Liveblog

Coronanieuws: geen supporters welkom bij laatste voetbalwedstrijden

7 mei 2021 om 06:15 • Aangepast 8 mei 2021 om 09:11
nl
In dit liveblog hielden we je vrijdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws rond de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANPProfielfoto van Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • Er liggen 394 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen
  • De directeur van Libema, eigenaar van onder meer safaripark Beekse Bergen, roept op dierenparken te heropenen.
  • Nederland aast op vaccins die Denemarken en Noorwegen hebben geschrapt uit hun vaccinatieprogramma.
  • "Zwangeren blijken wel degelijk een hoger risico te lopen als ze besmet worden met het coronavirus."
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Liveblog

22.55

Het liveblog is gesloten

22.20

Rotterdamse ziekenhuizen bezorgd over druk rond Songfestival

De Rotterdamse ziekenhuizen Maasstad en Ikazia kunnen niet garanderen dat ze tijdens het Eurovisie Songfestival extra zorg kunnen bieden aan bezoekers, personeel en artiesten van het festival in Ahoy. Volgens bestuurders is het personeel overbelast met de zorg voor coronapatiënten, waardoor acute zorg in het gedrang kan komen. Dat bevestigt een woordvoerder van het Maasstad Ziekenhuis na berichtgeving van Nieuwsuur.

De twee ziekenhuizen die het dichtst bij Ahoy zitten, maken zich zorgen dat in geval van drank- en drugsmisbruik of incidenten het personeel niet de capaciteit heeft de juiste zorg te bieden. Via een brief hebben ze burgemeester Ahmed Aboutaleb, als voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, op de hoogte gebracht van hun bedenkingen bij de 30.000 bezoekers die in Ahoy worden verwacht.

21.55

'Landen moeten vaccins delen, uitvoeren en investeren in productie'

Het met elkaar delen van de beschikbare Covid-19-vaccins, het exporteren van geproduceerde vaccins en grondstoffen en investeren in productiecapaciteit zijn de belangrijkste elementen om zo snel mogelijk de wereldbevolking in te kunnen enten en te beschermen tegen de longvirusziekte.

Volgens Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zal het vrijgeven van patenten op het Covid-19-vaccin tekorten op de korte en middellange termijn niet oplossen, zei ze in het Portugese Porto kort voor aanvang van een EU-top.

18.51

Geen quarantaine voor Engelsen na vakantie in twaalf bestemmingen


Engelsen die vanaf 17 mei op vakantie gaan naar Portugal, IJsland, Israël en negen andere buitenlandse bestemmingen hoeven bij terugkomst niet meer in quarantaine. Wel moeten ze voor en na hun reis een coronatest doen.

Transportminister Grant Shapps maakte vrijdag op een persconferentie de groene lijst' bekend van landen met een laag risico op een coronabesmetting en een hoge vaccinatiegraad. Onder meer Australië, Nieuw-Zeeland, Singapore, Brunei, Gibraltar en de Falkland-eilanden staan er ook op. De lijst wordt om de drie weken herzien.

18.05

Reproductiegetal coronavirus daalt nog verder

Het coronavirus verspreidt zich nog langzamer door Nederland. Het zogeheten reproductiegetal is verder gezakt, van 0,94 naar 0,93. In de voorgaande dagen stond het cijfer zelfs op 0,91 en dat is het laagste peil sinds eind januari.

Als het reproductiegetal onder de 1 ligt, kan de uitbraak langzaam doven. Hoe verder het boven de 1 komt, hoe meer mensen besmet raken. In dat geval kan het aantal gevallen steeds sneller oplopen.

18.00

WHO keurt Chinees coronavaccin Sinopharm wereldwijd goed

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft voor het eerst een Chinees coronavaccin, dat van staatsbedrijf Sinopharm, goedgekeurd voor wereldwijd gebruik. Het gaat om een zogenoemde goedkeuring voor noodgevallen, waarmee het middel sneller kan worden ingezet dan na een langere procedure voor 'normaal' gebruik.

Sinopharm wordt aanbevolen voor iedereen van 18 jaar en ouder. Er zijn twee prikken nodig. Het middel uit Peking wordt in China al massaal gebruikt, en ook in andere landen. De werkzaamheid zou bij 79 procent liggen.

16.53

Poppodium AFAS Live wordt vaccinatielocatie

n poppodium AFAS Live in Amsterdam worden de komende tijd mensen gevaccineerd tegen het coronavirus. In het gebouw opent komende maandag een vaccinatelocatie. Per dag worden daar 700 mensen geprikt. Als er meer vaccindoses beschikbaar komen, kan dat worden uitgebreid. GGD Amsterdam-Amstelland verwacht dat AFAS Live in elk geval tot eind augustus in gebruik blijft als prikplek.

AFAS Live is de vierde prikplek in Amsterdam. In de hoofdstad werden eerder de RAI, de Calandhal en de NDSM-Loods in gebruik genomen voor vaccinaties. In totaal kunnen in Amsterdam 18.000 mensen per dag gevaccineerd worden.

16.19

Definitief geen supporters bij laatste speelrondes betaald voetbal

Er zijn definitief geen supporters welkom bij de laatste speelrondes in het betaald voetbal. Dat heeft de KNVB vrijdagmiddag bekendgemaakt.

Het kabinet liet weten dat de juridische basis nog ontbreekt om (met toegangstests) publiek toe te laten bij publieksevenementen. De KNVB zegt zwaar teleurgesteld te zijn.

16.10

Medische mondkapjes nu volledig in Nederland gemaakt

Medische mondkapjes kunnen voortaan ook in Nederland worden gemaakt. Dutch PPE Solutions, een samenwerkingsverband met industrieconcern VDL en speciaalchemiebedrijf DSM, opende vrijdag in het Limburgse Geleen een fabriek die medische mondkapjes produceert met filters die volledig in Nederland zijn gefabriceerd.

De fabriek werd in slechts "enkele maanden" gebouwd en moet ervoor zorgen dat Nederland minder afhankelijk is van buitenlandse producenten. In de Geleense fabriek moeten jaarlijks zo'n 10 miljoen mondkapjes worden gemaakt, onder meer voor de zorg.

15.42

1325 nieuwe coronabesmettingen in Brabant

In de afgelopen 24 uur zijn er 1325 mensen in Brabant positief getest op corona. Dat zijn er twee minder dan donderdag. Landelijk zijn er 7575 nieuwe coronagevallen geregistreerd.

Wachten op privacy instellingen...

In de afgelopen zeven dagen zijn in heel Nederland 49.932 positieve tests doorgegeven aan het RIVM. Dat komt neer op gemiddeld 7133 meldingen per dag. Dat gemiddelde daalt nu voor de derde dag op rij.

14.48

Vaccin kan zwelling veroorzaken bij mensen met fillers

Het coronavaccin van Pfizer kan mogelijk zwellingen veroorzaken bij mensen die fillers hebben laten inbrengen. De veiligheidscommissie (PRAC) van Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) zegt dat er een "op zijn minst redelijke mogelijkheid is van een oorzakelijk verband" tussen het vaccin en recent gemelde gevallen van zwelling van het gezicht bij mensen met fillers. Dat zijn zachte, gelachtige stoffen die onder de huid worden geïnjecteerd met als doel er beter uit te zien.

De complicaties zouden echter grote uitzonderingen zijn, mild van karakter en te behandelen.

14.35

Aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen neemt langzaam af

Ziekenhuizen behandelen momenteel 2521 coronapatiënten, dertig minder dan op donderdag, en dat is het laagste aantal in twee weken tijd. In de afgelopen week zijn 185 bedden vrijgekomen.

Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 1724 mensen vanwege Covid-19. Dat zijn er twintig minder dan op donderdag. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde met tien naar 797. Voor het eerst in ongeveer drie weken komt dit aantal onder de 800 uit.

Ook het aantal nieuwe opnames daalt. In de afgelopen 24 uur zijn 287 mensen nieuw op een verpleegafdeling of intensive care beland. Volgens de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) namen ziekenhuizen in de afgelopen week 1947 nieuwe patiënten op. Dit komt neer op gemiddeld 278,1 mensen per dag, het laagste peil sinds eind maart.

14.15

Nederlanders klussen in coronatijd meer dan andere Europeanen

Uit een onderzoek van de Praxis is gebleken dat Nederlanders in de coronaperiode meer hebben geklust dan andere Europeanen. In januari 2021 deed bijna één op de drie Nederlanders meer aan woningverbetering dan gewoonlijk. Het onderzoek is uitgevoerd onder 2201 mensen.

Bij Praxis merkten ze sinds het begin van de coronapandemie in maart 2020 dat het veel drukker werd bij de bouwmarkten. Algemeen directeur Corine Duchenne zag een enorme stijging in het aantal verkopen en bezoekers. ''In weekenden zagen we omzetten die we normaal alleen tijdens top-weekenden rond de feestdagen zien.''

13.26

Duits advies: geef vaccin Janssen alleen aan 60-plussers

Het vaccin van Janssen moet alleen nog naar mensen van boven de 60 jaar gaan. Dat adviseert volgens het Duitse blad Der Spiegel de groep binnen het Robert Koch Instituut dat over vaccinaties gaat. Het Robert Koch Instituut is de Duitse variant van het RIVM. Net als bij Astra Zeneca moeten Duitsers onder de 60 het Jansen-vaccin alleen nog krijgen in overleg met hun arts.

13.15

Europese commissie is dicht bij een deal voor 1,8 doses Pfizer coronavaccin

De Europese Commissie verwacht heel snel, mogelijk vrijdag al, 1,8 doses coronavaccin te kopen van Pfizer. De nieuwe vaccins worden dan vooral geleverd in 2022 en 2023. Ze moeten na al gezette prikken de bescherming tegen nieuwe varianten boosten. Ook kunnen ze gebruikt worden om kinderen te vaccineren, als ze tegen die tijd voor hen goedgekeurd zijn. Op dit moment onderzoekt het Europees Geneesmiddelenbureau of de Pfizer-vaccins ook veilig en efficiënt zijn voor kinderen.

12.06

Negen ziekenhuizen niet meer op tijd met kritieke planbare zorg

Negen ziekenhuizen kunnen niet alle zogenoemde kritieke planbare zorg, die binnen zes weken moet worden gegeven om verdere gezondheidsschade te voorkomen, nog op tijd geven door de coronacrisis. Ruim de helft van alle ziekenhuizen, 51 procent, moet dergelijke zorg uitstellen. Operaties die daar op de agenda staan worden soms een of twee weken later uitgevoerd dan gepland, maar vinden nog wel binnen genoemde zes weken plaats.

12.00

Moskee in Den Bosch sluit voorlopig deuren vanwege vele coronabesmettingen

De Marokkaanse moskee Arrahma aan de Vogelstraat in Den Bosch sluit tot zeker 23 mei de deuren, vanwege de vele coronabesmettingen in de gemeente. Een pijnlijk besluit om te nemen, uitgerekend tijdens de ramadan. ''Wij horen geluiden dat er her en der Marokkaanse mensen besmet zijn'', zegt een woordvoerder van de moskee. ''We willen voorkomen dat het virus terugslaat naar de moskee waardoor er een brandhaard ontstaat.''

De Arrahma-moskee aan de Vogelstraat in Den Bosch (afbeelding: Google Streetview).
De Arrahma-moskee aan de Vogelstraat in Den Bosch (afbeelding: Google Streetview).
11.30

Er liggen 394 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen

In het afgelopen etmaal belandden 37 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen. Dat maakt het totaal aantal opgenomen patiënten op 394. Dat zijn er iets minder dan de dag ervoor. Vier mensen kwamen in de afgelopen 24 uur te overlijden.

11.21

Staatssecretaris deed niet genoeg tegen corona in detentie

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) heeft niet genoeg gedaan om te voorkomen dat een Colombiaanse vrouw in vreemdelingenbewaring tot twee keer toe in quarantaine moest vanwege het coronavirus. Daardoor duurde de detentie van de vrouw onnodig lang. De staatssecretaris moet haar daarom 880 euro schadevergoeding betalen, zo heeft de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State bepaald.

08.14

Beslaglegging na misbruik coronasteun TVL

De overheid heeft deze week de gerechtsdeurwaarder beslag laten leggen op de bezittingen van vierhonderd bedrijven die misbruik hebben gemaakt van coronasteunregeling TVL, de tegemoetkoming in vaste lasten voor ondernemers. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, die voor de overheid alles rond de coronasteun regelt. De beslaglegging volgt op signalen over misbruik eerder dit jaar.

07.00

Banken gaven ruim vijftig miljard euro coronaleningen aan bedrijven

De Nederlandse banken hebben sinds het begin van de coronacrisis voor 51,1 miljard euro aan leningen gegeven aan ondernemingen. Daarmee werden zo'n 56.000 ondernemers geholpen, laat de Nederlandse Vereniging van Banken weten. Van het totaalbedrag werd 6,8 miljard euro in de afgelopen maand geleend. Volgens NVB-voorman Chris Buijink toont de vraag naar krediet dat 'grote delen van de economie ondanks alles goed presteren'.

05.00

Eigenaar aantal dierenparken pleit voor heropening


Directeur Dirk Lips van Libema - dat onder meer eigenaar is van onder meer safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek en Dierenrijk Nuenen - roept op dierenparken te heropenen. Dat schreef hierover een open brief en een brief die hij aanbiedt aan minister Carola Schouten. "Waar in stadsparken mensen ongecontroleerd dicht op elkaar zitten en bossen en stranden volstromen met dagjesmensen, bieden wij gecontroleerde ruimte. We nemen alle hygiënemaatregelen in acht en dankzij de tijdsloten kunnen we alle bezoekers reguleren." Een van de voorwaarden is voor Lips wel dat er niet van tevoren getest moet worden op het coronavirus.

04.13

Nederland aast op vaccins die Scandinaviërs niet willen

Nederland aast op coronavaccins die zijn toebedeeld aan Denemarken en Noorwegen. Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft zijn vinger opgestoken nu de Denen het Janssen-vaccin hebben geschrapt in het vaccinatieprogramma. Bij de Noren gaat het om doses van AstraZeneca, is te lezen in De Telegraaf. Beide landen hebben beide vaccins geschrapt uit het prikplan vanwege de kans op een zeer zeldzame bijwerking.

03.28

Zwangeren staan achteraan bij vaccinatie

Zwangeren blijken wel degelijk een hoger risico te lopen als ze besmet worden met het coronavirus. Meer dan vierhonderd zwangeren belandden met corona in het ziekenhuis, van wie 36 op de ic. Dit blijkt uit nieuwe cijfers, meldt het AD. Toch staan ze achteraan in de rij voor een vaccinatie. Tot voor kort werd verondersteld dat zwangeren met het coronavirus niet meer risico lopen dan leeftijdsgenoten. Maar uit nieuwe cijfers van alle ziekenhuizen en verloskundigen blijkt dat zij bij een besmetting met Covid-19 zo'n 2,5 keer meer kans lopen om op de ic te belanden dan hun niet-zwangere leeftijdsgenoten.

00.01

Vorige week overleden weer meer mensen dan gebruikelijk


Het aantal sterfgevallen in Nederland steeg vorige week verder, meldt het CBS. Het ging naar schatting om 3150 mensen, 250 meer dan te verwachten viel in deze tijd van het jaar. Er overleden met name veel 65- tot 80-jarigen, maar ook onder jongere mensen was het sterftecijfer hoger dan normaal. Het CBS weet nog niet waaraan deze mensen zijn overleden. Die gegevens krijgt het bureau pas later. Statistici weten dat de oversterfte tijdens eerdere golven van het coronavirus volledig was toe te schrijven aan Covid-19.

Wachten op privacy instellingen...
23.51

Kabinet wil toegangstesten in juni laten ingaan


Het kabinet streeft ernaar toegangstesten voor activiteiten en evenementen in juni in werking te laten te treden. Dat zou betekenen dat mensen vanaf dan een recente negatieve coronatest moeten tonen voordat ze ergens naar binnen mogen of ergens aan kunnen deelnemen. In de Tweede Kamer tekent zich een meerderheid af voor de tijdelijke wet, maar er zijn nog tal van wijzigingsvoorstellen ingediend. Daarover wordt dinsdag gestemd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!