LIVEBLOG

Coronanieuws: Vaartprocessie in Boxmeer gaat opnieuw niet door

2 mei om 10:51 • Aangepast 3 mei om 11:40
Archieffoto: Karin Kamp.
Archieffoto: Karin Kamp.
In dit liveblog hielden we je zondag op de hoogte van het belangrijkste nieuws rondom de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van RedactieProfielfoto van ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • In de Brabantse ziekenhuizen lagen zondagochtend 394 coronapatiënten, 26 minder dan zaterdag.
  • 876 nieuwe coronagevallen in Brabant, cijfers beïnvloed door storing
  • Ook landelijk is het aantal coronapatiënten zondag gedaald, met 38 naar 2600.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Dit liveblog is afgesloten.

Liveblog

21.17

De Vaartprocessie in Boxmeer gaat opnieuw niet door.


De Vaartprocessie in Boxmeer gaat net als vorig jaar niet door. De organisatie van deze jaarlijkse, katholieke traditie heeft dit besloten in overleg met de gemeente Boxmeer. De processie trekt jaarlijks op de tweede zondag na Pinksteren duizenden belangstellen.

Er wordt gewerkt aan een alternatief programma voor het Vaartweekend, dat dit jaar op 5 en 6 juni wordt gehouden. “Hoewel er al heel veel mensen gevaccineerd zijn, en er inmiddels al wat versoepelingen zijn toegestaan, vinden wij toch dat het onmogelijk en niet verantwoord is om deze mooie, drukbezochte traditie te laten doorgaan”, zo schrijft de organisatie aan haar vrijwilligers.

21.03 Gemeente Amsterdam greep bewust niet in
De gemeente Amsterdam greep bewust niet in, hoewel 12.000 Ajax-fans zondag de coronaregels negeerden tijdens de viering van de 35e landstitel. De gemeente zegt niet te hebben ingegrepen tegen deze drukte om 'ongeregeldheden en escalatie van geweld te voorkomen'.

Ook de spelers negeerden de regels en toonden de schaal aan de zingende fans hoewel een huldiging formeel verboden was.

Amsterdam erkent dat het 'veel te druk was' tijdens en na de met 4-0 gewonnen wedstrijd tegen FC Emmen. De keuze om niet in te grijpen zou er volgens de gemeente wel voor hebben gezorgd dat er geen massale verplaatsing van supporters naar de open terrassen van de binnenstad zou plaatsvinden.

20.03

Ajax-supporters vieren feest in de stad


De rust in Amsterdam is zondagavond na 19.00 uur grotendeels teruggekeerd. Veel Ajax-supporters zijn naar huis gegaan en ook veel politiebussen zijn weggereden. Kroegjes bij de ArenA en in het stadscentrum waar voetbalfans nog stonden te feesten zijn gesloten.

Ajax werd zondag kampioen. Veel fans kwamen naar het stadion en negeerden alle coronaregels. Ook de Ajax-spelers negeerden de regels en toonden bij een 'spontaan feestje' de schaal aan hun fans die buiten stonden, waarbij door de fans werd gezongen. Later gingen veel supporters naar de stad waar veel werd gedronken en vuurwerk werd afgestoken. De fans omhelsden elkaar. De politie was massaal op de been.

Wachten op privacy instellingen...
17.10

Opnamestop in ziekenhuis Venlo na dag beëindigd


Ziekenhuis VieCuri in Venlo heeft zondag de opnamestop beëindigd die het zaterdag invoerde. Het ziekenhuis moest op de maatregel overgaan door een hoge instroom van patiënten op de spoedeisende hulp, maar inmiddels is de situatie weer onder controle. Patiënten kunnen sinds zondag 17.00 uur weer op reguliere wijze worden opgenomen bij VieCuri.

17.05

Minstens een patiënt overleden door stroomstoring in ziekenhuis


Bij de dood van ten minste een coronapatiënt heeft de stroomstoring in het ziekenhuis in Maastricht, in de nacht van donderdag op vrijdag, een rol gespeeld. Bij een tweede patiënt die na de stroomuitval stierf wordt dat niet uitgesloten. Dat heeft de directie van het Maastricht UMC+ tijdens een persconferentie bekendgemaakt. Als gevolg van de stroomstoring viel hun zuurstoftoediening weg.

De stroomstoring bleef volgens de directie beperkt tot een kamer met vier patiënten op een verpleegafdeling. De andere twee zouden geen nadelige gevolgen hebben ondervonden van de stroomonderbreking. Hoe lang de stroom er al af was voordat het probleem werd geconstateerd, is nog onduidelijk. Evenmin kon de ziekenhuisleiding vertellen wat de oorzaak van de storing was.

16.02

Ajax-fans negeren coronaregels


De gemeente Amsterdam roept voetbalsupporters op niet meer naar de Johan Cruijff Boulevard bij de ArenA te komen. Het is er te druk, meldt de gemeente op Twitter.

Een grote schare voetbalsupporters heeft zich verzameld rondom het voetbalstadion. Bij de eerste doelpunten voor Ajax tijdens de mogelijke kampioenswedstrijd tegen FC Emmen werd buiten flink gejuicht. De club werd kampioen door van Emmen te winnen.

Na de wedstrijd renden de spelers naar het parkeerdek van het stadion, waaronder duizenden supporters zich hadden verzameld. De politie was massaal aanwezig rond de Johan Cruijff ArenA maar stond de spontane huldiging toe.

15.36

876 nieuwe coronagevallen in Brabant, cijfers beïnvloed door storing

In Brabant zijn zaterdag 876 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Een dag eerder waren dat er 1220. De nieuwe cijfers zijn wel beïnvloed door een storing en vallen dus lager uit.

Wachten op privacy instellingen...
15.32

Ruim 5500 nieuwe besmettingen, maar cijfers beïnvloed door storing


Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 5534 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Door een technische storing zijn er minder meldingen doorgekomen. Hierdoor valt het cijfer nu lager uit dan in werkelijkheid en vallen de cijfers komende dagen hoger uit.

Het aantal gemelde sterfgevallen was het afgelopen etmaal drie. Sterfgevallen worden soms pas na een tijdje doorgegeven. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 123 sterfgevallen, wat neerkomt op bijna 18 per dag.

15.03

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt naar 2600

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen zondag 2600 coronapatiënten. Dat zijn er 38 minder dan zaterdag toen de daling van het aantal coronapatiënten inzette na zes dagen van stijging. Dit blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Het aantal coronapatiënten op de intensive care is met zeven gedaald naar 804. Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdeling daalde het afgelopen etmaal met 31 naar 1796.

14.29

Studenten beboet in Airbnb in België

Tien leden van een Nederlandse studentenvereniging hebben een boete gekregen in het Belgische Ham omdat ze de coronaregels schonden. De studenten waren voor een uitstapje in een Airbnb. Ze behoorden volgens de Belgische autoriteiten weliswaar tot dezelfde vereniging maar niet tot dezelfde toegestane 'bubbel'. De politie heeft daarom een einde aan hun vakantie gemaakt en elk een coronaboete van 250 euro gegeven. De eigenaar van de Airbnb wordt vervolgd omdat hij wist hoe de vork in de steel zat.

14.20

Hockeycoach Marijne blijft in cornonabrandhaard India

Hockeycoach Sjoerd Marijne uit Rosmalen beleeft zware tijden in India, waar hij bondscoach is van het nationale vrouwenteam. De gedachte om weg te gaan is weleens bij hem opgekomen. "Zaterdag dacht ik nog even: laat ze die Olympische Spelen maar afschaffen, ik ben er klaar mee! Ik zit hier al een jaar langer dan oorspronkelijk gepland. Alleen, zo zit ik niet in elkaar. Het is nog 78 dagen tot aan de Spelen en ik ben hier te lang om op te geven." Lees hier het verhaal.

Sjoerd Marijne is hockeycoach in India (foto: Facebook Sjoerd Marijne).
Sjoerd Marijne is hockeycoach in India (foto: Facebook Sjoerd Marijne).
14.19

'Kom niet meer naar centrum Venlo'

De gemeente Venlo roept op niet meer naar het centrum te komen. Het was aan het begin van de zondagmiddag te druk in de binnenstad. De gemeente gaat "per direct" de parkeergarages afsluiten. Auto's kunnen er alleen nog uit, maar niet meer in. Verkeer dat toch naar het centrum wil, wordt teruggeleid. De gemeente laat weten deze boodschap ook te verspreiden in Duitse media.

Wachten op privacy instellingen...
13.57

Marjolein (31) is na een jaar nog steeds doodziek van corona

Je ziet het niet aan haar, maar Marjolein Pauly (31) uit Eindhoven is nog steeds doodziek door het coronavirus. Terwijl ze vertelt over haar leven, hapt ze in iedere zin naar adem. Ze kreeg het coronavirus in maart vorig jaar, maar ze kan nu nog steeds bijna niets. Ze vertelde erover in het Omroep Brabant programma KRAAK. "Het is twee stappen naar voren en twee stappen terug."

Marjolein Pauly kampt nog steeds met de gevolgen van corona
Marjolein Pauly kampt nog steeds met de gevolgen van corona
13.50

Besmettingscijfers mogelijk niet up-to-date


De dagelijkse besmettingscijfers die het RIVM iedere middag doorgeeft zullen zondagmiddag waarschijnlijk niet up-to-date zijn en daarmee lager dan in werkelijkheid. Net als zaterdag zullen de cijfers ook zondag worden beïnvloed door een aanhoudende storing, verwacht een woordvoerder van het RIVM.

13.45

Jaar na dato wisseltrofee aspergerestaurant uitgereikt

Het Brabants Asperge Genootschap heeft een jaar na dato alsnog de wisseltrofee en de oorkonde uitgereikt aan Roy en Bianca Tweedy van restaurant de Rooise Boerderij in Sint-Oedenrode. Dit jaar is er geen verkiezing door de sluiting van de horeca door corona. Daarom hebben de winnaars van vorig jaar nu hun prijs gekregen.

Rooise Boerderij Asperge restaurant 2021
Rooise Boerderij Asperge restaurant 2021
12.25

Protestmars door Amsterdam

Actiegroep Nederland in Verzet is zondag begonnen met een protestmars door Amsterdam. De honderden demonstranten willen met 'The Walk of Freedom' hun standpunt tegen onder meer de coronamaatregelen duidelijk maken. De betogers maken dan een ronde over onder meer de Dam, het Rembrandtplein, het Leidseplein en het Spui. Uiteindelijk moet de optocht eindigen op de Dam. Op Facebook hadden ongeveer tweeduizend mensen gezegd dat ze geïnteresseerd zijn in het evenement. Er zijn veel Nederlandse vlaggen te zien en sommige demonstranten zijn op de fiets. Ook is er veel politie op de been.

12.12

Opnamestop in ziekenhuis Venlo


Ziekenhuis VieCuri in Venlo heeft een opnamestop afgekondigd. Sinds zaterdagmiddag worden er geen nieuwe patiënten meer opgenomen. Een uitzondering wordt gemaakt voor acute gevallen, zoals ernstige ongevallen. Hoe lang de opnamestop duurt, kon een woordvoerder van het ziekenhuis zondag nog niet zeggen. "Het ziekenhuis ligt vol", zei hij. "Dit komt bijna nooit voor." Met AmbulanceZorg en Huisartsenpost zijn afspraken gemaakt om nieuwe patiënten naar omliggende ziekenhuizen te brengen.

11.45

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen waren zondagochtend 394 coronapatiënten opgenomen, 26 minder dan zaterdag. Dat maakte het ROAZ zondagochtend rond elf uur bekend. De afgelopen 24 uur zijn twintig nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat 38 coronapatiënten uit het ziekenhuis ontslagen werden. Vijf werden er overgeplaatst en vier coronapatiënten overleden het voorbije etmaal in de Brabantse ziekenhuizen.

11.36

Capaciteit politie ook na 'corona' onder druk

De capaciteit van de politie blijft ook na de coronacrisis onder druk staan. Hiervoor waarschuwde korpschef Henk van Essen van de Nationale Politie in het tv-programma WNL Op Zondag. De politie telde in de periode januari tot en met april ruim 1500 demonstraties. Medewerkers maakten ruim 212.000 overuren, het ziekteverzuim bleef desondanks laag. De politie heeft tijd nodig om te kunnen herstellen, zegt de korpschef.

11.25

Ruim honderd arrestaties bij illegaal feest in Brussel

De politie in Brussel heeft zaterdagavond 132 aanhoudingen verricht bij het uiteenjagen van een illegaal feest van voornamelijk jongeren in het stadspark Ter Kamerenbos. Bij de ongeregeldheden vielen volgens de politie 28 gewonden, onder wie dertien agenten. De autoriteiten hadden het 'knalfeest' La Boum 2 vooraf verboden en stuurden honderden agenten naar het park.

10.50

Maandag kort geding tegen coronamaatregelen

De actiegroep Viruswaarheid eist maandag in een kort geding in de rechtbank in Den Haag afschaffing van alle resterende coronamaatregelen. Volgens jurist Jeroen Pols van Viruswaarheid mag de staat deze niet nemen. "Crisismaatregelen die leiden tot vergaande inperkingen van grondrechten zijn alleen onder strenge voorwaarden toegestaan", aldus Pols. Volgens hem had de regering hiervoor de noodtoestand uit moeten roepen en die moeten melden bij de Raad van Europa en de Verenigde Naties.

10.00

Dankzij 'knuffelprik' kunnen Mari en Gerrie hun kleinkinderen weer zien


Bevrijding ervaren mensen in allerlei soorten en maten. Mari (74) en Gerrie (72) uit Tilburg zien in hun coronavaccinatie een deel daarvan terug. Ruim een jaar lang hebben ze hun kinderen en kleinkinderen niet meer geknuffeld. Maar daar komt met een prik op zak snel verandering in. Gerrie: "Ik kan niet wachten om dat weer te doen."

Gerrie (72) en Mari Rommen (74) uit Tilburg zijn blij met hun 'knuffelprik' (foto: Joris van Duin).
Gerrie (72) en Mari Rommen (74) uit Tilburg zijn blij met hun 'knuffelprik' (foto: Joris van Duin).

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...