Zoon (22) slaat zijn vader dood met een klauwhamer: 15 jaar cel geëist

15 april om 14:32 • Aangepast 23 april om 14:42
Onderzoek bij het huis van vader en zoon De Vlieger (archieffoto: Raymond Merkx).
Onderzoek bij het huis van vader en zoon De Vlieger (archieffoto: Raymond Merkx).
De 22-jarige zoon van gemeenteraadslid Jack de Vlieger uit Sint-Michielsgestel moet als het aan justitie ligt vijftien jaar de cel in. Dat bleek donderdag bij de rechtbank in Den Bosch. Hij doodde zijn vader augustus vorig jaar met een klauwhamer.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

Jack de Vlieger werd op 22 augustus meerdere malen met de hamer geslagen, onder meer op zijn hoofd. Volgens het OM zijn op het lichaam schedelbreuken, ribbreuken, een klaplong en ernstig bloedverlies vastgesteld. Deze verwondingen zijn hem fataal geworden.

Het gemeenteraadslid werd die dag dood gevonden in de garage van zijn huis aan de Regent Smitsstraat in Sint-Michielsgestel. Zijn zoon werd 's avonds aangehouden en wordt door justitie verdacht van moord.

Regelmatig ruzie
De vader en zoon hadden regelmatig ruzie. Sterker nog, Jack zou hem jarenlang onderdrukt en psychisch mishandeld hebben. “Hij maakte mijn leven tot een hel”, zo zei de verdachte. Ook had de zoon al langer last van zelfmoordneigingen.

De verdachte zei zijn vader te hebben gedood na een ruzie eerder die dag over zijn eetstoornis. Het slachtoffer zou tegen zijn zoon hebben gezegd dat die maar beter zelfmoord kon plegen.

Die opmerking was de druppel: alle opgekropte emotie kwam naar buiten. “Ik wilde gewoon vrij zijn. Ik moest hem pijn doen, zoals hij mij ook altijd pijn deed. Dat lukt niet met woorden, die gleden van hem af”, vertelde de zoon zichtbaar geëmotioneerd. Toen zijn vader later die dag terug kwam van de milieustraat, wachtte hij hem op met de klauwhamer en sloeg op hem in.

Daarna ging de verdachte douchen. Hij dacht dat zijn vader dood was. Toen hij na het douchen ontdekte dat hij nog leefde, sloeg hij nogmaals op hem in. Hij dacht zijn vader een ‘monster was dat niet dood kon’.

Borderline
Volgens deskundigen heeft de verdachte onder meer borderline en is hij daarom minder toerekeningsvatbaar. Ze achten de kans op herhaling klein en adviseren verder geen behandeling. Justitie houdt daar rekening mee in de strafeis en eist daarom geen tbs maar gevangenisstraf. “Jarenlange terreur van een dominante vader was aanleiding voor deze moord, maar mag nooit een reden zijn voor zoveel geweld”, zegt het OM.

De Vlieger was ruim veertig jaar betrokken bij de Partij van de Arbeid en was bondsbestuurder bij de FNV. Zijn onverwachte dood zorgde dan ook voor geschokte reacties vanuit de buurt, vakbond en ook de politiek. Jack de Vlieger is 64 jaar oud geworden.

De uitspraak volgt over twee weken.

Het condoleanceboek en een foto van Jack de Vlieger (archieffoto: gemeente Sint-Michielsgestel).
Het condoleanceboek en een foto van Jack de Vlieger (archieffoto: gemeente Sint-Michielsgestel).
Onderzoek bij het huis van De Vlieger (archieffoto).
Onderzoek bij het huis van De Vlieger (archieffoto).

LEES OOK:

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...