LIVEBLOG

Coronanieuws: 1248 nieuwe coronabesmettingen in Brabant gemeld

19 april om 06:55 • Aangepast 20 april om 10:16
Een coronatest.
Een coronatest.
Ook deze maandag houden we je via dit liveblog op de hoogte van het laatste nieuws rond de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • 1248 nieuwe besmettingen gemeld in Brabant
  • Aantal ziekenhuisopnames in Brabant is opgelopen naar 389
  • Scholen krijgen vandaag de eerste zelftesten geleverd.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Dit liveblog is gesloten. Dinsdag openen we een nieuw liveblog waarin we je op de hoogte houden van al het nieuws rondom de coronacrisis.

Liveblog

20.50

BOA-bond wil terrassen langer open

De Nederlandse BOA Bond wil dat de terrassen vanaf 28 april tot 20.30 uur openblijven. Zo moet worden voorkomen dat mensen van het terras naar de supermarkt gaan voor alcohol en eten en daarna samenkomen in parken.

De BOA Bond reageert op berichten bij meerdere media dat het kabinet van plan is om de terrassen te openen tussen 12.00 uur en 18.00 uur. De bond zegt op Twitter dat het beter is om de eindtijd uit te stellen tot nadat het verkoopverbod op alcohol in de supermarkten ingaat om 20.00 uur.

19.46

Dodenherdenking op de Dam weer zonder publiek

De Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam zal ook dit jaar vanwege het coronavirus zonder publiek plaatsvinden. De gemeente Amsterdam heeft dat bekendgemaakt. Zoals ieder jaar zullen het herdenkingsprogramma in De Nieuwe Kerk en de ceremonie op de Dam wel via de televisie te volgen zijn.

18.14

Overgewicht zorgt voor grotere kans op ernstig verloop corona-infectie

Coronapatiënten met overgewicht of obesitas lopen een groter risico om een ernstiger infectie op te lopen. Ze hebben ook vaker zuurstof nodig en komen vaker aan de beademing te liggen. Dat bevestigt internationaal onderzoek. De kans om aan corona te overlijden is niet groter bij mensen met overgewicht of obesitas.

18.08

Zestigduizend inschrijvingen voor proefreis Gran Canaria

Er zijn al 60.000 inschrijvingen binnengekomen op 180 plekken voor een proefreis naar Gran Canaria. Dat zeggen reisorganisaties TUI en Corendon.

TUI en Corendon hadden al rekening gehouden met een stormloop op de plekken. Voor de eerste testreis naar Rhodos kreeg branchegenoot Sunweb 25.000 aanmeldingen. Tijdens de reis naar Gran Canaria krijgen reizigers meer vrijheid dan tijdens de eerste testtrip naar Rhodos. Daar mochten deelnemers niet van hun resort af. Op de Canarische Eilanden mogen de reizigers dat wel.

17.56

Marktkooplui vragen aandacht Veiligheidsberaad

Een groep marktkooplieden heeft maandagmiddag voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad twee petities en een grote zak met koekkruimels aangeboden. De ambulante verkopers vinden namelijk dat de markten in de hele coronacrisis worden vergeten. Zij willen weer open kunnen omdat winkelen in de buitenlucht volgens hen veilig kan. "Onze koek is bijna op, vandaar de kruimels", zegt standwerker Paul Bol namens ruim 17.000 handelaren in onder meer kleding en andere non-foodartikelen.

17.51

Geen akkoord om wachttijden bij rijexamens terug te dringen

De Tweede Kamer ziet niets in de voorgestelde noodmaatregelen van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) om de wachttijden voor de rijexamens terug te dringen. Door de coronacrisis moeten meer dan 600.000 examens worden ingehaald.

Het gaat om stappen die moeten worden genomen als het de rijscholen niet lukt om de slagingspercentages te verbeteren. Het CBR stelt voor om dan 17-jarigen tijdelijk geen rijexamen meer te laten doen, faalangstexamens en tussentijdse toetsen voorlopig te schrappen.

17.38

Horeca wil voor 1 juni weer volledig open

De horeca wil voor 1 juni weer volledig openen, nu volgens brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) het draagvlak voor de coronamaatregelen afneemt en het aantal besmettingen stabiliseert.

Door horecabreed versoepelingen door te voeren voor zowel eet- en drinkgelegenheden (binnen en buiten), hotels en door op korte termijn ook te kijken naar mogelijkheden voor avond- en nachtclubs, kan de horeca een alternatief bieden voor de toenemende druk op de openbare ruimte en de basis leggen voor het herstel van de branche van de coronacrisis, stelt KHN-voorzitter Robèr Willemsen.

17.10

Geen effect van latere avondklok in ziekenhuizen

Het later laten ingaan van de avondklok, eind maart van 21.00 naar 22.00 uur, heeft voor de ziekenhuizen nog steeds geen effect teweeggebracht. Dat zei Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), maandag in reactie op berichten over mogelijke versoepelingen van de coronamaatregelen. Ook het afschaffen van de avondklok wordt daarbij als optie genoemd.

Kuipers zei wel dat versoepelingen stapsgewijs moeten worden ingevoerd. De ruimte is volgens hem nog beperkt vanwege het hoge aantal besmettingen.

16.44

'Spoetnik-vaccin is effectiever dan gedacht'

Het Russische coronavaccin Spoetnik-V is volgens de makers effectiever dan gedacht. Na de beoordeling van gegevens van mensen die ermee zijn ingeënt, wordt gemeld dat het middel 97,6 procent effectief is.

In de eerdere grootschalige studie naar het coronavaccin werd een effectiviteit van 91,6 procent vastgesteld. Aan het onderzoek, dat begin februari werd gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet, deden ongeveer 20.000 mensen deel.

16.39

Ook detailhandel weer zonder afspraak open

Als onderdeel van de versoepelingen die mogelijk per 28 april ingaan, zou ook de detailhandel weer de deuren kunnen openen. Mensen zouden dan geen afspraak meer hoeven maken om te winkelen. Wel moeten winkels er zelf voor zorgen dat er niet teveel mensen tegelijk binnen zijn.

15.59

12 procent van de patiënten wacht op uitgestelde zorg

Zo'n 12 procent van de patiënten wacht op een uitgestelde zorgafspraak in het ziekenhuis of kliniek. Dat blijkt uit onderzoek onder 8552 zorgbehoevenden, uitgevoerd door de Patiëntenfederatie.

Bij 8 procent van de respondenten werd een zorgafspraak door de zorgverlener uitgesteld, in 4 procent van de gevallen gebeurde dat op eigen initiatief. Het merendeel van de mensen die gedwongen wachten op zorg geeft aan dat het uitstel de kwaliteit van het leven beïnvloedt. Het gaat het vaakst op operaties die worden uitgesteld en om controle- of vervolgafspraken.

15.53

Landelijk zijn er er 7187 nieuwe coronagevallen gemeld

Tussen zondag- en maandagochtend zijn 7187 positieve coronatesten geregistreerd. Dat zijn er minder dan afgelopen weekend, maar aan het begin van de week ligt het aantal meldingen meestal relatief laag. Het aantal besmettingen ligt hoger dan vorige week maandag. Toen registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 6757 gevallen.

Gemiddeld kregen de afgelopen zeven dagen 7699 mensen per dag een positief testresultaat. Dit gemiddelde stond vorige week maandag ook lager, op 7157 geregistreerde besmettingen per dag.

Het RIVM kreeg zondag 8600 meldingen over positieve coronatesten binnen en zaterdag ruim 8300.

15.31

Weer meer coronapatiënten in het ziekenhuis

Er liggen maandag totaal 66 coronapatiënten meer in de Nederlandse ziekenhuizen dan een dag eerder. In totaal zijn nu 2544 patiënten met Covid-19 opgenomen, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de intensive cares nam het aantal Covid-patiënten met 5 toe, tot 813. Op de verpleegafdelingen steeg het aantal coronapatiënten met 61 naar 1731 in totaal.

15.26

1248 nieuwe besmettingen in Brabant

Er zijn in de afgelopen 24 uur 1248 nieuwe besmettingen geregistreerd in Brabant. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM. Dat zijn er minder dan er op zondag werden gemeld, toen kwam de teller nog boven de 1500 nieuwe besmettingen uit.

Wachten op privacy instellingen...
14.46

Fieldlab vindt kritiek op festival Breda jammer

Fieldlab Evenementen noemt de forse kritiek op het coronaproefevenement in Breda 'jammer'. Een petitie tegen de 538 Oranjedag aanstaande zaterdag was maandag al ruim 350.000 keer ondertekend. Volgens Fieldlab zijn proeven als deze echter hard nodig om te bepalen hoe je weer veilig evenementen kunt organiseren zonder dat je continu de coronamaatregelen in stand moet houden. De eerste resultaten van de Fieldlabs in februari, waaruit bleek dat de risico's laag zijn, zijn vorige week gepubliceerd. Fieldlab wil nu een stap verder om met grotere evenementen te kijken of de resultaten hetzelfde blijven.

14.44

Mogelijk versoepelingen vanaf 28 april

Het kabinet houdt dinsdag weer een persconferentie over de coronabestrijding. Dan moet duidelijk worden of de eerste versoepelingen worden doorgevoerd, zei minister Hugo de Jonge maandag na afloop van overleg met zijn collega's. Volgens de NOS verdwijnt de avondklok per 28 april en gaan de terrassen onder voorwaarden weer open.

14.19

Artiesten houden zich op de vlakte over 538 Oranjedag

Artiesten die komende zaterdag zijn geboekt voor het veelbesproken Koningsdagfeest van Radio 538 houden zich stil over de ontstane ophef. Managers van onder anderen Davina Michelle, Armin van Buuren en de Snollebollekes laten weten niet op de commotie te willen reageren. Woordvoerders van anderen geven tot dusver niet thuis en artiesten zelf hebben zich op sociale media nog niet uitgelaten over het feest.

13.51

Petitie meer dan 355.000 keer ondertekend

De petitie tegen de 538 Oranjedag in Breda is inmiddels meer dan 355.000 keer ondertekend. Maandagavond wordt de petitie aangeboden aan de gemeenteraad van Breda.

13.46

Politie houdt rekening met protesten tijdens 538 Oranjedag

De politie houdt rekening met protesten tijdens het testevenement 538 Oranjedag op het Chasséveld in het centrum van Breda komende zaterdag. Dat zei een woordvoerder van de staf grootschalig en bijzonder optreden (sgbo) van de politie maandag. De politie houdt ook rekening met een aanzuigende werking die van het feest kan uitgaan. Daarnaast wordt rekening gehouden met mogelijke verkeersstromingen en risico's voor de openbare orde. "We hebben allerlei scenario's ontwikkeld van heel positief tot heel negatief", aldus de woordvoerder.

De sgbo bestaat uit allerlei disciplines binnen de politie. Deze staf kwam maandagochtend bijeen om mogelijke scenario's uit te werken die zaterdag een rol zouden kunnen spelen. Vanuit dit sgbo wordt een advies geformuleerd richting burgemeester Paul Depla, politie en justitie. Vanavond vergadert de gemeenteraad van Breda over het feest waarvoor 10.000 mensen zijn uitgenodigd.

13.44

NS is voorbereid op grote testevenementen

De Nederlandse Spoorwegen zijn voorbereid op grote evenementen als 538 Oranjedag, zaterdag in Breda en het Startschotgala in Lichtenvoorde dat voor 1 mei op het programma staat. "We waren wel graag eerder op de hoogte gebracht van deze evenementen. Als we bijtijds waren geïnformeerd was dat wel fijn geweest. Dat geldt niet alleen in coronatijd, maar in het algemeen", aldus een NS-woordvoerder.

13.42

Minister snapt zorgen over Fieldlabs, maar legt bal bij gemeente

Minister Tamara van Ark van Medische Zorg snapt dat er in de zorgsector bezorgdheid bestaat over de proefevenementen die de komende tijd worden georganiseerd, zoals 538 Oranjedag in Breda. Maar of dergelijke evenementen kunnen doorgaan is een beslissing van de gemeenten, zegt ze.

"Ja, ik snap momenteel de bezorgdheid in de ziekenhuizen, in de gezondheidszorg", zegt Van Ark. "Tegelijkertijd zijn er ook afspraken gemaakt over Field Labs, en de bevoegdheid daarvoor ligt bij de gemeente."

12.35

45.000 inschrijven voor reis naar Gran Canaria

In de eerste twee uur waarin het kon, zijn bijna 45.000 inschrijvingen binnengekomen voor deelname aan een proefreis naar Gran Canaria. Bij Corendon ging het om bijna 25.000 aanmeldingen voor de Fieldlab-reis, bij TUI om ruim 20.000. Bij beide touroperators stromen de aanmeldingen nog binnen. Overigens is niet gezegd dat het om 45.000 personen gaat. Het is mogelijk je zowel bij Corendon als TUI aan te melden voor de reis.

11.50

Ruim 6000 mensen beboet voor overtreden avondklok

De politie heeft afgelopen week in totaal 6287 mensen een bekeuring gegeven omdat ze zich niet hielden aan de avondklok. Verder ontvingen 105 mensen een waarschuwing voor het overtreden van de coronamaatregelen. De politie beëindigde afgelopen weekend 39 illegale feesten. De boete voor het negeren van de avondklok bedraagt 95 euro. Sinds 31 maart gaat de avondklok om 22.00 uur in en duurt tot 04.30 uur.

11.47

Artis gaat nog een dag open

Artis opent ook komende zondag de deuren voor publiek. Afgelopen weekend was de Amsterdamse dierentuin te bezoeken als proeflocatie voor Testen voor toegang. Dat is volgens een woordvoerster zo goed bevallen dat er nog een vierde dag bij komt. De kaartverkoop begint 'zo snel mogelijk'.

De dierentuin had al eerder toestemming om een vierde dag open te gaan, maar wilde eerst afwachten hoe de driedaagse proefopening zou verlopen. "Het ging supergoed", zegt de woordvoerster. "We hadden natuurlijk mazzel met het weer, maar hebben drie dagen lang blije bezoekers gezien. Op zondag werd zelfs luid geklapt toen de poorten opengingen."

11.34

398 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen

Er liggen momenteel 398 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen. Dat zijn er 26 meer dan een dag eerder. Het afgelopen etmaal werden dertig nieuwe patiënten opgenomen. 15 patiënten zijn ontslagen uit het ziekenhuis, drie mensen zijn overgeplaatst naar andere ziekenhuizen en twee coronapatiënten zijn overleden. Dit blijkt uit de dagelijkse cijfers van het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ).

11.22

Inschrijven voor proefvakantie naar Gran Canaria stromen binnen

De inschrijvingen voor de tweede proefvakantie van Fieldlab naar Gran Canaria stromen binnen bij touroperators Corendon en TUI. Dat melden de twee bedrijven die de inschrijving maandag om 10.00 uur openden. Cijfers hebben ze nog niet. Voor de eerste proefreis naar Rhodos kreeg touroperator Sunweb zo'n 25.000 aanmeldingen binnen voor een kleine 200 plaatsen. Beide bedrijven hielden al rekening met een grote toeloop, laten ze weten. "We hebben extra maatregelen genomen om te voorkomen dat de website plat zou gaan", aldus een woordvoerster van TUI. Naar Gran Canaria kunnen 180 mensen mee, bij zowel Corendon als TUI 90 reizigers.

11.17

Petitie wordt vanavond aangeboden aan gemeenteraad

Het succes van de petitie zegt voor initiatiefnemer Rogier Crolla genoeg en hij ziet daarom geen extra noodzaak om dit persoonlijk toe te lichten. Maandagavond zal Crolla de petitie aanbieden aan de gemeenteraad van Breda. Dan wordt ook over het omstreden evenement gesproken.

Wachten op privacy instellingen...
09.46

Alle proefvakantiegangers Rhodos testen negatief voor huisreis

Alle 188 deelnemers aan de testvakantie naar Rhodos hebben een negatieve coronatest afgelegd. Zij kunnen daardoor mee terugvliegen naar Nederland, meldt reisorganisatie Sunweb. De reizigers zijn acht dagen naar het Griekse eiland geweest waar zij hun resort niet af mochten. Onder hen was Kelly uit Tilburg.

Eerder deze week testten vier vakantiegangers nog positief, waarna zij en hun kamergenoten in quarantaine moesten. Bij een nieuwe test bleek iedereen toch geen corona onder de leden te hebben.

08.55

Eindhovense corona-uitvinding gaat internationaal

Het is de bedoeling dat een Eindhovense corona-uitvinding middels subsidie wordt ingevoerd in andere ziekenhuizen in Europa. De zogenoemde CoLab-score is bedacht door de Technische Universiteit Eindhoven en het Catharina Ziekenhuis. Met de CoLab-score kan het ziekenhuis snel vaststellen of een patiënt die wordt opgenomen in het ziekenhuis, besmet is met het coronavirus. Er wordt bloed afgenomen en vervolgens kijkt de CoLab-score naar subtiele afwijkingen in het bloed die kenmerkend zijn voor COVID-19.

08.45

Teller van handtekeningen voor petitie blijft oplopen

De teller voor de petitie tegen de 538 Oranjedag blijft oplopen. Maandagmorgen rond kwart voor negen was de petitie ruim 322.000 keer ondertekend.

07.00

'Kleine goede doelen zien inkomsten meer dalen door coronacrisis'

Kleinere goede doelen hebben het afgelopen jaar minder geld gekregen tijdens de coronacrisis. Zij zagen de inkomsten ten opzichte van 2019 dalen met gemiddeld 13,4 procent. De grote goede doelen hadden het iets minder slecht en verloren slechts 0,3 procent van hun inkomsten.

Dit is een conclusie van een onderzoek van de Radboud Universiteit en de toezichthouder op goede doelen, het CBF. "Het aantal eenmalige giften van particulieren is teruggelopen, maar ook evenementen en fondsenwervende acties zoals scholen die een loop organiseren, konden niet doorgaan", zegt Harmienke Kloeze, directeur bij het CBF tegen het NOS Radio 1 Journaal.

06.30

Oranjefeest 538 op agenda Bredase raad, petitie 300.000 keer getekend

De Bredase gemeenteraad komt vanavond bijeen voor een extra vergadering waarin burgemeester Paul Depla tekst en uitleg moet geven over het toelaten van het testevenement 538 Oranjedag op het Chasséveld in het centrum van de stad. De afgelopen dagen ontstond ophef over het grote feest waarbij tienduizend mensen aanwezig zijn. Zo startte chirurg Rogier Crolla van het nabijgelegen Amphia Ziekenhuis zaterdag een petitie tegen het evenement. Deze is inmiddels ruim driehonderdduizend keer ondertekend.

Depla zei zondagavond bij Nieuwsuur 'alle adviezen zorgvuldig te willen afwegen' voor hij beslist of een vergunning wordt gegeven voor het evenement. "Wij gaan het zorgvuldig wegen en natuurlijk kijken we ook naar de maatschappelijke onrust", gaf hij aan. Het kabinet zegt te willen doorgaan met de Fieldlab-evenementen, ondanks de kritiek op de 538 Oranjedag. De extra raadsvergadering begint vanavond om acht uur.

06.10

Tot zomervakantie 14 miljoen zelftesten naar scholen

Tot aan de zomervakantie ontvangen basis- en middelbare scholen ongeveer 14 miljoen zelftesten. Dit meldt het ministerie van Onderwijs. Vanaf vandaag worden de eerste testen geleverd. Binnen twee weken zijn alle scholen voorzien van een eerste voorraad waarmee ze twee weken vooruit moeten kunnen.

Daarna worden iedere week nieuwe testen geleverd. Onderwijspersoneel kan zich twee keer per week preventief testen met de zelftesten. Dit ook als ze geen klachten hebben. Op middelbare scholen wordt ook risicogericht getest, bijvoorbeeld als er een besmetting op school bekend is. Wie een positieve uitslag krijgt, moet in quarantaine. Ook moet hij of zij zich vervolgens laten testen bij de GGD.

06.00

Buitenschoolse opvang weer helemaal open

De buitenschoolse opvang (bso) gaat vanaf vandaag weer helemaal open. Voor de bso's gaan dezelfde coronaregels gelden als voor basisscholen. Dat wil onder meer zeggen dat kinderen onderling geen 1,5 meter afstand hoeven te bewaren. Voor medewerkers geldt die regel wel.

Als op een opvanglocatie één iemand in een groep besmet raakt, moet de hele groep in quarantaine. De bso's waren eerder wel open voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep. Voor de rest bleven ze dicht om te voorkomen dat kinderen van verschillende scholen hier zouden samenkomen.

06.00

Grapperhaus en burgemeesters bespreken mogelijke versoepelingen


Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio praat vandaag met minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid over mogelijke versoepelingen van de coronabeperkingen vanaf 28 april. Zondag kwam naar buiten dat het demissionaire kabinet hierover iets positiever gestemd lijkt dan de afgelopen tijd het geval was .

Veel burgemeesters zijn er voorstander van om in elk geval in de buitenlucht de teugels iets te laten vieren en bijvoorbeeld de terrassen weer te openen. Dit om te voorkomen dat er ongeordende massa's mensen in parken samenkomen bij mooi weer.

06.00

Vanaf 10.00 uur aanmelden voor proefvakantie naar Gran Canaria

De inschrijving voor de proefvakantie naar Gran Canaria gaat vandaag van start. Geïnteresseerden kunnen zich vanaf tien uur aanmelden voor de reis, die wordt georganiseerd door Corendon en TUI, samen met de Nederlandse overheid.

De verwachting is dat het meteen storm zal lopen met aanmeldingen. Dit was ook bij de eerste coronatestreis naar Rhodos het geval. Toen wilden zo'n 25.000 mensen mee op reis. Terwijl er nog geen tweehonderd mensen mee mochten. Dit keer is er plek voor honderdtachtig mensen. Kelly uit Tilburg die afgelopen week genoot van de testvakantie op Rhodos gaf zondag al aan ook graag naar Gran Canaria te willen.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...