LIVEBLOG

Coronanieuws: 1391 nieuwe besmettingen in Brabant

29 april om 06:29 • Aangepast 30 april om 09:05
Voorlopig geen toeschouwers bij voetbal in de Eredivisie (archieffoto: OrangePictures).
Voorlopig geen toeschouwers bij voetbal in de Eredivisie (archieffoto: OrangePictures).
In dit liveblog hielden we je donderdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws rondom de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Tijdelijk geen meldingen in CoronaMelder-app.
  • 1391 nieuwe besmettingen in Brabant
  • Voorlopig geen toeschouwers bij de wedstrijden in de Eredivisie.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Dit liveblog is gesloten.

Liveblog

22.02

Golfbanen weten niet of het terras open mag


Het is voor de golfbanen in onze provincie onduidelijk of ze het terras nu wel of niet mogen openen. Woensdag moest de golfbaan in Best het terras op het laatste moment toch sluiten van de gemeente. Uit een rondgang van Omroep Brabant blijkt dat veel golfclubs toch hun terras hebben geopend. Ze wagen het erop.

20.13

Kabinet laat publiek toe bij Eurovisie Songfestival


Bij het Eurovisie Songfestival kan volgende maand in Rotterdam Ahoy zoals gepland publiek aanwezig zijn. Ondanks het nog altijd hoge aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames heeft het kabinet besloten dat het Fieldlab-experiment tijdens het evenement op een veilige manier kan doorgaan, meldt het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Minister Arie Slob (Media), minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid), minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) overlegden donderdag over het evenement en de coronamaatregelen.

19.21

Horecabazen over slecht terrassenweer: vrij zinloos dit


Het is donderdag door het hele land nat en bewolkt en dat leidt tot teleurstelling onder horeca-ondernemers. Na de "feestelijke" heropening van woensdag zijn de terrassen een dag later weer grotendeels leeg. Dat bewijst volgens de Amsterdamse horecabaas Won Yip (zeven horecazaken in Amsterdam) 'dat de versoepelingen economisch geen enkel nut voor ondernemers hebben'.

Woensdag verdiende hij de gemaakte kosten nog terug, zegt Hermann Hell (veertien horecazaken waarvan acht in Rotterdam), maar een dag later is open zijn duurder dan gesloten blijven. "Ik kan mijn personeel niet last minute afbellen, en bovendien snapt je publiek het niet meer als je de ene dag open bent en de andere weer dicht." Dus ging het terras om 12.00 uur weer open, voor de tweede opeenvolgende dag na bijna een half jaar sluiting.

"Er valt nog wel wat op te ruimen, maar verder is dit letterlijk en figuurlijk een donkere dag", zucht Hells. Maarten Hinloopen (acht horecazaken in Den Haag) maakte ook woensdag, toen zijn terrassen bijna maximaal waren bezet, verlies. Een dag later zit slechts een enkeling op zijn terrassen, met een dekentje onder de parasol. Het is onmogelijk om met alle beperkingen winst te maken, zegt Hinloopen.

"Dit is vrij zinloos. En niemand die me kan uitleggen waarom we mensen 's ochtends geen koffie mogen serveren voor bij de krant."

18.27

Met ijskoude voeten op het terras: ‘We moeten de middenstand steunen'


Het is donderdagmiddag koud en grijs in Oisterwijk. De terrassen staan er dan ook een beetje triest bij op de tweede dag van de heropening. Onder warmtelampen en dekentjes zijn nog een wat fanatieke terrasgangers te vinden maar de lege stoelen overheersen op de terrassen aan De Lind. ‘’Dit is eigenlijk niet rendabel om open te zijn. Toch doen we het voor de gasten’’, vertelt Joyce van Lieve Lente.

15.51

1391 nieuwe besmettingen in Brabant


In Brabant zijn 1391 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat meldt het RIVM woensdag.

Woensdag waren dat er 1722, maar bij dat cijfer was een onbekend aantal achterstallige meldingen inbegrepen. Door een technische storing in een computersysteem waren dinsdag niet alle meldingen van de GGD'en doorgekomen. Die zijn woensdag alsnog verwerkt, met een hoger aantal geregistreerde besmettingen tot gevolg.

Wachten op privacy instellingen...
15.49

Aantal nieuwe coronagevallen afgenomen in Nederland


Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal gedaald en onder het weekgemiddelde uitgekomen. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 7344 nieuwe besmettingen geregistreerd. Het aantal positieve tests ligt 220 lager dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen.

In de afgelopen week registreerde het RIVM gemiddeld 7564 besmettingen per etmaal. Ook vergeleken met vorige week donderdag, toen het aantal besmettingen op bijna 9600 uitkwam, nam het aantal nieuwe besmettingen fors af. Dat was het hoogste aantal sinds begin januari. In Tilburg werden 158 nieuwe coronagevallen geturfd en in Eindhoven 137.

Het aantal sterfgevallen door corona steeg het afgelopen etmaal met 20. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven. Sinds het begin van de uitbraak zijn bijna 1,5 miljoen mensen in Nederland positief getest. Van ruim 17.000 mensen is zeker dat ze aan het coronavirus zijn overleden.

14.51

Hoogste aantal opgenomen coronapatiënten sinds begin januari

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is gestegen tot boven de 2700, voor het eerst sinds 7 januari. Ziekenhuizen behandelen momenteel 2704 mensen vanwege COVID-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 93 meer dan op woensdag. In de afgelopen vijf dagen steeg het aantal opgenomen coronapatiënten met 190, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Vooral op de verpleegafdelingen wordt het steeds drukker. Daar liggen nu 1891 coronapatiënten, tweehonderd meer dan afgelopen zondag en het hoogste aantal sinds 12 januari. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde van 814 naar 813. Dat schommelt nu bijna twee weken tussen de 800 en 850.

Het aantal nieuwe opnames blijft hoog. Ziekenhuizen hebben afgelopen etmaal 338 nieuwe coronapatiënten opgenomen op een intensive care of verpleegafdeling. In de afgelopen zeven dagen zijn 2114 mensen vanwege Covid-19 in een ziekenhuis beland, gemiddeld 302 per dag, aldus het LCPS.

14.40

'Mensen met weinig vertrouwen met vertrouwen benaderen'

Mensen die weinig vertrouwen hebben in de overheid of slecht kunnen rondkomen zijn veel minder geneigd zich te laten prikken tegen het coronavirus. Onderzoekers van de Erasmus Universiteit Rotterdam, de Vrije Universiteit Amsterdam en de Haagse Hogeschool waarschuwen voor 'een sociale kloof' in de vaccinatiebereidheid. Ze raden de overheid aan om mensen uit kwetsbare groepen niet alleen een vaccinatieoproep te sturen, maar ze ook 'proactief te benaderen'.

Bij voorkeur gebeurt dat 'door mensen die zij vertrouwen.' Dat kan de huisarts zijn, maar leiders van religieuze organisaties en jongerenwerkers zouden ook kunnen bijdragen aan het 'overtuigingsoffensief', schrijven de wetenschappers. Ruim 24.000 mensen deden aan het onderzoek mee.

14.34

Ministerie: streven blijft begin juli iedereen een eerste prik

Volgens het ministerie van Volksgezondheid blijft 'het streven' dat iedere volwassene die dat wil begin juli een eerste coronaprik heeft gekregen. Ook het plan om in de tweede helft van mei alle 60-plussers en mensen met een hoog medisch risico te hebben geprikt, hoeft volgens het ministerie niet te worden bijgesteld. Donderdag bleek dat deze week minder coronavaccins worden toegediend dan eerder werd verwacht.

12.47

Voorlopig geen toeschouwers bij voetbal in de Eredivisie

De clubs in de Eredivisie moeten het komend weekend zonder publiek stellen. Volgens de KNVB zijn er voorlopig geen toeschouwers welkom in de hoogste voetbalklasse van ons land. De ervaringen afgelopen weekend, onder meer in Eindhoven (PSV - FC Groningen) en Tilburg (Willem II- RKC Waalwijk), waren positief, maar ze hebben er niet toe geleid dat ook komend weekend thuispubliek wordt toegelaten. Het kabinet heeft de KNVB laten weten hier niet mee door te willen gaan. Dit is een tegenvaller voor onder meer PSV, dat Heerenveen op bezoek krijgt, RKC Waalwijk, dat in de strijd tegen degradatie AZ ontvangt, en Ajax, dat officieel landskampioen kan worden.

In de Keuken Kampioen Divisie wordt alleen op 30 april nog in beperkte mate publiek ontvangen, maar dat stond al gepland voor de Fieldlabpilot. Dit is het geval bij FC Eindhoven - FC Den Bosch en TOP Oss - Jong FC Utrecht. Vooralsnog blijft het ook hierbij, net als in de Eredivisie.

12.13

Avondklokboetes leveren schatkist ruim negen miljoen op

De politie heeft in ruim drie maanden tijd meer dan 95.000 boetes uitgedeeld voor het overtreden van de avondklok. Er zijn in de periode januari tot en met april ruim 1500 demonstraties geweest. De maatregel had een behoorlijke impact op de samenleving en het werk van agenten, stelt de politie in een terugblik. Op overtreding stond een boete van 95 euro. De politie heeft dus voor 9.025.000 euro aan boetes uitgeschreven.

De avondklok gold dinsdag voor het laatst.

11.42

RIVM probeert effect avondklok nog uit te rekenen

Het RIVM weet niet hoe Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, erbij komt dat de invoering van de avondklok geen effect heeft gehad. "Wij weten niet waar Ernst zich op baseert, wij zijn nog aan het kijken wat het heeft opgeleverd, maar dat is nog work in progress", zegt een woordvoerder van het RIVM.

"Onze beste inschatting vooraf was dat de gecombineerde maatregel van de avondklok en de eenpersoonsbezoekregeling een reductie van ongeveer 10 procent zou opleveren. We kijken nu of we daar berekeningen op los kunnen laten om daar nog een preciezer netto-effect uit te distilleren. Maar die hebben we nu nog niet", laat het RIVM weten.

11.37

Verwachte aantal prikken deze week lager dan eerdere schatting

In Nederland worden deze week minder coronavaccins toegediend dan eerder werd verwacht. Het RIVM schatte eerst dat 729.732 prikken gezet zouden worden, maar heeft die verwachting donderdag naar beneden bijgesteld. Op het coronadashboard van de overheid staat nu dat 649.762 mensen een dosis zullen ontvangen tussen 26 april en 2 mei. Dat zijn er 11 procent minder dan de aanvankelijke inschatting.

11.15

Iets meer coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen

In de Brabantse ziekenhuizen waren donderdagochtend 413 coronapatiënten opgenomen, twaalf meer dan woensdag. De voorbije 24 uur zijn 29 nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat 37 coronapatiënten uit de Brabantse ziekenhuizen ontslagen werden. Zes werden er overgeplaatst en drie mensen overleden het afgelopen etmaal.

11.00

'Veel drukker in winkelstraten door versoepeling'

Het was woensdag veel drukker in de winkelstraten door de versoepeling van de coronamaatregelen, waardoor niet meer op afspraak geshopt hoeft te worden in niet-essentiële winkels zoals kleding- en schoenenzaken. Volgens cijfers van onderzoeksbureau RMC was het bijna 44 procent drukker dan een week eerder.

Directeur Huib Lubbers van RMC spreekt dan ook van een enorme toename van de drukte in de winkelstraten. Met name in de grote steden Eindhoven, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht en kwamen meer mensen winkelen.

Onder meer in het centrum van Eindhoven was het woensdag veel drukker dan een week eerder (foto: Noël van Hooft).
Onder meer in het centrum van Eindhoven was het woensdag veel drukker dan een week eerder (foto: Noël van Hooft).
10.56

GGD gaat met spoed honderden prikkers opleiden

De GGD West-Brabant gaat de komende maanden in snel tempo tenminste 400 extra medewerkers opleiden om de vaccinatiecampagne in goede banen te leiden. Het gaat om extra prikkers, maar ook administratief en logistiek personeel. Voor de opleidingen werkt de GGD samen met onderwijsinstelling Curio. De nieuwe medewerkers worden straks ingezet op de zes priklocaties in West-Brabant.

10.52

RIVM stelt vaccinatiecijfers bij: 220.000 prikken minder

Het geschatte aantal coronavaccinaties is met 220.000 naar beneden bijgesteld, meldt het RIVM. Door 'een programmeerfou'" zijn op 13 april te veel vaccinaties gerapporteerd. Op die dag voerde het instituut een nieuwe rekenmethode in en werden achterstanden weggewerkt. Het aantal gezette prikken schoot in één keer met ongeveer 700.000 omhoog. Een overschatting, zo blijkt nu.

Het RIVM schat na de correctie in dat tot en met afgelopen dinsdag bijna 5,2 miljoen vaccins zijn toegediend. De wijzigingen zijn donderdag doorgevoerd op het coronadashboard van de overheid.

10.35

Schiphol wijst reiziger naar rustige plek met app

Als het weer drukker wordt op Schiphol kunnen reizigers via de app van de luchthaven een rustige plek vinden op de luchthaven. Op een plattegrond is te zien waar rustige en drukkere locaties zijn na de beveiligingscontrole. Reizigers weten zo waar ze gemakkelijk 1,5 meter afstand kunnen houden.

Met kleuren laat de Schiphol App op de plattegrond zien waar het druk is. Blauw aangegeven locaties zijn rustiger en waar het roze is zijn meer mensen op de been. Gebieden zonder kleur zijn erg rustig.

09.54

Europees Parlement stemt in met invoering coronacertificaat

Het Europees Parlement stemt in met de invoering van een EU-breed erkend, gratis certificaat waarmee de houder bewijst dat hij tegen Covid-19 is ingeënt, recent negatief is getest of is hersteld van de ziekte en voldoende antilichamen heeft. Met het bewijs moet het vrij reizen binnen Europa in coronatijd gemakkelijker worden. De lidstaten mogen houders van het certificaat niet verplichten om bij aankomst in quarantaine te gaan of een coronatest eisen, stelt het parlement.

09.35

16.000 mensen bezoeken museum tijdens proefweek

Tijdens de Nationale Museumweek hebben ongeveer 16.000 mensen gebruik gemaakt van de mogelijkheid een museum te bezoeken. Dat was onderdeel van de pilot met sneltesten, waaraan de Museumvereniging in opdracht van het ministerie van OCW meedeed. De proef is nu afgerond en het openingsplan van het kabinet biedt perspectief voor alle musea om weer open te gaan voor publiek: met het protocol en zonder testdrempel.

09.27

Viruswaarheid neemt uitspraak Kuipers mee in avondklokrechtszaak

Actiegroep Viruswaarheid voelt zich in zijn strijd tegen de avondklok gesteund door uitspraken van Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. De ziekenhuisbaas zei bij de RTL-talkshow Beau dat de invoering van de avondklok geen enkel effect heeft gehad.

"Verbazingwekkend. Het effect van de avondklok is niet meetbaar omdat de maatregel tegelijkertijd met andere maatregelen is genomen", reageert Jeroen Pols, jurist van Viruswaarheid. "Dus waar baseer je zo'n uitspraak nu op? Maar ik vind het prima dat hij het zegt, het ondersteunt ons verhaal", vervolgt hij.

Kuipers gaf aan dat bij de invoering van de avondklok de berekening was dat het besmettingen met 10 procent zou verminderen. "Als je kijkt naar het beloop van de ziekenhuisopnames in de tijd, zagen we zowel bij de invoering als bij het opschuiven geen enkel effect", zei Kuipers in de talkshow.

09.10

Minder werknemers meldden zich ziek in eerste kwartaal

Na een coronajaar met op het werk de hoogste verzuimcijfers sinds vele jaren is het ziekteverzuim in de eerste drie maanden van 2021 in een aantal sectoren licht gedaald. In het onderwijs en bij de overheid was het aantal verzuimdagen, na een piek, weer vergelijkbaar met het eerste kwartaal van 2020. In de zorg bleef het verzuim onverminderd hoog, vergelijkbaar met de eerste drie maanden van vorig jaar toen de Arbo Unie in zorginstellingen 40 procent meer verzuimdagen telde.

De Arbo Unie zag een verschuiving in de soorten verzuim in 2020. In het voorjaar, het begin van het coronajaar, was er relatief meer verzuim vanwege psychische klachten, onder meer in de zorg en de zakelijke dienstverlening.

07.28

Werknemers willen ook na corona blijven thuiswerken

Als het aan werknemers ligt blijven ze ook na de coronapandemie thuiswerken. In veel gevallen zullen mensen thuiswerken als ze zich voor hun werk moeten concentreren en naar kantoor komen voor samenwerking, om elkaar te ontmoeten en om sociale contacten te leggen. Dat meldt TNO op basis van eigen onderzoek.

06.36

Rolf heeft coronalongen en werkt met een zuurstoftank

Rolf van Os (51) uit Sint-Oedenrode werd vrijdag ontslagen van de corona-afdeling van het ziekenhuis en maandag ging hij alweer aan het werk. Met een rugzak met daarin zijn zuurstoftank sjokt hij over de werkvloer van zijn metaalbedrijf Normex in Schijndel. Hij is zich rot geschrokken en wil iedereen waarschuwen.

06.16

Wel meer geboortes in coronatijd

De bevolking is ondanks de uitbraak van het coronavirus gegroeid in het eerste kwartaal van dit jaar, meldt het statistiekbureau CBS op basis van voorlopige cijfers. De bevolkingstoename was wel lager dan in dezelfde periode in 2020. Door de virusuitbraak overleden meer mensen en kwamen minder migranten deze kant op. Maar het aantal geboortes nam toe.

06.15

Nog altijd minder asielzoekers naar Nederland door coronacrisis

Al sinds het begin van de coronacrisis komen minder asielzoekers deze kant op dan gebruikelijk en die trend zette door in het eerste kwartaal van dit jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal eerste asielverzoeken daalde ten opzichte van een kwartaal eerder. Ook kwamen minder nareizigers hiernaartoe voor gezinshereniging.

06.13

Tijdelijk geen meldingen in CoronaMelder-app

De app CoronaMelder geeft gebruikers twee dagen lang geen meldingen meer als zij in de buurt zijn geweest van een besmet persoon. Coronaminister Hugo de Jonge heeft hiertoe besloten wegens privacyproblemen. De apps die standaard op het systeem van Android-telefoons zitten, zouden bij gegevens van de corona-app kunnen door een privacyprobleem bij Google.

Google zou het probleem al hebben opgelost, maar "om hier zeker van te zijn" worden 48 uur lang geen meldingen gestuurd. Mocht het probleem inderdaad zijn verholpen, dan ontvangen gebruikers van de app na die tijd "weer meldingen en worden de waarschuwingen alsnog gestuurd".

06.12

Kuipers: 'Avondklok heeft geen enkel effect gehad'

Volgens Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, heeft de avondklok nauwelijks effect gehad. "Bij de invoering van de avondklok was de berekening dat het 10 procent zou verminderen. Als je kijkt naar het beloop van de ziekenhuisopnames in de tijd, zagen we zowel bij de invoering als bij het opschuiven geen enkel effect", zo zei Kuipers woensdagavond bij de RTL-talkshow Beau.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...