKER! Indoor Brabant zou van 12 tot en met 14 maart worden gehouden in de Brabanthallen.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Vorig jaar werd Indoor Brabant op het laatste moment afgelast vanwege de uitbraak van corona. Nu is de ernstigste uitbraak sinds jaren van het rhinopneumonievirus spelbreker.

'Verdere verspreiding voorkomen'
Maandag werd bekend dat alle internationale hippische wedstrijden in tien Europese landen tot en met 28 maart zijn afgelast. De internationale paardensportfederatie FEI wil hiermee voorkomen dat de uitbraak van het rhinopneumonievirus zich verder verspreidt. Door dit herpesvirus kunnen paarden verkouden worden, koorts krijgen en zelfs doodgaan.

Het besluit betekent dat ook Indoor Brabant niet kan doorgaan, zo meldt de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS). Eind januari maakte de organisatie van het evenement in Den Bosch nog bekend dat wedstrijden dit jaar mogelijk zijn, maar zonder publiek en sponsors.

Volgens Theo Fledderus van paardensportfederatie KNHS gaat het om de ergste variant van het rhinopneumonievirus. "De ergste van de drie heeft toegeslagen. Dat betekent dat er ook paarden doodgaan." Hij vindt het extra vervelend, omdat het virus heeft toegeslagen op een topsportevenement in Valencia. "Het gebeurde op een plaats waar heel veel paarden bij elkaar zijn. In elk geval meer dan 500. Van alle Nederlanders die er waren, zit nog één ruiter daar in quarantaine. Vier van zijn paarden zijn gezond, vier vertonen lichte verschijnselen."

Vier paarden overleden
In Spanje zijn inmiddels vier paarden aan het virus zijn overleden. In drie andere landen zijn gerelateerde uitbraken gemeld. In Nederland is nog geen sprake van een grote uitbraak, al kent Fledderus nog niet alle details.

De FEI laat verder weten dat er hard wordt gewerkt aan een protocol om alle paarden die al op een evenement in Europa gestald zijn, weer naar huis te krijgen. Er zitten momenteel verschillende Nederlandse ruiters met hun paarden op evenementen in onder meer Spanje, Portugal en Italië.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.