Video

'Het is oorlog hier', chatte Bossche relschopper en hij krijgt 10 maanden

16 april 2021 om 11:59 • Aangepast 26 april 2021 om 15:46
nl
De politierechter heeft vrijdagochtend de eerste verdachte van de avondklokrellen in Den Bosch veroordeeld. Quinten T. (21) uit Den Bosch kreeg 10 maanden celstraf, waarvan de helft voorwaardelijk, voor vernieling en plundering. De officier van justitie sprak van een 'aanvalsgolf' waar de man aan meedeed.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Maandagavond 25 januari trokken zo'n 200 jongeren vanuit de Graafsewijk het centrum van Den Bosch in. Anderhalf uur lang vernielden ze straatmeubilair, fietsen, auto's, ruiten en ze plunderden winkels.

Bivakmuts
De politie pakte tientallen verdachten op, vooral voor overtreding van de avondklok. Eén van hen was Quinten. Hij droeg zwarte kleding en had een bivakmuts op zak.

Een groot rechercheonderzoek werd gestart om te zien of hij en anderen ook bij de rellen waren. Bewakingscamera's filmen Quinten die avond bij de Sunglass-winkel op de Markt, als hij tegen een ruit trapt. Even later registreert de camera van de frietzaak aan de Hooge Steenweg hoe hij de gesloten winkel binnengaat Hangend over de toonbank pakt hij drie blikjes drinken. Op de camerabeelden van de Primera in de Visstraat stapt hij door een kapot raam naar binnen. Ook is te zien hoe hij een filmpje voor een vriend maakt.

'Het is oorlog hier'
In zijn telefoon vond de politie een berichtje dat hij tijdens de rellen stuurde: 'Het is oorlog hier'. Quinten zegt zelf over zijn daden: “Ik was bij familie in de Graafsewijk en ik hoorde dat er rellen waren. Ik heb me heel erg laten meeslepen. Ik denk dat het impulsief gedrag was. Ik ben begonnen met trainingen om dat onder controle te krijgen". Hij ontkende eerst alles, maar legde later wél een bekentenis af.

Strafblad
De jonge Bosschenaar is vaker veroordeeld, voor onder meer diefstal en inbraken. Zijn strafblad telt 5 pagina's. Hij stond al onder toezicht van de reclassering. Die zien dat hij last heeft van de impulsiviteit en ervan af wil.

Hij heeft een vriendin en woont bij haar en zijn schoonmoeder. Sinds 25 januari zit hij in een cel in Grave. Hij wil graag aan de slag in de bouw.

'Rellen om te rellen'
De officier van justitie zegt dat de man via sociale media meedeed aan oproepen tot geweld. "Het was rellen om te rellen". Ze eiste tien maanden onvoorwaardelijke celstraf, 'om uiting te geven aan de grote maatschappelijke verontwaardiging'. Het is de hoogste eis tot nu toe voor de avondklokrellen in Brabant.

Te hoog, vindt de advocaat van Quinten. En te breed: alle schade en alle geweld kan onmogelijk door de Bosschenaar zijn gepleegd. De diefstal sprak voor zich: die heeft hij duidelijk gepleegd. De verdachte zei aan het einde van de zitting: "Ik heb er veel spijt van".

De rechter vond alles bewezen, behalve diefstal uit de Primera en legde 10 maanden cel op, waarvan de helft voorwaardelijk als stok achter de deur. En de eis dat hij wat van zijn leven gaat maken en niet meer de fout in gaat.

Schadeclaims
Er zijn 42 aangiftes gedaan door mensen die schade hadden. En er zijn 15 schadeclaims bekend bij het OM, voor bij elkaar zo'n 40.000 euro. Net als bij de rellen in Eindhoven moeten de veroordeelde verdachten dat uiteindelijk samen ophoesten. Het OM wil dat ook deze verdachte mee gaat betalen. De rechter ook: 23.000 euro afgerond.

De vier mannen die vrijdag voor de politierechter verschijnen komen uit Den Bosch, Rosmalen en Vught, van 20 tot 26 jaar. De zitting begon, zoals de meeste zittingen rond de rellen in Eindhoven, met vertraging. De zittingen duren steeds ook veel langer dan gepland.

LEES OOK ONZE THEMAPAGINA OVER DE AVONDKLOKRELLEN

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.