Horecabaas Johan de Vos: 'Kabinet met ballen had zelf dit besluit genomen'

19 april 2021 om 18:24 • Aangepast 20 april 2021 om 10:19
nl
Een kabinet dat ballen had gehad, had zelf het besluit genomen om de op 24 april geplande 538 Oranjedag niet door te laten gaan. Dat zegt horecaondernemer Johan de Vos uit Breda.
Profielfoto van Bert van Doorn
Geschreven door

Maandag besloot de Bredase burgemeester Paul Depla dat het festival niet door kan gaan omwille van de veiligheid. Volgens De Vos gooit het kabinet met dit soort testevenementen 'bommen op de stedelijke verhoudingen', omdat de verantwoordelijkheid ervan bij lokale overheden ligt. "Dit initiatief komt vanuit de overheid. Dan moet je er ook voor gaan staan."

De Oranjedag, waar 10.000 bezoekers bij mochten zijn, leidde tot heftige reacties bij horeca-ondernemers in de stad. Die beschouwden het evenement 'als een dolksteek in de rug', omdat zij al maandenlang hun deuren gesloten moeten houden.

"Emotioneel scheelt dit een slok op een borrel dat je niet hoeft te luisteren naar een evenement in je achtertuin."

Volgens De Vos, die met organisator Radio 538 overlegde over mogelijke samenwerking met de lokale horeca voor het evenement, kent dit soort besluiten alleen maar verliezers. "Emotioneel scheelt dit een slok op een borrel, dat je niet hoeft te luisteren naar een evenement in je achtertuin. Maar meer kan ik er intussen ook echt niet van maken", verzucht De Vos. Hij leidde eerder al een grote groep horecaondernemers uit Breda, die ludieke acties bedacht als protest tegen het sluiten van de horeca.

Ingewijden in Den Haag hebben gemeld dat er versoepelingen van de coronamaatregelen voor de horeca aankomen per 28 april. Daarbij kunnen de terrassen onder voorwaarden weer heropenen. Er wordt naar verluidt gedacht aan een maximum van twee mensen aan één tafeltje of meer als de mensen uit hetzelfde huishouden komen. Ook zou de opening gepaard gaan met een eindtijd.

"Daar komt de volgende bom weer aan."

Ook daar heeft De Vos geen goed woord voor over: "Ik vind het steeds moeilijker om er serieus op te reageren. Wat ga je doen om 18.00 uur? Eet je eten maar staand op? Er is geen avondklok, maar de zon schijnt, de afhaalloketten blijven open. Het kabinet maakt de problemen erger. Oftewel: daar komt de volgende bom weer aan. En de stad zelf kan het weer oplossen. Ik word er zo niet goed van. Luister naar de praktijk. Het moment om de maatschappij vertrouwen te geven is aangebroken, anders verlies je alles."

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.