KNVB: 'Geen vervolging voor racistische spreekkoren is heel frustrerend'

26 april 2021 om 18:41 • Aangepast 28 april 2021 om 09:37
nl
De KNVB vindt het 'heel vervelend en frustrerend' dat niemand kan worden vervolgd voor de racistische uitlatingen tijdens de wedstrijd FC Den Bosch - Excelsior in 2019. Dat laat de voetbalbond weten nadat justitie maandag bekendmaakte niemand voor de rechter te brengen.
Profielfoto van Joris van DuinProfielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door
Joris van Duin & Noël van Hooft

Volgens het OM is er onvoldoende bewijs tegen verdachten die men op de korrel had. De aanklager stelt vast dat er daadwerkelijk racistische uitlatingen gedaan zijn tegen Excelsior-aanvaller Ahmad Mendes Moreira, maar dat niet bewezen kan worden wie daarvoor verantwoordelijk was.

De KNVB zegt dat momenteel gewerkt wordt aan het vergroten van mogelijkheden om bewijs te vergaren, onder meer om racisme op de tribunes op te sporen. Zo wordt gekeken naar betere technologieën om incidenten vast te leggen. Op verschillende manieren zegt de bond racisme en discriminatie te bestrijden, die zijn samengevat in het plan ‘Ons voetbal is van iedereen’. Zo zijn tuchtrechtelijke straffen en de lengte van stadionverboden verdubbeld en zijn er bewustwordingscampagnes.

Reactie FC Den Bosch
Ook de clubleiding van FC Den Bosch vindt het 'teleurstellend' dat het onderzoek niet heeft geleid tot straffen. "Het is natuurlijk teleurstellend dat dit de uitkomst is als je met elkaar zo lang bezig bent geweest", zegt algemeen directeur Rob Almering. "Maar we begrijpen ook dat je op basis van vermoedens niet iemand kan vervolgen. Daar is hard bewijs voor nodig. Het is jammer dat het daaraan ontbreekt, ondanks de inzet van vele specialisten."

Na het incident legde de club zelf een aantal stadionverboden op aan supporters. Dat ging niet specifiek om racistische uitlatingen, maar om 'algemeen wangedrag', zoals het gooien van bekers bier.

Reactie Excelsior
Excelsior laat weten het vervelend te vinden dat er geen vervolging in zit. "Maar het is niet anders, we kunnen er niets aan veranderen. Het verhaal is uitgelegd aan Mendes Moreira. Voor hem is het heel vervelend, want hij is het slachtoffer in deze zaak. Dan wil je vervolging, maar het is begrijpelijk dat het niet gelukt is."

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.