Liveblog

Coronanieuws: Jeroen Bosch Ziekenhuis weer gestart met heup- en knieoperaties

4 maart 2021 om 06:38 • Aangepast 5 maart 2021 om 08:21
nl
Ook op deze donderdag houden we je via dit liveblog op de hoogte van het laatste nieuws over de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van RedactieProfielfoto van ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • In onze provincie zijn 571 nieuwe besmettingen gemeld.
  • Er lagen donderdag 297 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen, woensdag waren dat er nog 302.
  • Na maanden mochten woensdagavond ook 'oudere jongeren' weer samen gaan trainen.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

23.00 - Liveblog gesloten
Het liveblog is gesloten! We zijn er morgen weer met alle corona-updates. Lees hieronder alles terug.

22.10 - 'Mexicaanse coronavariant duikt op in Limburg'
Opnieuw is er in Limburg een nieuwe variant van het coronavirus opgedoken. In Sittard, Maastricht, Born en Beek zijn afgelopen twee weken zeker tien mensen besmet geraakt met een nog niet eerder in ons land beschreven Mexicaanse mutant. Dat schrijft dagblad De Limburger.

22.00 - Banken zien nog altijd veel vraag naar coronahulp
Banken blijven veel steun verstrekken aan door coronacrisis getroffen bedrijven. Desondanks zien ze problemen ontstaan in sectoren die last hebben van beperkende maatregelen.

"De massieve overheidssteun houdt veel bedrijven in de getroffen sectoren overeind met als doel zoveel mogelijk gezamenlijk de eindstreep te halen", zegt voorzitter Chris Buijink van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). "Ondertussen bouwen de schulden zich verder op. Het is daarom voor velen een zeer spannende tijd."

21.40 - 381 miljoen vergoeding vaste lasten toegekend in nieuwe ronde
Sinds 15 februari hebben zo'n 66.000 ondernemers wegens de coronacrisis een vergoeding van de vaste lasten aangevraagd voor het eerste kwartaal van 2021. Aanvragen van meer dan 36.000 bedrijven zijn goedgekeurd. Samen hebben zij al 381 miljoen euro toegekend gekregen.

De TVL-regeling werd recent uitgebreid, zodat ook kleinere ondernemers ervan gebruik kunnen maken. Waar een ondernemer eerder minimaal 3000 euro aan maandelijkse vaste lasten moest hebben, ligt die ondergrens nu op 1500 euro. Zo'n 6200 ondernemers uit deze categorie dienden een aanvraag in.

21.00 - Heup- en knieoperaties opgestart in Jeroen Bosch Ziekenhuis
In het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch is weer begonnen met het uitvoeren van heup- en knieoperaties. In de pilot wordt geopereerd in de operatiekamers die nu niet kunnen worden gebruikt. Dat ze niet worden gebruikt, komt omdat er een tekort is aan verpleegkundigen die voor de geopereerde patiënten kunnen zorgen.

Dirk van Oostveen, orthopedisch chirurg: “We hebben dus nagedacht over hoe we deze zorg anders, slimmer konden organiseren. Waarbij we zo min mogelijk een beroep hoeven te doen op onze verpleegkundigen en zo min mogelijk bedden bezetten.”

Het idee is dat de mensen dezelfde dag nog naar huis gaan, maar ze kunnen indien nodig ook nog een nacht blijven slapen. Als ze daarna onverhoopt toch nog niet naar huis kunnen, is er de mogelijkheid om verder verzorgd te worden bij verpleeg- en thuiszorgorganisaties.

20.30 - 'CBR schrapt alle theorie-examens tot 14 maart'
Het CBR schrapt alle theorie-examens, nascholing en cursussen van het CBR die tot 14 maart gepland staan. Dat meldt de NOS. "Praktijkexamens zijn sinds gisteren weer mogelijk, maar klassikale bijeenkomsten zijn vooralsnog niet toegestaan vanwege de coronamaatregelen. Zodra de theorie-examens en cursussen weer mogelijk zijn, worden alle geschrapte afspraken kosteloos ingehaald. Het CBR heeft daarvoor tot en met mei plekken vrijgehouden", schrijft de omroep.

Onlangs werd de geldigheid van rijbewijzen al verlengd.

19.00 - België wijst verzet vanuit EU tegen reisverbod af
Het verbod op niet-noodzakelijke reizen naar en vanuit België is een proportionele en tijdelijke maatregel om te helpen een derde golf coronabesmettingen in het land te voorkomen. De Belgische autoriteiten antwoorden dat aan de Europese Commissie die zes lidstaten waaronder België en Duitsland maant om zo snel mogelijk hun reisbeperkingen in te trekken.

Zulke zware maatregelen zijn niet op hun plaats, vindt de commissie. Het dagelijks EU-bestuur vroeg België het verbod te vervangen door 'meer doelgerichte maatregelen', zoals quarantaine en testen. Die zijn volgens de commissie minder beperkend voor het vrije verkeer in de EU en beschermen ook de volksgezondheid. Ze gaf België tien dagen tijd om te antwoorden.

17.50 - 'Regels verpleeghuizen kunnen soepeler, adviseert OMT'
Het Outbreak Management Team adviseert om de coronaregels voor verpleeghuizen te versoepelen. Bewoners die een tweede inenting hebben gekregen, zouden twee bezoekers per dag mogen ontvangen, in plaats van één bezoeker.

Als ze in contact zijn geweest met iemand die positief is getest, hoeven ze niet tien maar vijf dagen in quarantaine, meldt de NOS. Het aantal besmettingen in verpleeghuizen daalt de laatste tijd flink. Daarom vindt het Outbreak Management Team de versoepeling verantwoord.

17.45 - Samenscholende ouderen hoeven boete niet te betalen dankzij Johan de Vos
Kees Smit en acht vrienden werden donderdag enorm verrast. Vorige maand kregen de gepensioneerde ouderen een boete omdat ze zich niet hielden aan het samenscholingsverbod, maar dankzij horecaman Johan de Vos hoeven ze die niet uit eigen zak te betalen.

Hij legt negen maal 95 euro op tafel van het geld dat hij ophaalde om een horecaboete te betalen, die hij verwachtte nadat hij dinsdag zijn terras opengooide.

17.00 - Ondanks corona evenveel kankerdiagnoses bij Nederlandse kinderen
Over het hele door corona getekende jaar 2020 zijn er in ons land ongeveer evenveel kankerdiagnoses bij kinderen gesteld als in voorgaande jaren, circa 600. Dat blijkt uit navraag bij het Integraal Kankercentrum Nederland, dat zich baseert op de Nederlandse Kankerregistratie.

Het afgelopen jaar kwam veel reguliere zorg onder druk te staan doordat de coronacrisis veel aandacht en maatregelen vergde, maar de strijd tegen kanker bij kinderen bleef zo goed als gehandhaafd.

16.00 - Voor het eerst export AstraZeneca-vaccins uit EU tegengehouden
Voor het eerst is de uitvoer van een vracht coronavaccins van AstraZeneca uit de EU tegengehouden. Een partij van 250.000 vaccins mag van Italië en de Europese Commissie niet naar Australië worden geëxporteerd, bevestigen Brusselse bronnen na berichtgeving door de Financial Times.

AstraZeneca levert al geruime tijd minder aan de Europese Unie dan is afgesproken. Ook de leveringen komend voorjaar dreigen tegen te vallen. Als een vaccinfabrikant niet aan zijn verplichtingen voldoet, kunnen EU-landen en de Europese Commissie de export blokkeren.

15.25 - 571 nieuwe Brabantse besmettingen gemeld
Het RIVM heeft landelijk 4161 nieuwe coronabesmettingen genoteerd tussen woensdag- en donderdagochtend. Dat zijn er minder dan het gemiddelde van de afgelopen week, dat op 4532 positieve tests per dag staat. In onze provincie zijn 571 besmettingen gemeld het afgelopen etmaal.

Wachten op privacy instellingen...

15.09 - Iets minder coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen
In de Brabantse ziekenhuizen liggen op dit moment 297 mensen met corona. Dat is iets minder dan woensdag, toen er 302 mensen met covid in het ziekenhuis lagen. Er zijn 25 nieuwe mensen opgenomen. De afgelopen 24 uur zijn er 29 mensen ontslagen uit de Brabantse ziekenhuizen, twee patiënten zijn overgeplaatst en vier mensen zijn overleden.

Nationaal gezien liggen er ook minder covidpatiënten in het ziekenhuis, dat zijn er nu 1.923. Dat zijn er 23 minder dan op woensdag en 61 minder dan dinsdag.

14.30 - Nederlandsche Bank: stijgende rente geeft optimisme weer
De stijgende rentes op staatsobligaties zijn volgens president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) een goed teken. Volgens hem geeft het aan dat op de financiële markten rekening wordt gehouden met economisch herstel van de coronacrisis. "Er zijn redenen om optimistisch te zijn over de tweede helft van dit jaar wanneer de lockdowns worden opgeheven", zegt Knot. "De hogere rentes weerspiegelen de verbeterde groeivooruitzichten en hogere inflatieverwachtingen en dat is op zich een positief verhaal."

12.18 - WHO: coronavirus leeft op na zes weken afname
Het coronavirus leeft op in Europa, na een afname van zes weken. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) afdeling Europa. Het aantal besmettingen is de afgelopen week met 9 procent toegenomen. Ook worden volgens de WHO in meer dan de helft van de Europese landen meer besmettingen met varianten van het oorspronkelijke virus vastgesteld. De afdeling Europa van de WHO gaat over 53 landen, inclusief enkele Centraal-Aziatische.

10.30 - Rutte: 'Snelle formatie met oog op coronacrisis'
VVD-lijsttrekker Mark Rutte wil na de verkiezingen een snelle formatie van een nieuw kabinet, met het oog op de coronacrisis. Dat zegt hij in het Radio 1 Journaal. "Niemand, denk ik, zal ervoor pleiten om midden in de crisis eens zes maanden te gaan praten over drie cijfers achter de komma over hoeveel geld er gaat naar het provinciefonds", zegt Rutte. De vorming van het huidige, inmiddels demissionaire, kabinet, was vier jaar geleden de langste formatie sinds de Tweede Wereldoorlog. Het duurde toen zo'n zeven maanden voordat er een nieuwe regering was.

10.07 - Europa keurt Russisch Spoetnik-vaccin
Het Europese medicijnagentschap EMA gaat meekijken met de proeven naar het Russische coronavaccin Spoetnik. Dat is de laatste stap voordat ontwikkelaars vragen om goedkeuring en Europa moet beslissen of het vaccin hier ingezet mag worden. De fabrikant van het Spoetnik meldde vorige maand dat het vaccin bijna 92 procent effectief is.

Het Spoetnik-vaccin moet twee keer worden toegediend voordat het effectief is. In Europa wordt nu geprikt met de vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca.

8.56 - 'Corona net zo seizoensgebonden als griep'
Corona is net zo seizoensgebonden als de griep. Dat zegt seizoenseffectonderzoeker Martijn Hoogeveen in het Omroep Brabant-programma WAKKER. Volgens Hoogeveen zwakt corona af zodra het griepseizoen eindigt, ongeveer vanaf week tien. Halverwege de zomer, als het griepseizoen weer begint, heeft corona volgens de onderzoeker weer kans om te groeien.

Hoogeveen denkt dat een eventuele nieuwe coronagolf na de zomer ‘een eitje’ wordt, omdat dan meer mensen zijn gevaccineerd. Voor het onderzoek vergeleek Hoogeveen het seizoenspatroon van griep met covid. “Die correlaties zijn heel sterk. De kans dat dat spontaan gebeurt is theoretisch zo klein, dat we kunnen concluderen dat corona net zo seizoensgebonden is als griep", zegt Hoogeveen.

8.07 - Britten gaan aangepaste coronavaccins versneld goedkeuren
Groot-Brittannië gaat vaccins tegen nieuwe varianten van het coronavirus versneld goedkeuren. Farmaceuten die een coronavaccin aanpassen dat al is goedgekeurd, hoeven daarna niet ook nog langdurig onderzoek te doen om aan te tonen dat het vaccin werkt. Die aangepaste vaccins moeten straks in enkele weken of maanden goedgekeurd kunnen worden, schrijft de BBC. Er wordt tijdens de versnelde goedkeuringsprocedure onder meer gekeken naar antistoffen die na de vaccinatie worden aangemaakt. Zo wordt gemeten hoe effectief en veilig het vaccin is.

6.40 - Zes op de tien Nederlanders vindt dat de terrassen open kunnen
Zes op de tien Nederlanders vindt dat de terrassen open kunnen. Dat blijkt uit onderzoek van I& Research in opdracht van de NOS. Uit het onderzoek blijkt ook dat de steun voor het coronabeleid van de regering is gedaald: van 75 procent eind januari naar 62 procent op dit moment. Vooral de economische maatregelen, zoals het beperkt openen van de winkels en het sluiten van de horeca, kan op steeds minder compassie rekenen. In januari stond 53 procent van de ondervraagden daar nog achter, nu is dat 42 procent.

Volgens het onderzoeksbureau neemt de steun voor strengere maatregelen voor het eerst af. 59 procent van de mensen vindt dat er versoepelingen moeten komen en 10 procent wil zelfs helemaal geen lockdown meer. Daartegenover staat dat 9 procent juist voor een aanscherping van de regels is. I&O Research ondervroeg 2685 Nederlanders tussen 26 februari en 1 maart.

6.20 – Stijgend aantal jonge werklozen
Het aantal werkloze jongeren is toegenomen. In het vierde kwartaal van het afgelopen jaar waren er 36.000 meer jongeren werkloos dan in dezelfde periode een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook de groep jongeren die niet naar een baan zocht of beschikbaar was voor de arbeidsmarkt groeide, met 29.000. Het aantal werkende jongeren daalde het sterkst onder kelners en barpersoneel.

De jarenlange stijging van de arbeidsparticipatie van jongeren tussen de 15 en 25 jaar oud kwam aan het begin van de coronacrisis abrupt tot stilstand. Het meest was die daling te zien onder jonge mannen die geen formeel onderwijs volgden, van ruim 80 procent naar 76 procent. Bij mannen die een opleiding volgden, daalde de arbeidsdeelname van bijna 59 procent naar tegen de 56 procent. Bij vrouwen was de daling iets minder sterk.

6.10 - 'Kinderen met handicap eenzamer dan ooit'
Kinderen met een handicap hebben zwaar te lijden onder de huidige lockdown. Maar liefst 72 procent van de meisjes en jongens met een beperking is door de coronacrisis eenzamer dan ooit. De problematiek leidt niet alleen tot een sociaal isolement, maar brengt ook een toename van fysieke en mentale klachten met zich mee. Dit blijkt volgens De Telegraaf uit onderzoek dat de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind uitvoerde onder gezinnen van wie ten minste één kind te maken heeft met een beperking.

Ook ouders en verzorgers hebben het niet gemakkelijk: driekwart van hen voelt zich onvoldoende gesteund door instanties om deze tijd door te komen. Het Gehandicapte Kind zet tijdens de lockdown extra in op het verstrekken van ondersteunende middelen voor in huis.

6.00 - Bescheiden groei agrarische sector
De agrarische sector zal ook dit jaar groei laten zien, al ligt het tempo naar verwachting lager dan afgelopen jaar. Volgens het Economische Bureau van ING zal de productie dit jaar met 0,5 procent toenemen, waar dat in 2019 nog dik 1 procent was. Daarbij staan door de coronacrisis de prijzen wel onder druk. Ook spreken de stikstofbeperkingen in het nadeel van de sector.

Volgens ING is door de coronacrisis een mindere vraag vanuit de landbouwsector ontstaan. Dat heeft veelal geleid tot lagere prijzen. Onder anderen telers van frietaardappelen kampten met problemen. Ook groenten die onder glas worden gekweekt werden minder afgezet in het zogeheten food-kanaal, vooral als gevolg van de sluiting van de horeca.

Melkveehouders kregen te maken met een daling van de melkprijs en hogere voerkosten. Dat laatste geldt is eveneens het geval bij in de pluimvee- en varkenssector. Voor laatstgenoemde groep speelt behalve de onzekerheid rond de coronacrisis mee dat ook niet duidelijk is hoe de Afrikaanse varkenspest zich ontwikkelt.

5.40 - Tegenslag voor Nederlandse export blijft
De Nederlandse export blijft last houden van de coronacrisis en de lockdown. Volgens de maandelijkse Corona Monitor van ondernemersvereniging evofenedex en kredietverzekeraar Atradius rekent bijna de helft van de ondervraagde bedrijven op een stevige omzetdaling dit jaar. Gemiddeld denken de exporteurs het daarbij met krap een vijfde aan minder inkomsten te moeten doen. Circa 14 procent van de exporteurs denkt dat de negatieve impact van de crisis ook volgend jaar voelbaar zal zijn.

Bart Jan Koopman, directeur bij evofenedex: "De situatie blijft zorgelijk voor bijvoorbeeld bedrijven in de metaal en chemiesector en desastreus voor de reis-, beurs- en evenementensector. Bedrijven in voeding, land- en tuinbouw doen het juist relatief wat beter", zegt hij. Zijn belangenorganisatie ziet ook lichtpuntjes. Ongeveer één op de acht ondernemers verwacht wel te profiteren van de coronacrisis. Daarbij wordt gemiddeld op een groei van de omzet met 12 procent gerekend.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!