Brabantse horeca steeds gefrustreerder door gebrek aan versoepelingen

21 maart 2021 om 21:14 • Aangepast 22 maart 2021 om 10:02
nl
Meer dan vijf maanden is de horeca aan één stuk gesloten en het lijkt er sterk op dat dit voorlopig zo blijft. Het kabinet ziet volgens verschillende media geen ruimte om nu de coronamaatregelen te versoepelen. Dit leidt tot groeiende frustratie bij Brabantse horecaondernemers, die een spontane openstelling niet uitsluiten.
Profielfoto van Joris van Duin
Geschreven door
Joris van Duin

De hoop van veel ondernemers was gevestigd op de persconferentie van komende dinsdagavond. Bij een gunstige ontwikkeling van de coronacijfers, zouden premier Rutte en minister De Jonge versoepelingen aankondigen. Een deel van het kabinet overlegde zondagmiddag over bijvoorbeeld de avondklok en het heropenen van terrassen. Maar daarvoor lijken stijgende besmettings- en ziekenhuiscijfers nu te hoog te liggen, melden Haagse bronnen aan de NOS.

Het gevolg is dat de terrassen ook met Pasen binnen blijven. Dit leidt bij veel ondernemers tot groeiende frustratie. Zo reageert horecavertegenwoordiger Johan de Vos uit Breda fel op topviroloog Marion Koopmans, die twee maanden wil wachten met het terugdraaien van coronamaatregelen. "Dat gaat 'm gewoon niet worden. We komen dan lijnrecht tegenover elkaar te staan. Ik denk dat de burgemeesters dan echt aan de bak mogen."

Breda: 'Gebrek aan realiteitszin'
De Vos doelt daarmee op het volgens hem groeiende sentiment onder horecaondernemers om de zaak gewoon open te gooien. Ook als de overheid dat verbiedt. Begin deze maand opende hij aangekondigd het terras van café Boerke Verschuren tijdens een landelijke horeca-actie. Maar de tijd van aankondigen is volgens hem nu wel voorbij. Zeker als de temperaturen oplopen, het zonnetje schijnt en de parken vollopen met mensen. "Wij kunnen mensen veilig faciliteren. Als de overheid de illusie heeft dat wij weer tegen volle parken aan gaan kijken en dicht blijven, dan getuigt dat van een gebrek aan realiteitszin."

Het kabinet voerde eerder aan dat het openen van een enkel terras prima kan, maar dat het openen van alle terrassen problematisch zou zijn. Dit vanwege de vele reisbewegingen. Maar volgens De Vos zijn die er sowieso al. "Mensen trekken er allemaal op uit. Het wordt langer licht, het weer wordt beter. We zien straks volle bossen en parken. Het is een tunnelvisie waar mensen klaar mee zijn."

Tilburg: 'Hoop op versoepelingen'
Zijn collega Tim Wijdemans van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in Tilburg reageert milder, maar niet minder teleurgesteld. "Tijdens de vorige persconferentie is perspectief geboden: afhankelijk van de coronacijfers mogen de terrassen open. Dat lijkt nu dus niet door te gaan en dat is vervelend. Aan de andere kant zou het vreemd zijn als we als horeca, kijkend naar de oplopende coronacijfers, zeggen: het is tijd om te versoepelen. Al hopen we daar natuurlijk wel op."

Volgens Wijdemans is alleen het openen van terrassen dan niet de zaligmakende oplossing. "Er zijn meer zaken zonder dan met terras. Die zouden hiermee niet geholpen zijn."

Eindhoven: 'Troosteloos en uitzichtloos'
Ruud Bakker van KHN-afdeling Eindhoven noemt de situatie troosteloos en uitzichtloos. "We gaan onderhand naar zes maanden sluiting. Met de sluiting van vorig voorjaar kom je dan al op negen maanden uit. Ik zie het de komende periode somber in." De Eindhovenaar vestigt zijn hoop op burgemeesters, die begin deze maand al pleitten voor het heropenen van onder meer de terrassen. "Zij kunnen hier ook een rol in spelen."

Net als De Vos worstelt Bakker met de vraag: 'Zal ik gewoon opengaan?' "Als het beter weer wordt, lopen de parken, stranden en bossen helemaal vol. Ik kan dan écht niet meer uitleggen dat wij gesloten moeten blijven. Dat is gewoon niet te begrijpen. Tijdens de horeca-actie van eerder deze maand deden we niet mee. Maar ook mijn achterban wordt steeds wilder. Op een gegeven moment denk ook ik: We gaan gewoon open. Veel succes ermee'."

Wachten op privacy instellingen...

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!